Τρίτη, 09 Αυγούστου 2022 19:47

Kάμψη πωλήσεων για τους κολοσσούς των βιντεοπαιχνιδιών

Γράφτηκε από την

Microsoft, Sony και Nintendo ανακοίνωσαν μείωση εσόδων και κερδών για το β΄ τρίμηνο του έτους – Αιτία, η άρση των περιορισμών της πανδημίας.

Το δεύτερο τρίμηνο ήταν απογοητευτικό για τη δραστηριότητα των βιντεοπαιχνιδιών των κολοσσών του είδους, Microsoft, Sony και Nintendo, οι οποίοι ανακοίνωσαν όλοι μείωση στα σχετικά έσοδά τους, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο CNBC.

Ο βασικός λόγος είναι πως οι άνθρωποι δαπανούν λιγότερο χρόνο εντός οικίας από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Τα βιντεοπαιχνίδια, άλλωστε, ήταν ένας από τους βασικούς ωφελημένους της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά αφ’ ης στιγμής ο πληθωρισμός άρχισε να εκτινάσσεται και τα περιοριστικά μέτρα αποσύρθηκαν, ο κλάδος δέχθηκε πλήγματα.

Ειδικότερα, την τριμηνία Απριλίου – Ιουνίου οι προαναφερθέντες όμιλοι είχαν κάμψη των πωλήσεών τους, κάτι το οποίο δείχνει και τη συνολικότερη ελάττωση των καταναλωτικών δαπανών στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών αγοράς NPD, οι Αμερικανοί δαπάνησαν το δεύτερο τρίμηνο ποσόν της τάξεως των 12,4 δισ. δολαρίων για τη δραστηριότητα αυτή, δηλαδή 13% λιγότερα χρήματα από όσο το ίδιο διάστημα πριν από ένα χρόνο. Αρνητικά στις πωλήσεις βιντεοπαιχνιδιών λειτούργησαν και οι ευρείες ελλείψεις σε ημιαγωγούς.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Χιρόκι Τοτόκι, γενικός οικονομικός διευθυντής της Sony, «η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων συνολικά στην αγορά ηλεκτρονικών παιγνίων έχει επιβραδυνθεί, διότι οι χρήστες έχουν πιο πολλές ευκαιρίες να βγουν εκτός σπιτιού, ενώ ειδικά στις μεγάλες αγορές μας τα κρούσματα κορωνοϊού υποχωρούν πλέον». Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις της Sony το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν 2%, τα λειτουργικά κέρδη σχεδόν 37%, ενώ οι προβλέψεις ετήσιων κερδών από τα βιντεοπαιχνίδια υποβαθμίστηκαν κατά 16%. Στη δε Microsoft, τα αθροιστικά έσοδα ελαττώθηκαν σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο κατά 7%, οι πωλήσεις στις κονσόλες Xbox ελαττώθηκαν κατά 11% και κατά 6% τα έσοδα από τη διάθεση περιεχομένου παιχνιδιών και την παροχή υπηρεσιών. Οσο για την Activision Bizzard, μια προβληματική εταιρεία δημιουργίας παιχνιδιών, την οποία είχε εξαγοράσει η Microsoft, αυτή εμφάνισε πτώση καθαρών κερδών κατά 70% και εσόδων κατά 29% την περίοδο του δευτέρου τριμήνου, όπως σημειώνει το ενημερωτικό δίκτυο CNBC.
Τέλος, η Nintendo, γνωστή για τα βιντεοπαιχνίδια της σειράς Super Mario, το τρίμηνο Απριλίου – Ioυνίου είχε πτώση λειτουργικών κερδών 15%, κυρίως λόγω ελλείψεως ημιαγωγών, που την εμπόδιζε να πουλήσει όσες κονσόλες πραγματικά ήθελε για να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Πηγή: www.kathimerini.gr