Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 19:32

Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Η Μελίνα άφησε το αποτύπωμά της για πάντα - Συναυλία στο Ηρώδειο, με τα έσοδα στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί»

Γράφτηκε από την
Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Η Μελίνα άφησε το αποτύπωμά της για πάντα - Συναυλία στο Ηρώδειο, με τα έσοδα στην Ένωση «Μαζί για το Παιδί»

 

«Είχα την τύχη να τη γνωρίσω από κοντά, να δω τη φλόγα και το πάθος που έβγαινε από την ψυχή της» αναφέρει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή το ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα στη γυναίκα σύμβολο- που άφησε εποχή για το σθένος και την αγάπη της για τον πολιτισμό της Ελλάδας και όχι μόνο- το οποίο η σπουδαία ερμηνεύτρια θα παρουσιάσει στον αγαπημένο της χώρο, το Ηρώδειο, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου (στις 21.00).

Tα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για τη στήριξη των σωματείων-μελών της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

«Η Μελίνα ήταν ένα πλάσμα φωτεινό, χαρισματικό, ήταν επιβλητική, ανατρεπτική και με πηγαίο χιούμορ. Η Μελίνα ήταν πολλές εικόνες, θεατρίνα, γεννημένη σταρ, ερωτική, ήταν η Μελίνα της πολιτικής, η αγωνίστρια, η γυναίκα που “φορούσε” την ελευθερία, που “άναβε” και “καιγόταν” και “πλάταινε” τη ζωή για να τη χωρέσει. Ήταν η Μελίνα της Ελλάδας, αυτή που πραγματικά αγωνίστηκε για να επιστρέψουν τα Mάρμαρα του Παρθενώνα στον φυσικό τους χώρο. Με παγκόσμια ακτινοβολία άφησε το αποτύπωμά της για πάντα στην ιστορία της Ελλάδας» επισημαίνει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Άλκ. Πρωτοψάλτη.

Όπως εξηγεί, η ιδέα για τη συναυλία- αφιέρωμα γεννήθηκε κατά την προ covid εποχή με σκοπό τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη. «Όμως η περίοδος της πανδημίας μας έβαλε μία άνω τελεία, και έφτασε η στιγμή να πραγματοποιηθεί αυτή η όμορφη σκέψη».

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ερμηνεύσει τραγούδια της Μελίνας κάτω από την Ακρόπολη, τραγούδια που είναι γνωστά από τον κινηματογράφο, το θέατρο αλλά και τις στιγμές της εξορίας της διάσημης Ελληνίδας στο Παρίσι. Θα ονειρευτούμε με το «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», θα ταξιδέψουμε στη «Μεσόγειο» με τον «Μέτοικο», θα «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι», θα «Σημάνουν οι καμπάνες» όταν είναι «Χάρτινο το φεγγαράκι»... «Θα ακούσουμε τραγούδια πάρα πολύ αγαπημένα που έχουν αφήσει τη δική τους σφραγίδα μέσα στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου. Τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Γιάννη Μαρκόπουλου και George Moustaki» σημειώνει.

Από τα κομμάτια που θα ερμηνεύσει στο Ηρώδειο, η ίδια ομολογεί ότι το δικό της αγαπημένο είναι το «Να με θυμάσαι και να μ΄ αγαπάς» σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου και στίχους Βαγγέλη Γκούφα, «ειδικά το σημείο που λέει: “για ποιο ταξίδι κίνησες να πας, να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς”, γιατί η Μελίνα είχε πει ότι δεν θέλω να με ξεχάσετε, θέλω να με τραγουδάτε και να μ΄ αγαπάτε!».

Όσο για το πώς προσεγγίζει ερμηνευτικά τραγούδια που έχουν χαρακτηριστεί από τη φωνή μίας πολύμορφης προσωπικότητας όπως αυτή της Μελίνας, η Άλκ. Πρωτοψάλτη αναφέρει: «Είναι σαγηνευτικό, ιδιαίτερα απαιτητικό καθότι στο άκουσμά τους σου έρχονται συγκεκριμένες εικόνες στο μυαλό. Είναι συγκινητική η πρόκληση να βάλεις τη δική σου ψυχή σε τραγούδια που έχουν τη σφραγίδα της».

