Τρίτη, 09 Μαϊος 2023 10:10

Τίμησαν την θυσία του Χαράλαμπου Βιλαέτη

 

Εκδήλωση από τον Λαογραφικό Σύλλογο "Ηλείων Παράδοσις", την Φιλαρμονική Πύργου και τον Σύνδεσμο Οπλιτών Μ. Ηλείας - Κεντρικός ομιλητής ο Ιστορικός - Συγγραφέας και Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Πύργου Θεόδωρος Λάμπρος

Για μία ακόμη χρονιά στο πεδίο της Μάχης του Λαντζοΐου (της 10ης Μαΐου 1821) τιμήθηκε η μνήμη του Ηλείου Φιλικού και Οπλαρχηγού Χαραλάμπους Βιλαέτη και των ηρωικών συμπολεμιστών του. Το απόγευμα της Κυριακής 7 Μαΐου 2023 στον χώρο του Μνημείου της Μάχης, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λαντζοΐου του Δήμου Πύργου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, με την παρουσία του Μητροπολίτου Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανασίου και των τοπικών ιερέων.

Ο Μητροπολίτης κ Αθανάσιος τόνισε σε σύντομη παρέμβασή του την αξία της τιμής σε όσους αγωνίζονται για την Ελευθερία του τόπου. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους διοργανωτές, τον Λαογραφικό όμιλο «Ηλείων Παράδοσις», την Φιλαρμονική Πύργου «Απόλλων» και τον Σύνδεσμο Οπλιτών Νομού Ηλείας, αλλά και άλλους επισήμους φορείς. Για την Φιλαρμονική Πύργου κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρός της κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, για τον Σύλλογο «Ηλείων Παράδοσις» ο Πρόεδρός του κ. Κωνσταντίνος Αθανασόπουλος, για τον Σύνδεσμο Οπλιτών Ηλείας ο κ. Γεώργιος Κουρκούτας, για το Παράρτημα Ε.Α.Α.Σ. ο απόστρατος Αξιωματικός κ. Τσιγκρέλης Αθανάσιος, για την Ε.Α.Α.Ν. Ηλείας ο Πρόεδρός της Πλοίαρχος ε.α. κ. Ζώης Υφαντής και για τους Αποστράτους της Ε.Α.Α.Α. Ηλείας ο απόστρατος κ. Φώτιος Ρουβάς, ενώ για τον Δήμο Πύργου ο Δήμαρχος κ. Τάκης Αντωνακόπουλος.
Στην αρχή χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος, που, αφού μίλησε για τα όσα είχε κάνει για την προβολή του 1821 στην Ηλεία ο μακαριστός μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός, ευχαρίστησε το Κτήμα Μπριντζίκη και τους Διονύσιο και Διονυσία Μπριντζίκη για την προσφορά τους, ενώ στην δική του παρέμβαση ο Δήμαρχος Πύργου κ. Αντωνακόπουλος επεσήμανε ότι έγιναν πολλά και θα συνεχιστούν από τον Δήμο Πύργου για την Ιστορία της περιοχής μας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ιστορικός-δημοσιογράφος και ειδικός σύμβουλος του Δήμου Πύργου κ. Θεόδωρος Λάμπρος, που αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή του Βιλαέτη, που κορυφώθηκε με την θυσία του στην ιστορική μάχη του Λαντζοΐου, τον Μάιο του 1821. Τόνισε μάλιστα τις προσπάθειες για ανάδειξη της θυσίας του Βιλαέτη, που υλοποίησε με σειρά ταινιών ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», του οποίου υπήρξε μέχρι προ 2 ετών Πρόεδρος.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων “Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης υπήρξε ένας αγνός Πύργιος αγωνιστής. Για αυτό τον λόγο πρέπει να αναδειχθεί και να προβληθεί για να δικαιώσουμε τον αγώνα του για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Το μεγαλείο του Χαράλαμπου Βιλαέτη είναι οτι δεν δείλιασε. Ενώ είχε την δυνατότητα να διαφύγει και να σωθεί, προτίμησε να τραβήξει μπροστά, να αναμετρηθεί σε μια άνιση μάχη με τους κατά πολύ υπέρτερους αριθμιτικά Τουρκαλβανούς του Λάλα και να πέσει σαν άλλος Αθανάσιος Διάκος στα Σμιλεϊκα Αμπέλια στις 10 Μαϊου 1821.

Ακολούθως προσέφερε τις εκδόσεις του Δήμου Πύργου για την τοπική Ιστορία στους εκπροσώπους των 3 διοργανωτών. Ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας λίγο πριν το κλείσιμο της εκδηλώσεως απήγγειλε ποίημα του κ. Σάκη Γεωργακόπουλου, που ήταν παρών στην εκδήλωση, με θέμα τον Χαράλαμπο Βιλαέτη. Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των Ηρώων και την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου από τα μέλη της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων».

Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν ο Βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, ο Πρόεδρος του Λαντζοΐου και του Συνδέσμου Γορτυνίων κ. Επαμεινώνδας Μπαρτζάκος, ο επικεφαλής της Αντιπολιτεύσεως στον Δήμο Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης κ. Πάνος Μπράμος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πύργου κ. Θεόδωρος Κόρδας και Αγαθοκλής Κωτσάκης, ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συλλόγου Ηλείας κ. Γεώργιος Μαραγκός, ο Δικηγόρος κ. Λάμπης Μπράμος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» κ. Δημήτριος Καραγκούνης, ο τ. Διοικητής Πυροσβεστικής κ. Κωνσταντίνος Κατσαριώτης, ο κ. Ιωάννης Έλληνας εκ μέρους της «Εθνικής Δημιουργίας», Πολιτευτές, εκπρόσωποι Βουλευτών και άλλοι.

 

Πηγή: skalistiri.news