Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024 14:34

Μαρινάκης: Στήριξη σε 730.000 νοικοκυριά με περισσότερα από 8,6 εκατ. ευρώ για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Μαρινάκης: Στήριξη σε 730.000 νοικοκυριά με περισσότερα από 8,6 εκατ. ευρώ για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Με αναφορά στην ολοκλήρωση της επιχείρησης των ΕΚΑΜ σε κτίριο στη Γλυφάδα, μετά από πυροβολισμούς που ακούστηκαν και κλήση στην ΕΛΑΣ ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι σε λίγη ώρα θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση από την Ελληνική Αστυνομία.

«Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βελιγράδι όπου σήμερα το πρωί είχε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρωθυπουργός τόνισε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας καθώς και τη βούλησή του για ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε συνέργειες με την ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές», τόνισε. Προσέθεσε ότι ακολούθως ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό μαζί με τον Πρόεδρο της Σερβίας σε σερβοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση Specialized Expo 2027 την οποία θα φιλοξενήσει η Σερβία».

Περνώντας στη συνέχεια σε άλλα θέματα ο κ. Μαρινάκης είπε ανέφερε πως «στοχευμένη οικονομική στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών που είναι ενταγμένα στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης». «Οι ενισχύσεις αφορούν σε πάνω από 730.000 νοικοκυριά και καλύπτουν τους πρώτους δύο μήνες του 2024», είπε και αναφέρθηκε ειδικότερα στο πώς διαμορφώνεται η στήριξη.

Υπογράμμισε ότι με τις ενισχύσεις αυτές απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους ενώ η συνολική αξία της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα που παρέχεται στα εν λόγω νοικοκυριά υπερβαίνει τα 8,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Ακολούθως ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Βουλή. Επισήμανε πως η μεταρρύθμιση αυτή κινείται σε δύο άξονες:

Πρώτον, στην αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει την ασφάλεια του πολίτη και έφερε σχετικά παραδείγματα.

Δεύτερον, στην επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας. Επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικότητα των ανηλίκων. Ενδεικτικά:

* Ένταξη των ανηλίκων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο προστατευτικό πλέγμα του άρθρου 227 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που θωρακίζει το θύμα κατά τον τρόπο εξέτασης και το προφυλάσσει από επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ψυχική ταλαιπωρία.

* Θεσπίζεται υποχρέωση των επαγγελματιών (εκπαιδευτικοί, ιατροί, ψυχολόγοι κ.ά.) να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση του πλέγματος προστασίας, από ενδεχόμενες σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις.

* Δημιουργείται το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας με την ενίσχυση των δημοσίων και ιδιωτικών δομών που τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη.

* Ενισχύονται τα δικονομικά μέσα με σκοπό την προστασία των θυμάτων και την πρόληψη υποτροπής των δραστών.

Τέλος, το Σχέδιο Νόμου, ενισχύει τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, θεσπίζοντας ειδικές ποινικές ευθύνες των Νομικών Προσώπων σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική τοποθέτησή του έκανε αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν με αφορμή τον Πέμπτο Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που εξέδωσαν το υπουργείο Εξωτερικών και το State Department.

Όπως τόνισε: «Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται πως ο Στρατηγικός Διάλογος υπηρετεί την επιτάχυνση της εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο χώρες αξιοποίησαν την πέμπτη συνάντηση του Στρατηγικού Διαλόγου για να υπογραμμίσουν την αναπτυσσόμενη διμερή και διατλαντική σχέση τους που εδράζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες και συμφέροντα».

Επίσης πέραν της υπογραφής των Συμφωνιών Άρτεμις κατά τον φετινό διάλογο ο κ. Μαρινάκης είπε ότι το κοινό ανακοινωθέν «μεταξύ άλλων αναφέρεται σε περιφερειακά ζητήματα, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών προκλήσεων και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, την ενέργεια και το περιβάλλον, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το εμπόριο, τις επενδύσεις, επαναβεβαιώνοντας τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών».

Όσον αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τις επόμενες μέρες, ο κ. Μαρινάκης είπε:

Αύριο, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00 με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στις 13:00 με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην τελετή ένταξης νέων πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

«Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο επιχείρηση από την ΕΚΑΜ σε κτίριο στη Γλυφάδα μετά από πυροβολισμούς που ακούστηκαν και κλήση στην ΕΛΑΣ.

