Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 14:54

ΣΥΡΙΖΑ για ελληνόκτητα πλοία στο Ιράν: Η κυβέρνηση να κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά όργανα

Γράφτηκε από την
ΣΥΡΙΖΑ για ελληνόκτητα πλοία στο Ιράν: Η κυβέρνηση να κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά όργανα



Ανακοίνωση για την κατάληψη των ελληνόκτητων πλοίων στο Ιράν εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καλώντας, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Ελλήνων ναυτικών



"Η κατάληψη των ελληνόκτητων πλοίων στο Ιράν αποτελεί απαράδεκτη και καταδικαστέα ενέργεια. Το διεθνές δίκαιο δεν νομιμοποιεί παρόμοια "αντίποινα" που κείνται εκτός διεθνούς νομιμότητας, όποιες και να είναι οι αιτιάσεις της ιρανικής κυβέρνησης" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάληψη των δύο ελληνόκτωτων τάνκερ στο Ιράν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως "η κυβέρνηση θα πρέπει κατ' απόλυτη προτεραιότητα να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Ελλήνων ναυτικών, κινητοποιώντας και τα ευρωπαϊκά όργανα προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στο Ιράν για απελευθέρωση των πλοίων".

"Επειδή ο πλήρης σεβασμός του διεθνούς δικαίου πρέπει απαράβατα να αποτελεί τη βάση και τα όρια της εξωτερικής μας πολιτικής, οφείλει περαιτέρω να παράσχει αναλυτικές εξηγήσεις για το νομικό πλαίσιο της παρακράτησης του ρωσικού πλοίου και τη μεταφόρτωση του φορτίου του σε πλοία αμερικανικών συμφερόντων" τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ:

"1. Να ενημερώσει για τη νομική βάση του αιτήματος δικαστικής συνδρομής εκ μέρους των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι τελευταίες στο Ιράν μετά την αποχώρηση τους από την διεθνή συμφωνία αποπυρηνικοποίησης δεν θεωρούνται νόμιμες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

2. Να διευκρινίσει με ποια νομική βάση παρέμεινε δεσμευμένο το πλοίο κατά το χρόνο μεταξύ της άρσης της αρχικής απόφασης κατάσχεσης του από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκίδας για την ικανοποίηση του αμερικανικού αιτήματος.

3. Να ενημερώσει για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που δημιουργούνται από την μετάγγιση πετρελαίου σε άλλα πλοία στην περιοχή της Καρύστου και ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος".

"Σε κάθε περίπτωση", συνεχίζει η ανακοίνωση, "η χώρα μας υπήρξε παραδοσιακά, δύναμη ήπιας ισχύος, συνομιλητής και έντιμος μεσολαβητής μεταξύ όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής. Η διπλωματία μας θα πρέπει να ανακτήσει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της, μακράν της λογικής του "πιστού και δεδομένου" και του προκεχωρημένου φυλακίου".


NEWSLETTER