Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022 14:54

Η Google θα σταματήσει να απαντά σε ανόητες ερωτήσεις

Γράφτηκε από την
Η Google θα σταματήσει να απαντά σε ανόητες ερωτήσεις

Η Google θα σταματήσει να απαντά σε ανόητες ερωτήσεις καθώς επιδιώκει να βελτιώσει την υπηρεσία «επιλεγμένων αποσπασμάτων» (featured snippets) της μηχανής αναζήτησής της.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες θα βλέπουν λιγότερες απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως «Πότε δολοφόνησε ο Σνούπι τον Αβραάμ Λίνκολν;» στις οποίες η υπηρεσία κάποτε απαντούσε «1865» – δίνοντας τη σωστή ημερομηνία, αλλά τον λάθος δολοφόνο.

«Έχουμε εκπαιδεύσει τα συστήματά μας ώστε να βελτιώνονται στον εντοπισμό τέτοιου είδους ψευδών υποθέσεων, οι οποίες δεν είναι πολύ συνηθισμένες, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν είναι χρήσιμο να εμφανίζεται ένα επιλεγμένο απόσπασμα. Με αυτή την ενημέρωση μειώσαμε την ενεργοποίηση των επιλεγμένων αποσπασμάτων σε αυτές τις περιπτώσεις κατά 40%», ανέφερε ο επικεφαλής αναζήτησης της εταιρείας, Παντού Ναγιάκ, σε ένα blogpost που ανακοίνωσε τις αλλαγές.

Τα αποσπάσματα, τα οποία μερικές φορές εμφανίζονται ως επιλεγμένη απάντηση σε άμεσες ερωτήσεις που υποβάλλονται στη μηχανή αναζήτησης, αποτελούν εδώ και καιρό ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής AI της εταιρείας. Η ίδια τεχνολογία τροφοδοτεί τα «έξυπνα» ηχεία και τους φωνητικούς βοηθούς της και επιτρέπει στη μηχανή αναζήτησης να δίνει απαντήσεις χωρίς οι επισκέπτες να κάνουν κλικ σε άλλους ιστότοπους.

Ωστόσο τα αποσπάσματα, τα οποία δημιουργούνται αυτόματα από το περιεχόμενο των ιστότοπων, αποτελούν επίσης ένα αγκάθι για την Google εδώ και πολύ καιρό.

Το 2017, η εταιρεία κατηγορήθηκε για διάδοση «ψευδών ειδήσεων», όταν στο ερώτημα «Σχεδιάζει ο Ομπάμα πραξικόπημα;» ο φωνητικός βοηθός της εταιρείας απάντησε στους χρήστες: «Ο Ομπάμα μπορεί στην πραγματικότητα να σχεδιάζει ένα κομμουνιστικό πραξικόπημα στο τέλος της θητείας του το 2016», αφού βρήκε την πληροφορία σε έναν ιστότοπο συνωμοσιολόγων.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη βασική αιτία τέτοιων λαθών, η Google κυκλοφορεί επίσης νέες προειδοποιήσεις για τις περιπτώσεις που ένας όρος αναζήτησης έχει πέσει σε «κενό δεδομένων» – μια ερώτηση στην οποία μπορεί απλώς να μην υπάρχει καλή απάντηση.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πολλά καλά αποτελέσματα για αυτή την αναζήτηση», προειδοποιεί πλέον ο ιστότοπος τους χρήστες σε αυτές τις περιπτώσεις.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες ή ότι ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα είναι χαμηλής ποιότητας», είπε ο Ναγιάκ.

«Αυτές οι ειδοποιήσεις παρέχουν ένα πλαίσιο σχετικά με το σύνολο των αποτελεσμάτων που εμφανίζονται, και μπορείτε πάντα να βλέπετε τα αποτελέσματα για το ερώτημά σας, παρά την επισήμανση».

Πηγή: ertnews.gr


NEWSLETTER