Σε λίγη ώρα θα εκδοθεί ανακοίνωση από την Ελληνική Αστυνομία.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Βελιγράδι όπου σήμερα το πρωί είχε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο Πρωθυπουργός τόνισε την διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, καθώς και τη βούλησή του για ενίσχυση και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με συνέργειες στην ενέργεια, τις υποδομές και τις μεταφορές.

Ο Πρωθυπουργός, αυτή την ώρα, απευθύνει χαιρετισμό μαζί με τον πρόεδρο της Σερβίας σε Σερβοελληνικό επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση Specialized Expo 2027, την οποία θα φιλοξενήσει η Σερβία.

Στοχευμένη οικονομική στήριξη για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οι ενισχύσεις αφορούν σε πάνω από 730.000 νοικοκυριά και καλύπτουν τους πρώτους δύο μήνες του 2024. Ειδικότερα, για τον Ιανουάριο η οικονομική στήριξη διαμορφώνεται σε 26Euro ανά μεγαβατώρα και για τον Φεβρουάριο σε 18Euro ανά μεγαβατώρα αντιστοίχως, για το σύνολο της κατανάλωσης των δικαιούχων.

Με τις ενισχύσεις αυτές απορροφάται το 100% του αυξημένου κόστους, ενώ η συνολική αξία της οικονομικής στήριξης για το ρεύμα που παρέχεται στα εν λόγω νοικοκυριά υπερβαίνει τα 8,6 εκατ. ευρώ και παρέχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Κατατέθηκε στην Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η μεταρρύθμιση αυτή κινείται σε δύο άξονες:

Πρώτον, στην αντιμετώπιση της «μικρομεσαίας» εγκληματικότητας με βασικό μέσο την έκτιση των ποινών, που καταπολεμά το αίσθημα ατιμωρησίας και αυξάνει την ασφάλεια του πολίτη. Για παράδειγμα:

* Η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνας σε εξαίρεση. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.

* Σε ποινές φυλάκισης από 2 έως τρία έτη, αλλά και αυτές άνω των 3 ετών θα προβλέπεται έστω και μερική έκτιση της ποινής σε σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ σε ποινές φυλάκισης έως δύο ετών θα αποτελεί προτεραιότητα η έκτιση ποινών με εναλλακτικούς τρόπους.

* Αυξάνεται το ανώτατο όριο κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20). Αντίστοιχα και επί συρροής πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8).

* Η αποφυλάκιση υπό όρους θα εναπόκειται στην ουσιαστική κρίση του δικαστικού συμβουλίου ανάλογα με την επικινδυνότητα του εγκλήματος και τα ατομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του δράστη.

Δεύτερον, στην επιτάχυνση των διαδικασιών και του χρόνου της ποινικής δίκης, που αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου για ταχύτερη απονομή του δικαίου στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

* Η άμεση εκδίκαση, χωρίς τήρηση της χρονοβόρας διαδικασίας των συμβουλίων σε σοβαρά κακουργήματα (εμπρησμός δάσους ή η διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών), όπως και κακουργήματα όλων των ειδικών ποινικών νόμων.

* Η πρόβλεψη υψηλών χρηματικών προστίμων για τους δικομανείς και όσους με δόλιες και προφανώς αβάσιμες μηνύσεις απασχολούν ασκόπως τον μηχανισμό απονομής της δικαιοσύνης.

Επίσης, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται ρυθμίσεις, που αντιμετωπίζουν κρίσιμα θέματα αυξημένου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως η οικολογική καταστροφή μέσω των εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία αλλά και η παραβατικότητα των ανηλίκων. Ενδεικτικά:

* Ένταξη των ανηλίκων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στο προστατευτικό πλέγμα του άρθρου 227 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που θωρακίζει το θύμα κατά τον τρόπο εξέτασης και το προφυλάσσει από επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ψυχική ταλαιπωρία.

* Θεσπίζεται υποχρέωση των επαγγελματιών (εκπαιδευτικοί, ιατροί, ψυχολόγοι κ.ά) να καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με ταυτόχρονη ενίσχυση του πλέγματος προστασίας, από ενδεχόμενες σε βάρος τους κακόβουλες μηνύσεις.

* Δημιουργείται το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας με την ενίσχυση των δημοσίων και ιδιωτικών δομών που τους παρέχουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη.

* Ενισχύονται τα δικονομικά μέσα με σκοπό την προστασία των θυμάτων και την πρόληψη υποτροπής των δραστών.

Τέλος, το Σχέδιο Νόμου, ενισχύει τη διαφάνεια της δημόσιας ζωής, θεσπίζοντας ειδικές ποινικές ευθύνες των Νομικών Προσώπων σε περιπτώσεις δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να αποσπάσουν αθέμιτα οφέλη.

