Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2019 09:15

Ραφαέλλα Άννα Μπούχλα: H μαγεία της γραφής κρύβεται πάντα στο κίνητρο

Γράφτηκε από την

Η Ραφαέλλα Άννα Μπούχλα γεννήθηκε το 1992 στην Κέρκυρα όπου και διαμένει μέχρι σήμερα.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον τομέα της “Οικονομίας και Διοίκησης”, με ειδικότητα “Διοικητικό και οικονομικό στέλεχος επιχειρήσεων”, στο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Κέρκυρας, ενώ από τον Ιούλιο του 2018 έχει απασχολήσει ευχάριστα τους συγγραφικούς κύκλους μέσα από το βιβλίο της με τίτλο "Αουρέλια"

Οι Εκδόσεις "Έντυποις" σε συνεργασία με τη νεαρή ποιήτρια παρουσίασαν το πρώτο της μυθιστόρημα φαντασίας, το οποίο από την πρώτη στιγμή κέρδισε τις εντυπώσεις του αναγνωστικού κοινού.

Δεν πέρασε λίγος καιρός και η συγγραφική της πένα ταξιδεύοντας σε όλη την Ελλάδα, εντυπωσίασε πολλούς αναγνώστες οι οποίοι λάτρεψαν το πρωτότυπο στιλ της, καθώς και το μη αναμενόμενο φινάλε του μυθιστόρηματος της, θυμίζοντας σπουδαίους μυθοπλάστες του περασμένου αιώνα.

Η ίδια μίλησε στην "Ε" μεταξύ άλλων για την "Αουρέλια", την "πηγή" της έμπνευσής της, καθώς και για τα μελλοντικά της σχέδια.

-Τι σε σπρώχνει να αρχίσεις κάθε φορά το γράψιμο;

Η συγκεκριμένη ερώτηση κρύβει μια πολύπλευρη απάντηση, διότι κάθε φορά το συγκεκριμένο πράγμα που με σπρώχνει να γράψω είναι η ανάγκη μου να δημιουργήσω πάνω σε κάτι που σαν άνθρωπος με ολοκληρώνει. Πιστεύω ότι τέλειος συνδυασμός σε όλο αυτό το συναίσθημα είναι τα διάφορα ερεθίσματα που εγώ τα μεταφράζω σαν έμπνευση που πρέπει να αποτυπωθεί. Νομίζω η μαγεία της γραφής κρύβεται πάντα στο κίνητρο και για εμένα τις εποχές που ψάχνω θέμα ή καταιγισμό σκέψεων και ιδεών, τα πάντα μπορεί να είναι η αφορμή για να ξεκινήσω να πλάθω εικόνες.

-Ποιο βιβλίο διάβασες πρόσφατα και σε ενθουσίασε;

Η αλήθεια είναι πως προτιμώ να διαβάζω όταν έχω χρόνο βιβλία που δεν αποτελούν κομμάτι της κατηγορίας που γράφω, δηλαδή όχι φαντασίας αλλά πιο πολύ επιστημονικά, για να με βοηθήσουν στην μυθοπλασία των μυθιστορημάτων που ήδη πλάθω τα τελευταία χρόνια. Για αυτό ένα βιβλίο που διάβασα και κατά επέκταση λάτρεψα ήταν το "Μεγάλο σχέδιο" του Στίβεν Χόκινγκ, δίνοντας μου περίσσια γνώση και διευρύνοντας τους ορίζοντες μου στο τομέα της επιστημονικής θεώρησης που δουλεύω τον τελευταίο καιρό για τα βιβλία μου.

-Πως εμπνεύστηκες την "Αουρέλια";

Η "Αουρέλια" ήταν όντως μια έμπνευση της στιγμής, με την έννοια ότι τυχαία άκουσα το όνομα της και ξαφνικά σε ένα τέταρτο της ώρας είχα ήδη στήσει τον κορμό της ιστορίας της σαν από μαγεία. Πιστεύω ότι κάθε συγγραφέας πλάθει την ιστορία πριν την αναπτύξει και για αυτό γοητεύετε τόσο από την συγγραφή. Για εμένα το όνομα της ήταν η απαρχή μιας τριλογίας που με έκανε να πιστέψω ότι αν και δύσκολα η κατηγορία της φαντασίας στην Ελλάδα μπορεί να επιβιώσει και να αγαπηθεί και για αυτό είμαι ευγνώμων. Ήταν το καλύτερο ερέθισμα που θα μπορούσα προσωπικά σαν μυθιστοριογράφος να έχω έως τώρα.

