Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 09:36

Σιδηροπενική αναιμία - Χαμηλός αιματοκρίτης και φερριτίνη

Σιδηροπενική αναιμία - Χαμηλός αιματοκρίτης και φερριτίνη

 

 

Η Σιδηροπενική αναιμία αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες μορφές αναιμίας και συνοδεύεται από την έλλειψη σιδήρου. Ένας ασθενής  που πάσχει από την συγκεκριμένη πάθηση, έχει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια. Και όπως είναι γνωστό, τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι εκείνα που μεταφέρουν την αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη πλούσια σε σίδηρο, στους πνεύμονες προκειμένου να μεταφερθεί το οξυγόνο σε όλο το σώμα. 

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με τις αιματολογικές εξετάσεις και συγκεκριμένα όταν οι τιμές της αιμοσφαιρίνης είναι χαμηλότερες από 13.5g/dlγια τους άνδρες και χαμηλότερες από 12g/dlγια τις γυναίκες. Όπως είναι λογικό, ένας ασθενής με χαμηλές ενδείξεις αιμοσφαιρίνης έχει και χαμηλό αιματοκρίτη.

 

Χαμηλός αιματοκρίτης και φερριτίνη στην σιδηροπενική αναιμία

Η σιδηροπενική αναιμία όπως προαναφέραμε αποτελεί τον συχνότερο τύπο αναιμίας, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η έλλειψη σιδήρου. Μια έλλειψη που μπορεί να προκληθεί είτα από μη επαρκή απορρόφησή του από τον οργανισμό είτε λόγω απώλειας αίματος.

Η απορρόφηση του σιδήρου γίνεται από τα κύτταρα της γαστρεντερικής οδού και αφορά μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής ποσότητας που καταναλώνεται. Εν συνεχεία,  γίνεται η απελευθέρωση του σιδήρου στο αίμα και μέσω της τρανσφερρίνη οδηγείται στο συκώτι όπου και αποθηκεύεται ως φερριτίνη. Όταν λοιπόν καταστεί ανάγκη παραγωγής νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών, απελευθερώνεται η φερριτίνη.

Έτσι, από τα συχνά συμπτώματα  της σιδηροπενικής αναιμίας είναι ο χαμηλός αιματοκρίτης και η χαμηλή φερριτίνη. Ωστόσο όπως θα δούμε και παρακάτω, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα.

 

Συμπτώματα σιδηροπενικής αναιμίας

Ένας ασθενής που πάσχει από αναιμία, δεν διαθέτει αρκετό οξυγόνο στο σώμα με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  1. Θωρακικό πόνο και δύσπνοια κατά την άσκηση.
  2. Έλλειψη ενέργειας και ανεξήγητη αδυναμία.
  3. Αρρυθμίες ή αυξημένο σφυγμό.
  4. Πονοκέφαλο και ζαλάδες.
  5. Κρύα άκρα.
  6. Ευαίσθητα μαλλιά και νύχια.
  7. Ωχρότητα στο δέρμα.
  8. Γευστική διαστροφή και ανάγκη για ασβέστιο.
  9. Πιθανότητα πρόωρου τοκετού και ελλιποβαρούςβρέφους (κατά την εγκυμοσύνη).
  10. Ατροφική γλωσσίτιδα και γωνιαία χειλίτιδα.
  11. Μπλε χρώμα στο λευκό του ματιού.

 

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές αιματοκρίτη και φερριτίνης;

Οι φυσιολογικές τιμές του αιματοκρίτη κυμαίνονται μεταξύ 40% και 52% για τους άνδρες και 36% με 48% για τις γυναίκες. Οι δείκτες τις φερριτίνης αφορούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και κυμαίνονται μεταξύ 40 ng/mL (mcg/L) και 200 ng/mL (mcg/L).

 

Πως γίνεται η διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας;

Εργαστηριακά, η διάγνωση τις σιδηροπενικής αναιμίας γίνεται με τις εξετάσεις αίματος. Η αναζήτηση εστιάζει κυρίως στις τιμές της αιμοσφαιρίνης, του αιματοκρίτη και της φερριτίνης. Αυτός είναι και ο λόγος που ανάλογα την εκάστοτε περίπτωση, μπορεί να σας ζητηθεί σίδηρο ορού, φερριτίνη ορούκαι σιδηροδεσμευτική ικανότητα.

Στις περιπτώσεις που οι χαμηλές ενδείξεις αυτές δεν αποδίδονται σε προφανή αίτια ενδέχεται να σας συσταθεί η επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο, ο οποίος ως εξειδικευμένος ιατρός θα αναζητήσει και την ακριβή αιτία της πάθησης.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία της σιδηροπενικής αναιμίας και γενικά των χαμηλών ενδείξεων σιδήρου και φερριτίνης απαιτεί συνήθως την λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, πάντοτε κατόπιν σύστασης του θεράποντα ιατρού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγετε οποιαδήποτε λήψη συμπληρωμάτων χωρίς την ανάλογη ιατρική συνταγή, καθότι η υπερβολική λήψη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα φεριττίνης. Κάτι που μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον οργανισμό (αύξηση πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου, λοιμώξεων, σακχαρώδη διαβήτη κλπ).

Ιδιαίτερα σημαντική στις περιπτώσεις αυτές είναι η διαρκής παρακολούθηση των επιπέδων φερριτίνης και αιματοκρίτη. Στο μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία, σας παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις στον έλεγχο τόσο της σιδηροπενικής αναιμίας όσο και οποιουδήποτε άλλου τύπου αναιμίας.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προετοιμασία πριν τις εξετάσεις μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα μας. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι πάντοτε αξιόπιστα και η λήψη τους γίνεται σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα. Επικοινωνήστε μαζί μας για να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 Στο μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία μπορείτε να λάβετε γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Καλέστε μας προκειμένου να κλείσουμε το δικό σας ραντεβού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση: Λεωφ. Αγ. Δημητρίου 177 & Δράμας 2, Αγ. Δημήτριος 17343

Τηλέφωνο: 210 9763716

Website: https://biopathologia-clinic.gr

Email: biopathologia.clinic@gmail.com