Η συναυλία στο Ηρώδειο πραγματοποιείται για να ενισχύσει τους σκοπούς της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί». «Είναι η τρίτη φορά που αφιερώνω μία συναυλία μου στην Ένωση “Μαζί για το Παιδί”, γιατί πιστεύω ότι το έργο τους είναι πολύ σημαντικό εδώ και 25 χρόνια, είναι ένα έργο αγάπης, προσφοράς, εθελοντικής εργασίας και αλληλεγγύης. Είναι μία Ένωση δίπλα στα παιδιά, στην ευτυχία τους, στο μέλλον τους, με ιδιαίτερη φροντίδα και αληθινή συμπαράσταση» τονίζει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Για μία σπουδαία ερμηνεύτρια όπως εκείνη που μετρά μια μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία στο ελληνικό τραγούδι, ποια είναι η σχέση της με τον χρόνο; «Είναι εξαιρετική. Το μότο μου είναι: Carpe diem. Αδράξτε την ημέρα και μη την αφήνετε να πάει χαμένη. Με τον χρόνο γίνεται παιχνίδι, “τρέχει” αλλά και πολλές φορές “παγώνει”. Μου αρέσει να του κλείνω το μάτι, τον πιάνω αγκαλιά, του λέω και τραγούδια. Ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ και είναι όμορφο να είσαι συμφιλιωμένος με αυτόν. Σίγουρα με ενδιαφέρει η υστεροφημία μου αλλά περισσότερο με ενδιαφέρει το παρόν».

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη. Με την Άλκ. Πρωτοψάλτη θα συμπράξουν οι μουσικοί: Θωμάς Κοντογεώργης (πιάνο), Στάθης Κιοσόγλου (κλαρινέτο- φλάουτο), Aγγελική Πουλημένου (κόρνο), Κώστας Σερεμέτης (τύμπανα– κρουστά), Τάκης Βασιλείου (ντραμς– κρουστά), Νίκος Κατσίκης (μαντολίνο– μπουζούκι), Δημήτρης Ρέππας (μαντολίνο– μπουζούκι), Παντελής Τζιάλας (κιθάρες), Γιώργος Παναγιωτόπουλος (βιολί), Σοφία Ευκλείδου (τσέλο), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο). Οι ενορχηστρώσεις είναι του Θωμά Κοντογεώργη.

 

Λίγα λόγια για το «Μαζί για το Παιδί»

Το «Μαζί για το Παιδί» και τα σωματεία- μέλη του εργάζονται εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια για την προστασία χιλιάδων παιδιών στην Ελλάδα. Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με στόχο κάθε παιδί, σε κάθε γωνιά της χώρας, να έχει πρόσβαση σε βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης και σε ίσες ευκαιρίες.

Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά. Έχει αποσπάσει δύο φορές το βραβείο Bravo Sustainability Award, το 2019 για το πρόγραμμα «Ίσες Ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας» και το 2022 για το πρόγραμμα «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι».

Το 2022 επίσης βραβεύθηκε στον θεσμό Hellenic Responsible Business, στην κατηγορία «ΜΚΟ της χρονιάς» για την υπηρεσία της συμβουλευτικής- ψυχολογικής Γραμμής 115 25, μέσω της οποίας ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί απαντούν σε ερωτήματα παιδιών, εφήβων, γονέων και εκπαιδευτικών.

Τα Σωματεία- μέλη του «Μαζί για το Παιδί»: Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» • Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον»- Κ.Α.Σ.Π. • Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών • Πνοή- Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού • Οι Φίλοι του Παιδιού • Οι Φίλοι της Μέριμνας • Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) • Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» • Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».

ΑΠΕ


NEWSLETTER