Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 09:40

Georges Seurat: Η Google τιμά με doodle τον σπουδαίο Γάλλο ζωγράφο

Γράφτηκε από την
Georges Seurat: Η Google τιμά με doodle τον σπουδαίο Γάλλο ζωγράφο

 

Σαν σήμερα, 2 Δεκεμβρίου, του 1859 γεννήθηκε στο Παρίσι ο σπουδαίος Γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος Georges Seurat (Ζωρζ Σερά) και για τον λόγο αυτό, η Google τον τιμά με το αποψινό της doodle.


Ως καλλιτέχνης, ο Seurat έγινε γνωστός για τις ιδιαίτερες τεχνικές του καθώς συνδύαζε μία λεπτή ευαισθησία με μία μαθηματική ακρίβεια γεγονός που αποτυπώθηκε και στο σαφώς επιδραστικό έργο του.

Η ζωή και το έργο του Georges Seurat
Γεννήθηκε σε μια πολύ πλούσια οικογένεια στο Παρίσι. Ο πατέρας του ήταν δικαστικός υπάλληλος και καταγόταν από την Καμπανία. Σπούδασε αρχικά τέχνη με τον γλύπτη Justin Lequiene.

Παρακολούθησε τη Σχολή Καλών Τεχνών το 1878 και το 1879. Μετά από ένα χρόνο υπηρεσίας στη στρατιωτική ακαδημία στη Βρέστη, επέστρεψε στο Παρίσι το 1880. Μοιράστηκε ένα μικρό εργαστήριο στην Αριστερή Όχθη με δύο φίλους φοιτητές πριν μετακομίσει σε ένα δικό του στούντιο. Τα επόμενα δύο χρόνια αφοσιώθηκε στην τέχνη του ασπρόμαυρου σχεδίου. Κατά τη διάρκεια του 1883 ζωγράφισε τον πρώτο του μεγάλο πίνακα - έναν τεράστιο καμβά με τίτλο Κολυμβητές στην Ασνιέρ.


Όταν αυτός ο πίνακας απορρίφθηκε από το Σαλόν, ο Σερά απομακρύνθηκε από τα επίσημα ιδρύματα και συγκαταλέγονταν στους ανεξάρτητους καλλιτέχνες του Παρισιού. Το 1884 μαζί με άλλους καλλιτέχνες (μεταξύ των οποίων και ο Μαξιμιλιάν Λους) δημιούργησαν την εταιρεία ή Σαλόν ανεξάρτητων καλλιτεχνών. Εκεί γνώρισε και έγινε φίλος με τον καλλιτέχνη Πωλ Σινιάκ.

Ο Σερά μοιράστηκε τις νέες ιδέες του για τον πουαντιγισμό με τον Σινιάκ, ο οποίος στη συνέχεια ζωγράφισε στην ίδια τεχνοτροπία. Το καλοκαίρι του 1884 ο Σερά άρχισε να εργάζεται για το αριστούργημά του Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί Λα Γκραντ Ζατ, το οποίο χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.


NEWSLETTER