-Υπήρξε κίνητρο για να γράψεις το μυθιστόρημα σου;

Δεν ξέρω αν υπήρχε κάποιο κίνητρο για να γράψω το μυθιστόρημα μου, διότι έγραφα σαν χόμπι γιατί το ήθελα, δηλαδή δεν είχα στο μυαλό μου την έκδοση, απλά έγραφα από μικρή και μου είχε γίνει τρόπος ζωής. Το μεγαλύτερο νομίζω αν υπήρχε κίνητρο είναι το "κλικ" που κάνει στην ψυχοσύνθεση μου η γραφή και θεωρώ πως είναι ευτυχία να κάνεις κάτι στην ζωή σου που αγαπάς και σε κάνει χαρούμενο. Φυσικά η έκδοση σου δίνει περισσότερη αφορμή στο να γράφεις, αλλά και πάλι νομίζω πως ένας συγγραφέας που αγαπά αυτό που κάνει, δεν το συμπεριλαμβάνει εξ ολοκλήρου σαν μεμονωμένο κριτήριο.

-Από που αντλείς έμπνευση για να γράφεις;

Έμπνευση για να γράφω αντλώ από τα πάντα, ειλικρινά από οτιδήποτε μπορεί και με ταξιδέψει εκείνη την στιγμή μακριά από την πραγματικότητα. Αυτό το κάτι μπορεί να είναι η βροχή, η θάλασσα, μια καταιγίδα, δηλαδή ένα άγγιγμα καλλιτεχνικής υπεροχής που θα μου φανεί κομμάτι της φαντασίας ή της λογοτεχνίας. Συνήθως με το που πέσει η πρώτη στάλα βροχής στο χώμα, είμαι έτοιμη για συγγραφικές περιπέτειες.

-Όταν ήσουν παιδί, ποιο βιβλίο είχες αγαπήσει πιο πολύ και πιο συγγραφέα;

Όταν ήμουν παιδί, ένιωθα πως τα πάντα γύρω μου είναι γραφή. Μια ιστορία όμως που είχα λατρέψει αλλά δεν ήταν βιβλίο, ήταν "ο σκληρόκαρδος γίγαντας" του Όσκαρ Ουάιλντ, ένα επικό όσον αφορά την ομορφιά της ψυχής απόσπασμα, που με έκανε να πιστέψω ότι αυτός ο κόσμος της συγγραφής είναι σπαρμένος με συναισθήματα αληθινά. Ήταν από τις ομορφότερες ιστορίες που έχω διαβάσει στην ζωή μου και ίσως να ήταν και η αφορμή που σαν πρώτο ερέθισμα θέλησα να ακολουθήσω και εγώ αυτόν τον δρόμο και να τον αγαπήσω όπως ο Ουάιλντ αγάπησε τον σκληρόκαρδο γίγαντα και τον έπλασε με ανθρωπιά. Πιστεύω ότι με άγγιξε πολύ η συγκεκριμένη γραφή και θέλω να πω πως είναι ένα από τα πιο ξεχωριστά αριστουργήματα όλης της λογοτεχνίας.

-Ετοιμάζεις κάποια νέα δουλειά;

Αυτό τον καιρό και συγκεκριμένα τον Γενάρη θα παρουσιάσω στην Κέρκυρα το δεύτερο μέρος της τριλογίας της "Αουρέλιας" με την ονομασία "Αουρέλια, η έκλειψη του σκότους", φυσικά με την υποστήριξη του εκδοτικού μου οίκου εκδόσεις Εντύποις. Είναι μια σημαντική στιγμή για εμένα να δω για άλλη μια φορά ένα ακόμη πνευματικό παιδί μου να μοιράζετε στον κόσμο, πιο πολύ όμως είναι κομβικό σημείο επειδή βρίσκομαι προ των πυλών για την συγγραφή αυτόν τον χειμώνα του τρίτου και τελευταίου μέρους της, κλείνοντας με επικό για εμένα αυτό το μοναδικό κομμάτι της ζωής μου, με την συνέχεια του συγγραφικού μου δρόμου να έπεται.