Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2022 09:05

Δύο διαγωνισμοί για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα

Γράφτηκε από την
Δύο διαγωνισμοί για μονάδες αποθήκευσης ενέργειας στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα

Οι υποψήφιοι επενδυτές θα διεκδικήσουν ενίσχυση, τόσο για την κατασκευή όσο και για τη λειτουργία σταθμών αποθήκευσης.

Σε ορόσημο εξελίσσονται οι αρχές του επόμενου έτους για τη δρομολόγηση της υλοποίησης επενδύσεων σε νέες «πράσινες» εφαρμογές, καθώς σύντομα σχεδιάζει το ΥΠΕΝ να διεξαχθεί ο πρώτος διαγωνισμός για υβριδικές μονάδες ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Επίσης, το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 προγραμματίζει το υπουργείο να γίνει η «πρεμιέρα» και των ανταγωνιστικών διαδικασιών με τις οποίες θα «κλειδώσει» επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση το πρώτο «κύμα» μονάδων αποθήκευσης στο διασυνδεμένο σύστημα.

Όσον αφορά τα υβριδικά έργα ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, μέσα στο επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ θα καθορίσει το cluster νησιών που θα περιληφθούν στον πρώτο διαγωνισμό. Για τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης στη διαδικασία, το ΥΠΕΝ θα λάβει υπόψη του τις προσφορές για το υβριδικό σύστημα στην Αστυπάλαια, στην εν εξελίξει ανταγωνιστική διαδικασία, οι οποίες θα αξιοποιηθούν επομένως ως «σήμα» για τα επίπεδα στα οποία οι ταρίφες των έργων θα είναι ανταγωνιστικές, διασφαλίζοντας παράλληλα την οικονομική βιωσιμότητα των μονάδων.

Ο καθορισμός δημοπρατούμενης ισχύος ανά νησί

Για το «κλείδωμα» ταρίφας θα ανταγωνίζονται υβριδικοί σταθμοί που προορίζονται για το ίδιο αυτόνομο σύστημα, με τη δημοπρατούμενη ισχύ να καθορίζεται με βάση τα όρια διείσδυσης που έχει υπολογίσει ο ΔΕΔΔΗΕ σε κάθε ένα από αυτά, αλλά και το προφίλ παραγωγής-κατανάλωσης ώστε να ληφθούν επίσης υπόψη και οι απορρίψεις.

Παράλληλα, στη δημοπρατούμενη ισχύ θα ληφθεί υπόψη ο χρονικός ορίζοντας διασύνδεσης κάθε αυτόνομου συστήματος, καθώς δεν έχει νόημα να εγκατασταθούν σε ένα νησί πολλοί σταθμοί για να «πρασινίσει» το μίγμα του, αν πρόκειται αυτό να διασυνδεθεί σχετικά άμεσα.

Στους διαγωνισμούς, οι υποψήφιοι επενδυτές θα υποβάλουν προσφορές για την αποζημίωση της ηλεκτρικής ενέργειας (ευρώ ανά Μεγαβατώρα) που θα αποδίδουν τα έργα τους στο δίκτυο. Για την ενέργεια αυτή, δεν θα προβλέπεται διάκριση αν προέρχεται από τη μονάδα ΑΠΕ ή το σύστημα αποθήκευσής της.

Ολοκλήρωση των μονάδων αποθήκευσης έως τέλος του 2025
Στην περίπτωση των μονάδων αποθήκευσης στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, το υπουργείο θα καταβάλει προσπάθειες ώστε η πρώτη δημοπρασία να διεξαχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα, καθώς είναι ασφυκτικές οι προθεσμίες που θέτει το Ταμείο Ανακάμψης (από το οποίο χρηματοδοτείται η ενίσχυσή τους) για την υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων. Οι προθεσμίες αυτές προβλέπουν πως η ανάθεση των συμβάσεων στα επιλεγμένα έργα θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του 2023, οι δε εγκαταστάσεις αποθήκευσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025.

Ο έως τώρα προγραμματισμός προβλέπει την πραγματοποίηση δύο δημοπρασιών (από τις οποίες η πρώτη θα γίνει μέσα στο 1ο τρίμηνο), για την εκχώρηση του 50% της συνολικής ισχύος με κάθε μία. Οι υποψήφιες μονάδες θα διεκδικήσουν επενδυτική επιχορήγηση, η οποία θα καταβληθεί κατά τη φάση κατασκευής όλων των υποστηριζόμενων έργων. Επίσης, θα λάβουν και ετήσια στήριξη, υπό τη μορφή λειτουργικής ενίσχυσης, που θα καταβάλλεται κατά τη φάση λειτουργίας τους, για μία 10ετία.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER