Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021 17:12

Παράγοντας Rhesus κατά την εγκυμοσύνη

Παράγοντας Rhesus κατά την εγκυμοσύνη

Το Rhesusή πιο ορθά ο παράγοντας Rhesus, είναι μια πρωτεΐνη η οποία εντοπίζεται στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων και μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο κατά την εγκυμοσύνη.

Συγκεκριμένα, περίπου το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού διαθέτουν την συγκεκριμένη  πρωτεΐνη και είναι Rhesus θετικοί (Rh +). Το υπόλοιπο 15% που δεν διαθέτουν την πρωτεΐνη, είναι Rhesusαρνητικοί (Rh -).

Το Rhesusανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στα ερυθρά αιμοσφαίρια των πιθήκων και συγκεκριμένα στο γένος MacacusRhesus. Από εκεί άλλωστε προέρχεται και το όνομα της πρωτεΐνης.


Ομάδα αίματος και παράγοντας
Rhesus

Σε γενικές γραμμές οι κατηγοριοποιήσεις βάση ουσιών στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων είναι αρκετές. Ειδικότερα, τα αντιγόνα που υπάρχουν είναι πολλά, ωστόσο εκείνα που παρουσιάζουν ιδιαίτερη κλινική σημασία είναι τα αντιγόνα του συστήματος ABO, τα οποία και αντιπροσωπεύουν την γνωστή ομάδα αίματος (Α, Β, ΑΒ, 0)και το Rhesus. Το Rhesusαποτελεί μια διαφορετική κατηγοριοποίηση η οποία αφορά την παρουσία ή όχι του αντιγόνου D.


Παράγοντας
Rhesus κατά την εγκυμοσύνη – Γιατί είναι σημαντικός;

Ο παράγοντας Rhesusκατά την εγκυμοσύνη είναι ιδιαίτερα σημαντικός, αφού μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση κάποιας αιμολυτικής νόσου στο έμβρυο ή ακόμη και ενδομήτριο θάνατο πριν ολοκληρωθεί η κύηση. Το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί εάν υπάρχει ασυμβατότητα του αίματος της μητέρας με του εμβρύουκαι συγκεκριμένα εάν η μητέρα είναι Rhesusαρνητικό και το έμβρυο Rhesusθετικό. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αιματολογικές εξετάσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές από τα πρώτα κιόλας στάδια της κύησης.

Ειδικότερα, όταν το Rh(-) αίμα της μητέρας έρθει σε επαφή με το Rh(+) αίμα του εμβρύου, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων με στόχο το Rhesusτου εμβρύου. Με λίγα λόγια το αίμα της μητέρας αντιμετωπίζει το αίμα του μωρού σας εχθρικό και προσπαθεί να το καταστρέψει.

Η συγκεκριμένη ενεργοποίηση του οργανισμού της εγκύου έναντι του Rhesusτου εμβρύου ονομάζεται Rhesus ευαισθητοποίηση.

Πότε υπάρχει κίνδυνος για Rhesus ευαισθητοποίηση κατά την εγκυμοσύνη;

Κατά την εγκυμοσύνη, το αίμα του εμβρύου δεν εισέρχεται στον οργανισμό της μητέρας. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις μπορεί μικροποσότητα αίματος να εισέλθει στην έγκυο μέσω του πλακούντα. Οι περιπτώσεις αυτές μπορεί να είναι σε:

Αμβλώσεις
Αυτόματες αποβολές
Εξωμήτρια κύηση
Αμνιοπαρακέντηση
Αιμορραγία κατά το 1ο3μηνο
Τραυματισμό της εγκύου
Καισαρική

Εάν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία σε μια γυναίκα που βίωσε κάτι από τα ανωτέρω, τότε η εμφάνιση Rhesus ευαισθητοποίησης είναι αρκετά πιθανή.

 

Rhesus ευαισθητοποίηση κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης

Κατά την πρώτη εγκυμοσύνη μιας γυναίκας με Rhesusαρνητικό, ακόμη και αν συμβεί ευαισθητοποίηση, δεν παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα, ένεκα του ότι δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν αρκετά αντισώματα έως την γέννα. Ωστόσο εάν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το έμβρυο σε μια επόμενη κύηση.

Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονίσουμε ότι η Rhesusευαισθητοποίηση μπορεί να δημιουργηθεί και πριν ολοκληρωθεί ένας τοκετός. Για παράδειγμα εάν έχει προηγηθεί μια αποβολή και εν συνεχεία ακολουθήσει μια νέα εγκυμοσύνη, ο κίνδυνος είναι υψηλός.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε γυναίκες με αρνητικό παράγοντα Rhesusοι εξετάσεις αίματος περιλαμβάνουν και έμμεση Coombs η οποία δείχνει εάν έχουν αναπτυχθεί αντισώματα σε Rhesusθετικό. Μάλιστα, ο έλεγχος γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου να διασφαλιστεί η φυσιολογική πορεία της κύησης. Σε περιπτώσεις υπόνοιας για Rhesusευαισθητοποίηση χορηγείται στην μητέρα αντι-Rhesusανοσοσφαιρίνη.

Τέλος, σημαντικό να τονίσουμε ότι η αντι-Rhesusανοσοσφαιρίνηχορηγείται σε RH(-) μητέρες με RH(+) έμβρυο – μωρό στις έξης περιπτώσεις:

στις 28-32 εβδομάδες κύησης
τις πρώτες 72 ώρες μετά την γέννα
μετά από μια αποβολή ή έκτρωση
μετά από αμνιοπαρακέντηση ή βιοψία

Μπορείτε να προγραμματίσετε μια εξέταση αίματος στο μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία, τα αποτελέσματα της οποίας μπορεί να σας ενημερώσει τόσο για τον γονότυπο Rhesusόσο φυσικά και για την ομάδα αίματός



ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση: Λεωφ. Αγ. Δημητρίου 177 & Δράμας 2, Αγ. Δημήτριος 17343

Τηλέφωνο: 210 9763716

Website: https://biopathologia-clinic.gr/

Al: biopathologia.clinic@gmail.com