Πέμπτη, 23 Μαϊος 2024 18:55

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι 5 υποψήφιοι Προέδροι της ΕΕ

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι 5 υποψήφιοι Προέδροι της ΕΕ

H τελευταία τηλεμαχία των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, τo επονομαζόμενο «Eurovision Debate», ολοκληρώθηκε στην αίθουσα ολομέλειας του Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες που μετατράπηκε σε τηλεοπτικό στούντιο, παρουσία 900 ατόμων.

Το ντιμπέιτ έγινε πρώτη φορά με τη συμμετοχή πολιτών, ενώ έγινε απευθείας σύνδεση με 8 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ανάμεσά τους και η Αθήνα. Οι πολίτες σε όλη την Ευρωπη έβγαλαν τα συμπεράσματά τους.

«Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις αλλά μόνο με αυτές»” ανέφερε ο επίτροπος κοινωνικών υποθέσεων και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν, Νίκολας Σμιτ επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν κόκκινες γραμμές για την στήριξη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.»

Tη σημασία να τεθούν ξεκάθαρες αρχές σε σχέση με τη μετεκλογική συνεργασία υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν και υποψήφια του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Παράλληλα τόνισε ότι κάποιος πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας και κατά του Πούτιν, υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του κράτους δικαίου.

Απαντήσεις 30 ” για την ανεργία και την φτώχεια

Το πρώτο από τα έξι θέματα ήταν η οικονομία και η εργασία και συγκεκριμένα οι υποψήφιοι ρωτήθηκαν τι θα κάνουν για την ανεργία και τη φτώχεια ενώ η απάντηση δεν έπρεπε να ξεπερνάει τα 30 δευτερόλεπτα.

Ο Νικολά Σμιτ, πολιτικός από το Λουξεμβούργο που υπηρετεί ως Ευρωπαίος Επίτροπος και είναι ο επικεφαλής υποψήφιος του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τόνισε ότι προέχει η ειδίκευση για να τονωθεί η αγορά εργασίας.

Η γερμανίδα ευρωβουλευτής που εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους Πράσινους Τερί Ράιντκε, επικεντρώθηκε στην πράσινη οικονομία για να δημιουργηθούν« πράσινες δουλειές» και προειδοποίησε ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι να επιστρέψουμε στη λιτότητα».

H πρώτη ερώτηση ήταν από το Παρίσι και σχετική με τις συνέπειες της διεύρυνσης της ΕΕ.

Ο Σάντρο Γκότζι, ιταλός πολιτικός που εκπροσωπεί το Renew Europe Now απάντησε με αναφορά στην Ουκρανία και τόνισε ότι είναι αδύνατη η διεύρυνση χωρίς μεταρρυθμίσεις γιατί «δεν μπορεί οι πολίτες να πληρώνουν το τίμημα».

Ο Βάλτερ Μπάιερ, ο αυστριακός πολιτικός που εκπροσωπεί το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απάντησε «ναι στη διεύρυνση αλλά με σεβασμό στους εργαζόμενους και στη Δημοκρατία». Μεγαλύτερη παρεμβατικότητα από την ΕΕ στα θέματα αντιμετωπισης της φτώχειας σημαίνει πλαφόν στα ενοίκια και απαγόρευση εξώσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά στην πρώτη του τοποθέτηση.

Ακολούθησε το «μονόλεπτο του Νικολας Σμιτ», κατά το οποίο ο υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών απευθύνθηκε στο κοινό και επεσήμανε ότι προτεραιότητες του για την οικονομία και την εργασία είναι:

ποιοτικές συνθήκες εργασίας
ισότητα για τις γυναίκες
η επιθυμία των νέων για πράσινη μετάβαση να εφαρμοστεί
αποτελεσματικότητα στις κοινωνικές υπηρεσίες
«Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουμε αποτελέσματα μέσω μιας ισχυρής Ευρώπης που θα είναι κοντά στους πολίτες και θα ανταποκρίνεται στις ανησυχίες του κόσμου», τόνισε.

Περισσότερα στο ertnews.gr