Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2021 12:30

Η “Επιθυμία Ελευθερίας” σε ψηφιακή εφαρμογή

Γράφτηκε από τον
Η “Επιθυμία Ελευθερίας” σε ψηφιακή εφαρμογή

Στις 12 και 13 Ιουνίου, η Ελληνική Επανάσταση ζωντάνεψε σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της δράσης “Επιθυμία Ελευθερίας” της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”: στις όψεις εμβληματικών κτηρίων 18 πόλεων, προβλήθηκε μια οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης.

Για την προβολή ακολουθήθηκε η τεχνική του projection mapping. Η πρωτοτυπία του έργου αυτού εντοπίζεται τόσο στο περιεχόμενό του όσο και στην τεράστια έκταση εφαρμογής του, η οποία επιχειρήθηκε για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο.

Σήμερα, η ομώνυμη εφαρμογή (app) του καλλιτεχνικού αφηγήματος “Επιθυμία Ελευθερίας / Desire for Freedom”, αξιοποιώντας την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας, προσφέρει τη δυνατότητα ψηφιακής αναπαραγωγής του έργου στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων μέσα από το κινητό τηλέφωνο ή το τάμπλετ τους.

Κάθε χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει δωρεάν την εφαρμογή και στη συνέχεια, στρέφοντας την κάμερα της συσκευής του προς το κτήριο στο οποίο είχε γίνει η προβολή,  να παρακολουθήσει το έργο στην οθόνη, σαν η προβολή να πραγματοποιείται εκείνη τη στιγμή.

Η Καλαμάτα ήταν μεταξύ των πόλεων που συμμετείχαν στη δράση. Στο περιεχόμενο της εφαρμογής, διαθέσιμο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, εκτός από την προβολή του έργου, οι χρήστες θα εντοπίσουν την ιστοσελίδα του δήμου όπου βρίσκονται, καθώς και πληροφορίες για πολιτιστικές δράσεις της πόλης, αλλά και της Επιτροπής "Ελλάδα 2021". Επιπλέον, κάθε χρήστης της εφαρμογής έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο νομισματικό πρόγραμμα της Επιτροπής και να συνεισφέρει έτσι στην ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών και στις δράσεις αποκατάστασης των καταστροφών.

Το καλλιτεχνικό αφήγημα "Επιθυμία Ελευθερίας", η μεθοδολογία και η τεχνική προσαρμογή του πάνω στα 18 κτήρια, καθώς και η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας υλοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στους ακόλουθους συνδέσμους: 

URL για συσκευές Android 

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.greece2021.desireforfreedom 

URL για συσκευές της Apple (iOS) https://apps.apple.com/us/app/desire-for-freedom/id158926972.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER