Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2024 13:30

Ζαχαράκη: Φέτος θα υπάρξουν 1.100 περισσότερες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (Βίντεο)

Ζαχαράκη: Φέτος θα υπάρξουν 1.100 περισσότερες θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (Βίντεο)

Στα προγράμματα «Σπίτι Μου 1» και «Σπίτι Μου 2», στην επέκταση των σχολικών γευμάτων, στις πολιτικές στήριξης των τρίτεκνων καθώς επίσης και στα 1.100 επιπλέον παιδιά που θα μπουν φέτος σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας σήμερα στο EΡΤΝews.

Όπως τόνισε το μέλος της κυβέρνησης, αναφορικά με τις περιοχές της Θεσσαλίας και του Βόλου που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες, «κάναμε εσπευσμένες κινήσεις και συμπεριλάβαμε τα σχολεία όλων των πληγεισών περιοχών 10 δήμων στα σχολικά γεύματα. Έχουμε ήδη κάνει κινήσεις και με δωρεές για αποκατάσταση όλων των κτηρίων από τα Κέντρα Πρόνοιας. Παράλληλα οι δικαιούχοι της Θεσσαλίας εντάσσονται στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού».

Αναφερόμενη στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στην πλατφόρμα που άνοιξε πριν λίγες ώρες, υπενθύμισε ότι «υπάρχουν περίπου 1.500 δημοτικοί σταθμοί και 1.500 ιδιωτικοί» υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα των voucher, συνολικής αξίας 361.260 ευρώ, είναι ενισχυμένο φέτος.

«Χάρις στα κονδύλια που έρχονται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τον εθνικό προϋπολογισμό, 1.100 περισσότερα παιδιά θα φοιτήσουν φέτος σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Να ξέρουν οι γονείς ότι όταν είναι πλήρης και έγκυρη αίτηση, σίγουρα θα μπει το παιδί στον σταθμό. Για τα άτομα με αναπηρία θα είναι καλυμμένες όλες οι αιτήσεις. Οι αιτήσεις οι οποίες γίνονται από χτες αφορούν και τους σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και τα ΚΔΑΠ για Άτομα με αναπηρία» όπως είπε.

Και πρόσθεσε: «Πέρυσι υπήρχε μια δυσκολία στο να χρηματοδοτήσουμε με άτομα με αναπηρία άνω των 22 ετών για τα ΚΔΑΠ ΑμεΑ. Αυτό μάλιστα έφερε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσουν και κάποιες πληρωμές σε δομές. Αυτό διορθώθηκε πλέον τη νέα χρονιά», πρόσθεσε. Και όπως τόνισε «θα ξεπεράσουμε τους 173.000 στο σύνολο των δομών».

Αναφορικά με τα σχολικά γεύματα, η κ. Ζαχαράκη δήλωσε πως ενισχύθηκε το πρόγραμμα και αυξήθηκε η κάλυψη στο 41% των μαθητών ενώ μιλώντας για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είπε ότι το γεύμα παραδίδεται ζεστό την ίδια μέρα και υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι για την ποιότητα. Επίσης, το πρόγραμμα καλύπτει όλο το σχολείο και δεν στιγματίζει κανένα παιδί.

Όσον αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», εξήγησε ότι αναμένει την επιτυχή διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων λέγοντας ότι «στοχεύουμε σε διπλασιασμό του προγράμματος, επεκτείνοντας το ηλικιακό όριο έως τα 50 έτη. Αυτό θα βοηθήσει πολλά νέα ζευγάρια που δυσκολεύτηκαν να προσεγγίσουν τις τράπεζες».

Τέλος, μιλώντας για τις τρίτεκνες οικογένειες, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί να εξισωθούν με τις πολύτεκνες. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις μονογονεϊκές οικογένειες λέγοντας ότι «δεν ξεχνούμε και τη μονογονεϊκή οικογένεια γιατί ξέρουμε τη μεγάλη επιβάρυνση που έχει αυτή τη στιγμή ένας άνθρωπος που μεγαλώνει ένα παιδί και έχει αυξημένα έξοδα».