Κοινό ανακοινωθέν με αφορμή τον Πέμπτο Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ εξέδωσαν το Υπουργείο Εξωτερικών και το State Department.

Στο κοινό ανακοινωθέν αναφέρεται πως ο Στρατηγικός Διάλογος υπηρετεί την επιτάχυνση της εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο χώρες αξιοποίησαν την πέμπτη συνάντηση του Στρατηγικού Διαλόγου για να υπογραμμίσουν την αναπτυσσόμενη διμερή και διατλαντική σχέση τους που εδράζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες και συμφέροντα.

Κατά τον φετινό Διάλογο, η Ελλάδα υπέγραψε τις «Συμφωνίες 'Αρτεμις» και είναι η 35η χώρα που προσχωρεί σε αυτές. Σύμφωνα με τις αρχές των Συμφωνιών 'Αρτεμις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν την κοινή τους δέσμευσή σε ένα κοινό όραμα για ειρηνική, βιώσιμη και διαφανή συνεργασία στον τομέα του διαστήματος.

Το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ άλλων αναφέρεται σε περιφερειακά ζητήματα, αναδεικνύοντας το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών προκλήσεων και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών, την ενέργεια και το περιβάλλον, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το εμπόριο, τις επενδύσεις, επαναβεβαιώνοντας τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών.

Αύριο, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00 με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων των αγροτών και στις 13:00 με το Προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις 10:30 ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην τελετή ένταξης νέων πυροσβεστικών πλοίων στο Πυροσβεστικό Σώμα». 

Για αγρότες: Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων

«Καλύτερο να περιμένουμε αύριο τη συνάντηση. Έχουμε αναφέρει μια σειρά από πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Θα γίνει νομίζω ένας ουσιαστικός διάλογος. Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργός, όλα τα αιτήματα τα ακούμε με προσοχή. Θέλουμε πάντοτε οι αποφάσεις μας να είναι προς όφελος όλων των επαγγελματικών ομάδων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παύλος Μαρινάκης ενόψει της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Ερωτηθείς αν οι αγρότες επιμείνουν και κλείσουν δρόμους ανέφερε ότι η τήρηση του νόμου είναι υποχρέωση της Πολιτείας. «Δεν θεωρώ ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, είμαστε αισιόδοξοι για την αυριανή συνάντηση», συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι «διάλογος με κλειστούς δρόμους δεν μπορεί να γίνει».

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι το ζήτημα των αγροτών είναι πολυπαραγοντικό και αναφέρθηκε σε όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη μείωση του αυξημένου κόστους παραγωγής ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως π.χ. οι παράνομες ελληνοποιήσεις και γενικά θέματα της ΚΑΠ. «Το πρόβλημα των αγροτών είναι σύνθετο και απαιτεί πολλές και τις ταχύτερα δυνατές λύσεις. Θα συνεχίσουμε βήμα βήμα», υπογράμμισε.

Για τη διαχείριση του θέματος των αγροτών από τον αρμόδιο υπουργό κ. Αυγενάκη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαρινάκης δήλωσε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρωταγωνιστεί σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, βρίσκεται από άκρη σε άκρη της χώρας. «Προφανώς η διαχείριση αυτή δεν είναι εύκολη αλλά βλέπουμε μια προσπάθεια με μετρήσιμα αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί στη Βουλή στη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Για το υπόμνημα επιζήσαντων από την αποστολή στη Λιβύη ο κ. Μαρινάκης απάντησε πως δεν γνωρίζει τα στοιχεία μιας δικογραφίας και αν υπάρξει κάτι επίσημο θα το σχολιάσει.

Για τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την Ελλάδα και το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην έκθεση της Κομισιόν και σε μία σειρά από δράσεις τής κυβέρνησης. «Η Ελλάδα δεν είναι αυτό που θέλουν να μας πείσουν κάποιοι ότι είναι. Δεν είναι χαστούκι για την Ελλάδα ένα ψήφισμα από συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Ας διαβάσουμε συνολικά τον διεθνή Τύπο τι λέει για την Ελλάδα και ας σταματήσουμε να συκοφαντούμε τη χώρα μας», υπογράμμισε.

«Δεν ξεκίνησε αυτό το παιχνίδι κατά της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα. Θυμάστε τα γεγονότα με τη δήθεν νεκρή Μαρία, την προσπάθεια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει ευρωπαϊκούς πόρους για τον φράχτη στον Έβρο. Υπάρχει επίσημη έκθεση, η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Προφανώς πρέπει να γίνουν κι άλλες ενέργειες αλλά η Ελλάδα δεν είναι εκεί που ήταν πριν από κάποια χρόνια», προσέθεσε.

