Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 15:15

Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τις στοχευμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια, γιατί έχει εμμονές

Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τις στοχευμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ακρίβεια, γιατί έχει εμμονές

Στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» του Action24, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις αβελτηρίες της απέναντι στη διογκούμενη ακρίβεια και επανέλαβε την πρόταση του για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για συγκεκριμένο διάστημα.

«Προφανέστατα δεν μίλησα για μηδενικό ΦΠΑ, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν είναι εύκολο από εκεί που είναι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα να τον πας στο μηδέν. Τι είπα και διαφώνησε ο κ.Μητσοτάκης, γιατί έχει εμμονές: Από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης έχουν βγάλει 1,9 δισεκ. Κερδίζει το κράτος όπως οι μεγάλες πολυεθνικές από την ακρίβεια, διότι βγάζει πολύ περισσότερα χρήματα απ' ό,τι έχει προϋπολογίσει από αυτούς τους φόρους» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης και συμπλήρωσε πως «μπορούμε να πάρουμε ένα ποσό από τον μη προϋπολογιζόμενο ΦΠΑ και βάσει αυτού του ποσού να τον μειώσουμε για όσο το σηκώνει δημοσιονομικά η χώρα».

Επίσης αντέκρουσε το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα δεν απέδωσε στην Ισπανία.

«Το δεξιό κόμμα στην Ισπανία, το πολιτικά ομογάλακτο με τον κ. Μητσοτάκη, που είναι αντιπολίτευση, όχι μόνο λέει ότι πέτυχε το μέτρο αλλά θέλει να το διευρύνουν και σε χρόνο και σε προϊόντα», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .

Για τον πολιτικό στόχο των ευρωεκλογών, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως ισχυρό ΠΑΣΟΚ στην κάλπη σημαίνει ότι θα υπάρχει, πρώτον, σοβαρή, αξιόπιστη αντιπολίτευση και, δεύτερον, -και πιο σημαντικό-, σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Γιατί στόχος μας δεν είναι να είμαστε δεύτεροι, αλλά να είμαστε πρώτοι στις επόμενες εθνικές εκλογές. Για να συμβεί, πρέπει να έχουμε τη δύναμη μετά τις ευρωεκλογές να ανοίξουμε διάλογο με δυνάμεις προοδευτικές του Κέντρου και της Αριστεράς. Να δημιουργηθεί ένα μέτωπο προόδου, προγραμματικό και ρεαλιστικό, και όχι λαϊκισμοί, ευχολόγια και επικοινωνιακά σόου που εκφυλίζουν την πολιτική και μόνο λύσεις δεν δίνουν για τον λαό. Μπορεί να δίνουν διασκέδαση, λύσεις δεν δίνουν. Κι έτσι η Νέα Δημοκρατία να αποκτήσει αντίπαλο που θα μπορεί να την κερδίσει. Αυτό θα βοηθήσει όλο το πολιτικό σύστημα. Γιατί σήμερα τι έχουμε; Ακρίβεια; «41%» η απάντηση. Υποκλοπές; «41%» η απάντηση. Τέμπη; «41%» η απάντηση. Φτάνει πια με αυτήν την πρωτοφανή αλαζονεία», υπογράμμισε συγκεκριμένα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε το δίλημμα περί της αστάθειας και της οικονομικής χρεοκοπίας, το οποίο προβάλλει η ΝΔ τονίζοντας :«Ο κ. Μητσοτάκης λέει στους πολίτες: "Ψηφίστε με, θα έρθει χρεοκοπία". Ξεχνώντας ότι η Νέα Δημοκρατία έφερε την χρεοκοπία.  "Ψηφίστε με, γιατί θα πάμε σε αστάθεια", δηλαδή έχουμε έναν πρωθυπουργό που έχει 121 έδρες διαφορά από το δεύτερο κόμμα κι επισείει τον κίνδυνο αστάθειας; Πόσες έδρες θέλει να έχει διαφορά για να κυβερνήσει;» .

Δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να ασχοληθεί με τον κ. Κασσελάκη επειδή για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το πρόβλημα είναι ένα: Η σημερινή κυβέρνηση. «Ασχολούμαι με τον κ. Κασσελάκη, όσο είναι "χρυσός χορηγός" του κ. Μητσοτάκη. Δηλαδή όσο ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύεται αυτήν την κατάσταση για να ενισχύει τη θέση του, εμείς θα λέμε την άποψή μας. Αλλά το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ένα και είναι η σημερινή κυβέρνηση που με την πολιτική της έχει φέρει σε αδιέξοδο χιλιάδες Έλληνες πολίτες» σχολίασε ερωτηθείς για τους αποκλεισμούς του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς.

«Ό,τι γίνει, θα γίνει στη βάση της κοινωνίας. Ό,τι γίνει, θα γίνει με πολιτικούς όρους. Δεν κάνω συμμαχίες κορυφής και πολύ περισσότερο με πρόσωπα που δεν έχουμε την ίδια ιδεολογία.  Είμαι σοσιαλδημοκράτης. Αν ήμουν  πρωταθλητής των offshore εταιρειών πώς θα μπορούσα να πείσω τον ελληνικό λαό ότι υπηρετώ σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο για δίκαιη φορολόγηση;  Ο καθένας κουβαλά ένα πολιτικό φορτίο. Εγώ, λοιπόν, με ανθρώπους που νιώθω ότι έχουμε κοινές αγωνίες - ακόμα κι αν δεν είναι στο ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν και άλλα κόμματα - νομίζω ότι ήρθε η ώρα να συνεννοηθούμε, να βρούμε έναν κοινό βηματισμό» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ακόμη , επισήμανε ιδιαίτερα τους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Οι πολίτες έχουν έναν ακόμη λόγο να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Ισχυρή ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία σημαίνει αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι αν πάμε καλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πιθανόν πρόεδρος του Συμβουλίου στη θέση του Σαρλ Μισέλ να είναι ο Αντόνιο Κόστα, ένας Πορτογάλος πολύ κοντά στα συμφέροντα της Ελλάδας. Τον γνωρίζω προσωπικά και θα βοηθήσει τις χώρες του νότου να έχουν ανάπτυξη με μόνιμα χρηματοδοτικά εργαλεία» τόνισε.

Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: «Η Νέα Δημοκρατία και διάφοροι άλλοι - για να μην τους ονοματίσουμε - περίεργοι τύποι του πολιτικού συστήματος μου έλεγαν γιατί δεν πάω να με ενημερώσουν στο αυτί. Ανταπάντησα ότι δεν θα πάω, θα πάω δικαστικά και θα δικαιωθώ, όπως και έγινε. Ο πρωθυπουργός ήταν καλεσμένος στο OPEN και τα έχασε, όταν δέχτηκε σχετική ερώτηση για την ΕΥΠ, ενώ είναι πολιτικός προϊστάμενος της και πρέπει τώρα η ΕΥΠ να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όχι ενημέρωση στο αυτάκι, αλλά δημοσίως με χαρτάκι. Θα πάρω το χαρτάκι μετά, θα συνεχίσω τον δικαστικό μου αγώνα και αυτοί οι πονηροί που έστησαν το παρακράτος, θα πάνε εκεί που τους αξίζει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