Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 17:04

Ο Δήμος Βύρωνα αποκτά το δικό του Μουσείο Ιστορίας

Γράφτηκε από την
Ο Δήμος Βύρωνα αποκτά το δικό του Μουσείο Ιστορίας

 

Μια -κυριολεκτικά- ιστορική στιγμή αποτελεί για τον Δήμο Βύρωνα η τελευταία φηφοφορία του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι αυτό γιατί εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η σχετική Ιδρυτική Πράξη κι έτσι η περιοχή θα αποκτήσει το δικό της Μουσείο Ιστορίας.

Στόχος θα είναι η ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης μέσα από την προβολή των περιόδων που τη διαμόρφωσαν, δηλαδή τα χρόνια της δημιουργίας της με τον ερχομό των προσφύγων, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, στην οποία οι Βυρωνιώτες συμμετείχαν ενεργητικά, αλλά και τα χρόνια της ραγδαίας οικιστικής και πληθυσμιακής εξέλιξης, που διαμόρφωσαν τη σημερινή φυσιογνωμία της. Ένα μουσείο που σύμφωνα με τους ανθρώπους του Δήμου, φιλοδοξεί να γίνει εστία πολιτισμού, παιδείας και έρευνας, καθώς και σημείο αναφοράς για όλη την Αθήνα.

Μάλιστα, η δημοτική Αρχή είχε ζητήσει από τους δημότες να προσφέρουν φωτογραφικό υλικό ή οποιοδήποτε άλλο ντοκουμέντο έχουν από τους παππούδες, τις γιαγιάδες και γενικότερα προγόνους τους, στα χρόνια της προσφυγιάς και της Κατοχής, και ήδη έχει συγκεντρωθεί ένα πλούσιο υλικό, που μελετάται, καταγράφεται και θα εμπλουτίσει τα εκθέματα. Το μουσείο θα στεγαστεί στο παλιό Δημαρχείο, το οποίο είναι ένα ιστορικό και όμορφο αρχοντικό στο κέντρο της πόλης.

«Ήταν μια ιστορική συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο και μια ιστορική ημέρα για την πόλη. Το Μουσείο Ιστορίας Βύρωνα στον χώρο του παλαιού Δημαρχείου, είναι πλέον γεγονός και επίσημα. Για εμάς, ως δημοτική Αρχή, είναι η δικαίωση ενός οράματος, για το οποίο εργαστήκαμε συστηματικά και επίμονα από την πρώτη μας θητεία», τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και προσέθεσε:

«Είναι ένα έργο που το χρωστάμε στους γονείς και τους παππούδες μας και μια παρακαταθήκη για τα παιδιά μας, που πρέπει να γνωρίζουν για την προσφυγιά, που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας, για την αντίσταση στην Κατοχή που έγινε η ταυτότητά μας, για τους πνευματικούς ανθρώπους του Βύρωνα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER