Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 18:04

Τροπολογία από ΣΥΡΙΖΑ για τη νομική καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία»

Γράφτηκε από την
Τροπολογία από ΣΥΡΙΖΑ για τη νομική καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία»

Τροπολογία με την οποία ζητούν να καθιερωθεί στην ελληνική νομοσθεσία το έγκλημα με σεξιστικά χαρακτηριστικά και ιδίως η γυναικοκτονία κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάλιστα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως «στην χώρα που έχουμε μια γυναικοκτονία τον μήνα, η νομική καθιέρωση του όρου είναι αναγκαία».

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, που υπογράφουν οι Σπύρος Λάππας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Ειρήνη Αγαθοπούλου, σημειώνουν ότι «το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και στη χώρα μας (έχουμε ήδη 13 γυναικοκτονίες από την αρχή του έτους) και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, και κυρίως σε χώρες με πλουσιότατη νομική και πολιτιστική παράδοση της ισότητας των φύλων, όπως π.χ. συμβαίνει τον καιρό αυτόν στη Σουηδία, χώρα-υπόδειγμα για τη νομική κατοχύρωση της ισότητας των φύλων σε όλες της εκφάνσεις της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής».

Οι βουλευτές παράλληλα επισημαίνουν ότι «η διάταξη του άρθρου 299 ΠΚ δεν καλύπτει από μόνη της με επάρκεια το κοινωνικά επιτακτικό αίτημα θέσπισης ποινής, που θα αφορά την αφαίρεση ζωής λόγω τέτοιων σεξιστικών κινήτρων και χαρακτηριστικών».

Τσακαλώτος: «Είναι αναγκαίο»

Ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, με ανάρτησή του, ανέφερε πως επειδή στην Ελλάδα έχουμε μια γυναικοκτονία το μήνα, η νομική καθιέρωση του όρου είναι αναγκαία, «για αυτό η κατάθεση σχετικής τροπολογίας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το ελάχιστο που έπρεπε να γίνει» είπε και προσέθεσε πως «κατά την γνώμη μου και το ίδιο το κείμενο της τροπολογίας απαντάει εξαιρετικά και σε όσους έχουν ακόμα αμφιβολίες για το τι είναι γυναικοκτονία: "Η κρίση για τον χαρακτήρα του εγκλήματος ως γυναικοκτονίας, μπορεί να στηρίζεται στο ότι η πράξη, όπως προκύπτει από τις περιστάσεις πριν από την τέλεση ή κατά την τέλεσή της, περιλάμβανε σωματική βία ή απειλή σωματικής βίας ή παράνομη πράξη που προσέβαλε σοβαρά την αξιοπρέπεια της παθούσας ή πρόκληση τρόμου ή παρακολούθηση ή καταδίωξη ή παράνομη κατακράτηση με σκοπό τη ματαίωση επιλογών της ή τον εξαναγκασμό της σε πράξη, παράλειψη ή ανοχή πράξης, που σύμφωνα με τις αντιλήψεις του δράστη όφειλε ως γυναίκα απέναντι στον ίδιο, στους οικείους του ή στο κοινωνικό σύνολο».

Ο κ. Τσακαλώτος κατέληξε αναρωτόμενους «Αλήθεια οι βουλευτές και οι βουλεύτριες της ΝΔ θα πουν όχι σε αυτή τη τροπολογία;».

Περισσότερα στο tvxs.gr


NEWSLETTER