Ο κ. Μαρινάκης μετά από σχετική ερώτηση σημείωσε επίσης ότι ο διάλογος έχει κανόνες και προϋποθέτει σεβασμό στον συνομιλητή. «Δεν πρόκειται να ανεχτούμε συμπεριφορές οι οποίες δεν μας αφήνουν να μιλήσουμε. Σέβομαι τον ρόλο σας, το λειτούργημά σας. Χρειάζεται ο αντίστοιχος σεβασμός από την άλλη πλευρά. Ας μη βαφτίζουμε επιθέσεις όταν κάποιος προσπαθεί να υπερασπιστεί τη θέση του. Ας μη το βλέπουμε κλαδικά. Πρέπει να δείτε, όταν κάποιος ρωτάει πρέπει να περιμένει απάντηση και να μη διακόπτει συνεχώς το συνομιλητή του», ανέφερε.

Σχετικά με δηλώσεις του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τις δηλώσεις του κ. Μπέου, ο κ. Μαρινάκης καταδίκασε απερίφραστα τις ομοφοβικές ρατσιστικές επιθέσεις κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Εν προκειμένω από αιρετούς ανθρώπους τής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όσο κι αν είναι έντονες οι πολιτικές μας διαφορές με τον κ. Κασσελάκη, είναι απαράδεκτο να δέχεται τέτοιες επιθέσεις. Είμαστε απέναντι από αυτές, τις καταδικάζουμε. Ένας από τους λόγους που πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μπροστά με νομοσχέδια όπως αυτό που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες , είναι ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Καταδικάζουμε και τη ρητορική του κ. Κασσελάκη αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για την αντίδραση του κ. Μπέου σε καμία περίπτωση», προσέθεσε.

«Όσο και αν όσα είπε ο κ. Κασσελάκης ήταν καταδικαστέα, δεν δικαιολογείται η οποιαδήποτε ομοφοβική, ρατσιστική επίθεση εναντίον του. Απαράδεκτο επίσης να βλέπουμε βίντεο με επιθέσεις κατά συναδέλφους σας ή πολιτικών ή πολίτη. Δεν θέλω καν να αναπαράξω αυτά τα οποία είπε ένας καλλιτέχνης, ούτε για να του κάνουμε διαφήμιση, ούτε για να συνεχίσουμε όλη αυτή τη διαδικασία. Είναι προφανές ότι αυτά όλα δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης όταν και εφόσον θεωρεί ότι τελείται το οποιοδήποτε αδίκημα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ακούγονται αυτά και να υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσουν το οτιδήποτε», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των πολιτών λόγω της καλής πορείας της οικονομίας ο κ. Μαρινάκης σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που μπορώ να σας ανακοινώσω ή κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός».

Σημείωσε ότι δίνονται κάποια, όπως η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες και θα εξεταστεί να δοθεί εμπροσθοβαρώς.

«Ο στόχος μας είναι να αυξάνουμε το εισόδημα των πολιτών γιατί αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις εισαγόμενες κρίσεις», προσέθεσε, υπενθυμίζοντας τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και τον στόχο να φτάσει στα 950 ευρώ το 2027.

Για την ακρίβεια δήλωσε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αναφέροντας ότι οι αυξήσεις των μισθών είναι μεγαλύτερη από τη σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού. Αναφέρθηκε και σε επιμέρους στοιχεία που δείχνουν ότι αυξήθηκαν οι μισθοί σε σχέση με το 2019 και ο αριθμός των εργαζομένων.

Για την προμήθεια των αμερικανικών F16 στην Τουρκία, τόνισε ότι είναι αυτονόητος όρος ο περιορισμός χρήσης τους εναντίον μας. «Δεν ετεροκαθορίζουμε την αμυντική μας πολιτική μας και τις αμυντικές μας συμφωνίες με άλλα κράτη σε σχέση με άλλες συμφωνίες», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά αντιπαράθεση για το θέμα, στο παρελθόν, του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή ανέφερε μεταξύ άλλων: «Να δείτε τι συζητούσε η χώρα μας επί των ημερών του και τι σήμερα. Ποια τα ζητούμενα τα προηγούμενα χρόνια και ποια τα δεδομένα μετά την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Κάποια που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε, σήμερα έχουμε επίσημη έγκριση. Καλό να μην κάνουμε κοπτοραπτική δηλώσεων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