Τετάρτη, 03 Φεβρουαρίου 2021 18:12

Τσιόδρας: Η πανδημία θα τελειώσει με τα εμβόλια και με επιτήρηση

Γράφτηκε από την
Τσιόδρας: Η πανδημία θα τελειώσει με τα εμβόλια και με επιτήρηση

Την πεποίθηση του ότι η πανδημία του νέου κορονοϊού θα τελειώσει με τα εμβόλια εξέφρασε σήμερα στην Βουλή ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Προϋπόθεση επισήμανε όμως είναι τα εμβόλια να αντιμετωπιστούν σαν "δημόσιο αγαθό". Αναφορικά με την πορεία της νόσου επισήμανε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην Αττική.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας πραγματοποίησε την ενημέρωσή με αναλυτικά διαγράμματα για κάθε περιοχή της χώρας. Επισήμανε ότι "δυστυχώς έχουμε μια αύξηση στην Αθήνα την παρακολουθούμε και η υπομονή του κόσμου έχει εξαντληθεί" δίχως όμως να αναφερθεί στην προοπτική ενός νέου lockdown. Σημείωσε πως "ο ιός είναι εδώ ελπίζουμε να είναι για λίγους μήνες εδώ με το εμβόλιο να το καταπολεμήσουμε αλλά είναι εδώ και θα μας πίεση κι άλλο θέλει προσοχή".

Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο καθηγητής επιδημολογίας του ΕΚΠΑ είπε πως "εγώ νομίζω θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις". Επίσης σημείωσε ότι εύκολα μπορούν να αλλάξουν οι ισορροπίες στην αντιμετώπιση του Covid 19 επικαλούμενος το παράδειγμα της Πορτογαλλίας. Σήμερα είπε "έχει 300 θανάτους την ημέρα" ενώ αρχικά είχε πολύ εικόνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Συνολικά δήλωσε ότι με την παρέλευση του χρόνου "η ισορροπία μεταξύ οικονομίας και πανδημίας γίνεται εύθραυστη". Έκανε όμως αναφορά στα εμβόλια σημειώνοντας ότι "εγώ πιστεύω ότι η επιδημία θα λήξει με τα εμβόλια αρκεί αυτά να είναι δημόσιο αγαθό". Ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca επισήμανε ότι "το εμβόλιο της Οξφόρδης μειώνει την μεταδοτικότητα κατά 67%". Καταληκτικά είπε πως με την πανδημία "θα τελειώσουμε με αξιόπιστα δεδομένα επιτήρησης" και "τήρηση των μέτρων σε ένα αποδεκτό επίπεδο κοινωνικά".

Στην συζήτηση παρενέβη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως "παραλάβαμε 565 κλίνες ΜΕΘ, έχουμε τώρα 1303 και συνεχίζουμε. Έχουμε μηδέν αναμονές εντός πανδημίας ενώ είχαμε 30 με 35 αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας χωρίς πανδημία με τον απλό ιό της γρίπης". Πρόσθεσε πως "έχουν γίνει 9000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού εν μέσω πανδημίας ενώ απ’ αυτούς 4000 νοσηλευτές με διαδικασίες ΑΣΕΠ θα μετατραπούν σε συμβάσεις αορίστου χρόνου" . Σημείωσε πως ανάμεσά τους θα περιλαμβάνονται 1423 μόνιμοι γιατροί".

Στην δική του τοποθέτηση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως "από Αρχή της πανδημίας μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021 έχουν καταγραφεί 88.000 παραβάσεις σε καταστήματα που δεν τηρούσαν τα μέτρα". Αναφέρθηκε και στα μέτρα που λήφθηκαν το καλοκαίρι για τον έλεγχο των τουριστών σημειώνοντας πως βρέθηκαν " 95.082 άτομα σε καραντίνα" κι εντοπίστηκαν "2.427 κρούσματα. Τόσο αυτοί όσο και οι επαφές τέθηκαν σε απομόνωση".

Όσο για τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα διέψευσε ότι ύφισταται θέμα "διπλών βιβλίων" στην καταγραφή των κρουσμάτων. Υποστήριξε πως "ένα είναι το Εθνικό Μητρώο Covid" μιλώντας για την ύπαρξη υποστηρικτικού συστήματος που "παρουσιάστηκε εσκεμμένα από κάποιους ως διπλά βιβλία. Τόνισε ότι στόχος του οργανισμού είναι "να δώσουμε αξιόπιστα στοιχεία σε όποιον ζητήσει για να πάρει αποφάσεις" επισημαίνοντας ότι από τον οργανισμό τροφοδοτούνται και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δήλωσε ότι "νοιώθω περήφανος για το έργο που έχει κάνει αυτός ο οργανισμός".

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER