Δευτέρα, 04 Ιουλίου 2022 22:55

O Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στο «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου

Γράφτηκε από την

 

Με αφορμή τα 400 χρόνια από τη γέννηση του εμβληματικού Γάλλου δραματουργού Μολιέρου, που μέσα από τα αριστουργήματά του άλλαξε την κωμωδία μια για πάντα, ο πολυσχιδής σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας καταπιάνεται τη νέα θεατρική σεζόν με τη γνωστή κωμωδία – αίνιγμα «Ο Μισάνθρωπος» και βρίσκει τον απόλυτο ήρωά της στο πρόσωπο του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου.

Σε ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας έχει θέση ο έρωτας; Πιο επίκαιρος από ποτέ, ο αυτοβιογραφικός «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου, είναι γραμμένος με σαρκασμό, θυμό και γνώση της γελοιότητας μιας κοινωνίας σαθρής που η υποκρισία, η διαπλοκή, ο ναρκισσισμός, η αδικία, ο σεξισμός, η επίδειξη του πλούτου, ο θρίαμβος της μετριότητας και η κυριαρχία της εικόνας είναι μερικές από τις παθογένειές της.
Ο Αλσέστ, ο ήρωας του έργου, επιθετικός και αηδιασμένος με την υποκρισία των ανθρώπων, ερωτεύεται παθιασμένα την όμορφη Σελιμέν, το απόλυτο θηλυκό - προϊόν αυτού του συστήματος που απεχθάνεται. Και παγιδεύεται. Στο «Μισάνθρωπο» η κωμική πένα του Μολιέρου έχει την ευκαιρία να σατιρίσει, με τα υλικά της κωμωδίας που αυτός ο ιδιοφυής συγγραφέας ξέρει να χρησιμοποιεί, την αέναη μάχη του αρσενικού και του θηλυκού.
Στην παράσταση, εκτός από τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, θα συμμετέχουν Ευγενία Σαμαρά, Στέλιος Ιακωβίδης, Αθηνά Μουστάκα, Θάνος Μπίρκος, Φωτεινή Αθερίδου και Αυγουστίνος Κούμουλος. Πρεμιέρα στο θέατρο ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ στις 25 Νοεμβρίου.

Πηγή: ethnos