Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 10:00

Windows 11: Ανακοινώθηκε από τη Microsoft με εκπλήξεις (Βίντεο)

Γράφτηκε από την
Windows 11: Ανακοινώθηκε από τη Microsoft με εκπλήξεις (Βίντεο)

Με κάθε επισημότητα παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 24 Ιουνίου τα πολυαναμενόμενα Windows 11, το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Τα νέα Windows ανακοινώθηκαν μέσω ενός ψηφιακού event, τo οποίο περιείχε πολλές εκπλήξεις.

Όπως σημειώνει η επίσημη σελίδα της εταιρείας, «τα Windows 11 προσφέρουν έναν ήρεμο και δημιουργικό χώρο όπου μπορείτε να ασχοληθείτε με ό,τι σας αρέσει μέσα από μια νέα εμπειρία. Από το ανανεωμένο μενού Έναρξη έως τους νέους τρόπους για να συνδέεστε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, ειδήσεις, παιχνίδια και περιεχόμενο, τα Windows 11 σας χαρίζουν ένα χώρο για να σκέφτεστε, να εκφράζεστε και να δημιουργείτε με φυσικό τρόπο».

Αρχικά παρουσιάστηκε ένα trailer των Windows 11, το οποίο συστήνει τους χρήστες στο νέο λειτουργικό σύστημα και δείχνει ορισμένες λειτουργίες αλλά και την εμφάνιση του λειτουργικού που θυμίζει λίγο το σύστημα MacOS της Apple.

Η γνωστή σε όλους μας «έναρξη» βρίσκεται πλέον στο κέντρο της μπάρας εργασιών. Μια αισθητική αλλαγή η οποία γίνεται αμέσως αντιληπτή είναι οι στρογγυλεμένες γωνίες των παραθύρων.

Στην παρουσίαση της Microsoft ιδιαίτερη βάση γίνεται στον τρόπο ου αλληλεπιδρά ο χρήστης με το λειτουργικό σύστημα. Φαίνεται πως έχει δοθεί ιδιαίτερη βάση στις συσκευές που λειτουργούν με οθόνη αφής ή με το «ειδικό στυλό».

Υπάρχει μάλιστα ένα νέο πληκτρολόγιο επί της οθόνης με ακόμα καλύτερη απόδοση, όπως αναφέρει το ethnos.

Η τελική ημερομηνία κυκλοφορίας του λειτουργικού συστήματος δεν αποκαλύφθηκε αλλά γνωρίζουμε πως η αναβάθμιση από τα Windows 10 θα γίνεται δωρεάν, αρκεί ο υπολογιστής σας να τα «σηκώνει». Η Microsoft ανακοίνωσε πως για την αναβάθμιση απαιτούνται 64bit CPU, 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου.

Μεγάλη σημασία στο multitasking

Στον χρήστη δίνονται ακόμα περισσότερες επιλογές για multitasking, καθώς ο ίδιος επιλέγει από μία μεγάλη ποικιλία μοτίβων πως θα χωρίζει την οθόνη του και δεν έχει μόνο τις επιλογές να χωρίζει την οθόνη του στη μέση ή στα τέσσερα τετράγωνα. Παράλληλα φαίνεται πως έχει βελτιωθεί σημαντικά και η εμπειρία χρήσης πολλών οθονών.

Μεγάλη έμφαση έχει δοθεί και στην λειτουργία των widgets. Ο χρήστης θα μπορεί να παραμετροποιεί την οθόνη ανάλογα με τις ανάγκες του και να προσθέτει ή αφαιρεί αυτά τα χρήσιμα εργαλεία, όπως ακριβώς μπορεί να κάνει και με το menu του smartphone του. Μπορεί αν επιλέξει από μία μεγάλη γκάμα επιλογών που περιλαμβάνει από widgets καιρού, ημερολόγια, δείκτες χρηματιστηρίου, λίστες για πράγματα που έχει να κάνει και άλλα.

Εφαρμογές

Από την αρχή έχει σχεδιαστεί το Windows Store, το οποίο είναι πιο εύκολο στη χρήση του και λειτουργεί ταχύτερα. Το σημαντικότερο είναι όμως πως στα Windows 11 υπάρχει υποστήριξη των εφαρμογών Android.

Παράλληλα όλες οι πλατφόρμες streaming (Netflix, Disneyplus, Spotify κλπ) θα λειτουργούν σε ένα ενιαίο περιβάλλον και θα μπορούν να προβάλουν περιεχόμενο στην οθόνη της συσκευής αλλά και ασύρματα σε κάποια άλλη οθόνη μέσα στο δωμάτιο.

Η εφαρμογή Teams, η οποία έγινε απαραίτητη για τους χρήστες εν μέσω πανδημίας θα λειτουργεί ταχύτερα και με μεγαλύτερη ευκολία. Σύμφωνα με τη Microsoft, μάλιστα, όλα αυτά θα γίνονται με λιγότερες και ταχύτερες ενημερώσεις (updates) των εφαρμογών.

Gaming

Φυσικά, η Microsoft στον σχεδιασμό των Windows 11 έδωσε μεγάλη έμφαση στο κομμάτι του gaming, σε μία προσπάθεια να φέρει ακόμα πιο κοντά το παιχνίδι στις κονσόλες της (Xbox) και στα Windows. Τα Windows 11 υπόσχονται στους παίκτες καλύτερες επιδόσεις και πιο εντυπωσιακά γραφικά με τη λειτουργία Auto-HDR. Με αυτή τη λειτουργία ακόμα και παιχνίδια που δεν έχουν σχεδιαστεί για τις νέες οθόνες, θα παρουσιάζουν καλύτερα χρώματα και αντιθέσεις με HDR απεικόνιση. Η συγκεκριμένη λειτουργία που υπάρχει και στα νέα Xbox λύνει τα χέρια στους developers καθώς όλα γίνονται αυτόματα μέσω του λογισμικού.

Παράλληλα και η λειτουργία Direct Storage έρχεται απευθείας από τις κονσόλες στα Windows. Αυτή επιτρέπει στα παιχνίδια να στέλνουν απευθείας δεδομένα από τους SSD στις GPUs. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει απειροελάχιστοι χρόνοι αναμονής (loading screens) και νέες ευκαιρίες για του developers.

Τέλος, το Game Pass του Xbox έρχεται και στα Windows 11. Πρόκειται για gaming «αλά Netflix» καθώς ουσιαστικά ο χρήστης δεν αγοράζει τα παιχνίδια αλλά πληρώνει μία μηνιαία συνδρομή και έχει πρόσβαση σε μία τεράστια γκάμα παιχνιδιών.


NEWSLETTER