Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 16:15

Στην πυρόπληκτη Ηλεία ο Κυρ. Μητσοτάκης (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Στην πυρόπληκτη Ηλεία ο Κυρ. Μητσοτάκης (βίντεο)

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια της σύσκεψης, στον Αρχαιολογικό Χώρο, ενημέρωσε, τον πρωθυπουργό, για τις ενέργειες που έγιναν προκειμένου να κρατηθεί μακριά η φωτιά:

Στον Αρχαιολογικό χώρο, έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν μόνιμα συστήματα πυροπροστασίας και συγκεκριμένα:

-Πύραυλοι καταιονισμού ύδατος σε πλήρη λειτουργία πέριξ του Αρχαιολογικού Χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Μουσείου της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας

-Πυροσβεστικές φωλεές σε πλήρη λειτουργία πέριξ των παραπάνω χώρων.

Τις προηγούμενες μέρες ελήφθησαν προληπτικά μέτρα και συγκεκριμένα:

-Πλήρης αποψίλωση και καθαρισμός του Αρχαιολογικού Χώρου Ολυμπίας και των χώρων γύρω από τα Μουσεία από τη χαμηλή βλάστηση

-Διαβροχή από τους πυραύλους καταιονισμού ύδατος επί αρκετές ημέρες πριν από την έναρξη της πυρκαγιάς για την αύξηση της υγρασίας στους χώρους γύρω από τον Αρχαιολογικό Χώρο και τα Μουσεία

Στη διάρκεια της εκδήλωσης της πυρκαγιάς έγιναν οι εξής ενέργειες:

-Ενημέρωση της ομάδας επιφυλακής και όλων των υπαλλήλων της Υπηρεσίας για παραμονή τους στην Υπηρεσία

-Ενημέρωση και απομάκρυνση των επισκεπτών από τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο της Ολυμπίας

-Κλείσιμο του Αρχαιολογικού Χώρου και των Μουσείων της ΕΦΑ ΗΛΕΙΑΣ

-Συνεχής ρίψη ύδατος από το σύστημα πυροπροστασίας στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας για τη συντήρηση της υγρασίας σε υψηλά επίπεδα

-Συνεχής διαβροχή από το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων περιμετρικά της στέγης του Αρχαιολογικού Μουσείου και του περιβάλλοντος χώρου με χρήση των φωλεών πυρόσβεσης

-Διάνοιξη μεγάλων αντιπυρικών ζωνών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες για την αναχαίτιση των μετώπων της πυρκαγιάς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να γίνει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστούν οριστικά ανάλογα προβλήματα στο μέλλον ενώ τόνισε, επίσης την ανάγκη να γίνουν εγκαίρως, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα λόγω της διάβρωσης του εδάφους.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανέφερε:

«Θερμά ευχαριστούμε τους πολίτες της Ολυμπίας και των γύρω κοινοτήτων γιατί με ηρωικό τρόπο συμμετείχαν μαζί μας στην αντιμετώπιση μιας εξαιρετικά δύσκολης πυρκαγιάς που ένα τμήμα της αφορούσε την προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας.

Τα καταφέραμε όλοι μαζί, σας αξίζουν συγχαρητήρια εσάς εδώ τους ντόπιους πολίτες, πολλά μπράβο στους πυροσβέστες, άνδρες και γυναίκες, που με ηρωισμό μέρα και νύχτα τα πεζοπόρα τμήματα βρίσκονται μέσα στη φωτιά και την έχουν αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό.

Μαζί Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να τις αντιμετωπίσουμε και να βγούμε νικητές. Σας ευχαριστώ».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε:

«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να επισκεφτούμε μαζί με τον Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς και τον δήμαρχο και όλους τους συναρμόδιους φορείς όλες τις περιοχές που επλήγησαν χθες αλλά και συνεχίζουν να πλήττονται σήμερα στην περιοχή στον Δήμο της αρχαίας Ολυμπίας. Επισκεφτήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο, επισκεφτήκαμε το χώρο που γίνεται σήμερα ο συντονισμός στο κινητό συντονιστικό κέντρο και φυσικά επισκεφτήκαμε το σημείο που χθες δόθηκε η πιο μεγάλη μάχη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας που συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να δίνουν μάχη σώμα με σώμα με την πύρινη λαίλαπα.

Έχω την αίσθηση ότι ο συντονισμός των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και όλων όσων συνέτρεξαν στην προσπάθειά μας, θα έχει τα αποτελέσματα που όλοι θέλουμε και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται με την παρουσία όλων εδώ σήμερα και με τα όσα ειπώθηκαν ότι η πολιτεία θα είναι παρούσα και για την μετέπειτα πορεία και την -φυσικά- ανακούφιση των πολιτών».

Στη σύσκεψη στο Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος» μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, η βουλευτής της ΝΔ, Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER