Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021 23:12

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών - Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά

Γράφτηκε από την
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Φόρουμ των Δελφών - Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά


Η συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Για τα αδιέξοδα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ανέδειξε η πανδημία και την αναγκαιότητα επιστροφής στο κοινωνικό κράτος αναμένεται να μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την αυριανή του παρέμβαση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η συμμετοχή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμπίπτει με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα εργασιακά -η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για “έκτρωμα”- κι ως εκ τούτου αναμένεται να στείλει ένα νέο μήνυμα με αναφορές στην άμβλυνση των ανισοτήτων τονίζοντας πως στη μάχη αυτή δεν είναι όλοι ίδιοι.

“Οπωσδήποτε δεν είμαστε το ίδιο με την νεοφιλελεύθερη δεξιά και ιδίως με την ισοπεδωτική δεξιά του κ. Μητσοτάκη” αναφέρουν παράγοντες της Κουμουνδούρου τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει μάχες στους χώρους δουλειάς και την κοινωνία για να μην περάσει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο. Σ’ αυτό το κλίμα η αρμόδια τομεάρχης Εργασίας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σχολίασε πως “η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να επιβάλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις”, για να σημειώσει: Καταργεί το 8ωρο και μειώνει τους μισθούς, θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις.

Την ώρα δε που η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει για μία ακόμη φορά την υπολειτουργία της Βουλής, ζήτημα το οποίο έθιξε εκ νέου η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Όλγα Γεροβασίλη στον Πρόεδρο του κοινοβουλίου. Κατά την Κουμουνδούρου η μη κανονική λειτουργία της Βουλής, την ώρα που έχουν ανοίξει όλες οι δραστηριότητες αποτελεί πρόκληση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο τρόπος λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι εξοργιστικός και συνδέεται με τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΝΔ κάτι που φαίνεται όπως λένε παράγοντές του από τα νομοσχέδια για την συνεπιμέλεια και την φαρμακευτική κάνναβη για τα οποία υπάρχουν πολλές εσωτερικές αντιδράσεις, αλλά δεν μπορούν να γίνουν ονομαστικές ψηφοφορίες. “Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε τα εσωτερικά ζητήματα της ΝΔ να γίνουν προβλήματα της Δημοκρατίας” αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ προϊδεάζοντας ότι θα υπάρξει κλιμάκωση της αντίδρασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ως ένα από αυτά τα προβλήματα εντοπίζουν και τα πρωτόκολλα συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, τα οποία η κυβέρνηση καθυστερεί να καταθέσει στη Βουλή φοβούμενη κατά την Κουμουνδούρου πιθανές διαρροές από βουλευτές που ήδη έχουν εκδηλώσει δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς στα εθνικά θέματα κι έχουν ως σημείο αναφοράς τους πρώην πρωθυπουργούς κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμένει με ενδιαφέρον-όπως λέει- την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα από τα θέματα για τα οποία η ΝΔ πραγματοποίησε στροφή 180 μοιρών επιτρέποντας στην αξιωματική αντιπολίτευση να λέει πως “ένας ένας καταρρέουν οι μύθοι”. Η τελευταία βεβαίως αφορμή δόθηκε με τους ύμνους που επεφύλαξε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον Νίκο Καρανίκα για το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης, όπως επίσης και γύρω από τα ζητήματα ασφάλειας πεδίο στο οποίο έχει καταρρεύσει το δόγμα της ΝΔ περί “νόμου και τάξης”.
Πηγή: ethnos.gr/

 


NEWSLETTER