Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2021 19:39

Έρι Κύργια: Πιθανή αντικαταστάτρια του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο

Γράφτηκε από την
Έρι Κύργια: Πιθανή αντικαταστάτρια του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο

Η Έρι Κύργια φαίνεται να είναι τελικά η πιθανή αντικαταστάτρια του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο.

Σε αναζήτηση νέου καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο βρίσκεται η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μετά την παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη το βράδυ του Σαββάτου (6/2). Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης υπογράμμισε στην επιστολή παραίτησής του ότι «αφού οι επιθέσεις, έστω κι έτσι, είναι προσωπικές, επιλέγω να σταθώ κι εγώ όρθιος απέναντί τους ως πρόσωπο και όχι να κρυφτώ στη κουίντα του Εθνικού Θεάτρου. Επιπλέον, η παραίτησή μου αυτή, μού επιτρέπει να προχωρήσω χωρίς να δεσμεύω ή να δεσμεύομαι πλέον θεσμικά και να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν, εξυπηρετώντας την οποιαδήποτε σκοπιμότητα».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε οριστεί καλλιτεχνικός διευθυντής το καλοκαίρι του 2019 και η θητεία του είχε ορίζοντα τριετίας. Συνεπώς, το πρόσωπο που θα υπηρετήσει τη θέση αυτή, θα βρίσκεται για λιγότερο από ενάμιση χρόνο, δηλαδή ως τις 28 Αυγούστου του 2022. Παράλληλα, θα κληθεί να εφαρμόσει ένα μέρος του προγράμματος που έχει ήδη ανακοινώσει ο γνωστός σκηνοθέτης, με αποτέλεσμα να έχει ελάχιστο περιθώριο να δείξει ουσιαστικά τις δικές του ικανότητες.

Παρά τις διάφορες φήμες που ακούγονταν τις τελευταίες μέρες ότι η Μαριάννα Κάλπαρη θα βρισκόταν στο «τιμόνι» του Εθνικού Θεάτρου, κάτι τέτοιο τελικά δεν ισχύει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η Έρι Κύργια φαίνεται να είναι η πιθανή αντικαταστάτρια του Δημήτρη Λιγνάδη. Η Έρι Κύργια είναι μια γυναίκα με μεγάλη θητεία στον καλλιτεχνικό χώρο και γνωρίζει άριστα το Εθνικό Θέατρο, καθώς έως το βράδυ του Σαββάτου (6/2) είχε αναλάβει χρέη αναπληρώτριας διευθύντριας. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το καταστατικό του Εθνικού Θεάτρου με τη λήξη της συνεργασίας με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, αυτομάτως λήγει και η θητεία των αναπληρωτών διευθυντών.

Ποια είναι η Έρι Κύργια

Η Έρι Κύργια γεννήθηκε στην Κοζάνη και είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γνωρίζει έξι ξένες γλώσσες και έχει μεταφράσει από τις πρωτότυπες γλώσσες τα έργα «Πελεκάνος» του Α. Στρίντμπεργκ, «Αρχιμάστορας Σόλνες», «Έντα Γκάμπλερ», «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» του Ε. Ίψεν, «Πλατεία Ηρώων» του Τ. Μπέρνχαρντ, «Ο χρυσός δράκος» του Ρ. Σιμμελπφένιχ, «Οι ζωές των άλλων» του Α. Οστερμάιερ, «Γεθσημανή» του Ντ. Χέαρ, «Καμπαρέ» των Φρ. Εμπ & Τζ. Κάντερ, «Παραλλαγές θανάτου» του Γ. Φόσσε, «Η Τάξη μας» του Τ. Σλομποτζιάνεκ και διάφορα άλλα.

Παράλληλα, η Έρι Κύργια έχει συνεργαστεί με την ιδιότητα του θεατρολόγου με τους Γιάννη Χουβαρδά, Μιχάλη Μαρμαρινό, Κωνσταντίνο Ρήγο, Δημήτρη Τάρλοου, Στάθη Λιβαθινό και Κατερίνα Ευγγαλάτου, με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Πορεία και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η ανακοίνωση του ονόματος για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου θα γίνει εντός της εβδομάδας.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER