Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021 09:30

Κορονοϊός: Τους 1600 προσεγγίζουν οι νοσηλευόμενοι - Ξεπέρασαν τις 200 οι χθεσινές εισαγωγές

Γράφτηκε από την

Οι επιπτώσεις που προκαλεί η έξαρση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα αποτυπώνονται σταθερά στα στοιχεία του ΕΣΥ το οποίο αρχίζει να πιέζεται.

Τις 200 ξεπέρασαν σύμφωνα με πληροφορίες χθες οι νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, με το σύνολο των νοσηλευομένων να τείνει στα επίπεδα των 1600. Από αυτούς λίγο πάνω από τους 200 νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ κι έτσι η γενικότερη εικόνα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ότι το σύστημα υγείας δεν θα δεχτεί νέα πίεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα το 60% των νοσηλευομένων βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία μάλιστα χθες κατέγραψαν περίπου 110 νέες εισαγωγές. Παράλληλα τα νοσοκομεία της Κρήτης, όπου με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η επιδημία καλπάζει, καταγράφουν περίπου 100 νοσηλευόμενους συνολικά, όμως οι 20 αποτέλεσαν χθεσινές νέες εισαγωγές.

Η Κρήτη αρχίσει να ανησυχεί έντονα, καθώς σταθερά σημειώνει αύξηση κρουσμάτων. Είναι ιδιαίτερα δε ανησυχητικό το γεγονός ότι χθες το 10% των νέων εισαγωγών σημειώθηκε χθες εκεί. Επίσης χθες στη συγκεκριμένη περιφέρεια εντοπίστηκε το 10% των νέων κρουσμάτων της Επικράτειας.

Γενικότερα οι υγειονομικές αρχές προβληματίζονται από το γεγονός ότι ο 7ήμερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων την ημέρα είναι της τάξης των 2600 και πλέον και των διασωληνώσεων 170. Οι δε διασωληνώσεις που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα θα είναι στα επίπεδα κοντά των 200.

Οι αριθμοί αυτοί δημιουργούν ένα έντονα αρνητικό "υπόβαθρο" για την εξέλιξη της επιδημίας μετά το τέλος το καλοκαιριού και ειδικά για τις αντοχές του ΕΣΥ.

Προς το παρόν πάντως η Κυβέρνηση δεν ανησυχεί έντονα για τις αντοχές των νοσοκομείων. Όπως μάλιστα ανέφερε χθες ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, "οι Υγειονομικές Περιφέρειες είναι σε πλήρη ετοιμότητα, ωστόσο η αύξηση δεν είναι τέτοια που να αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα και υπενθύμισε ότι στις μεγάλες εξάρσεις της πανδημίας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε εκεί που δεν τα κατάφεραν κραταιά συστήματα πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών επειδή παρά τα 10 χρόνια δημοσιονομικών περιορισμών που προηγήθηκαν, υπήρξε έγκαιρη οργάνωση σε όλα τα επίπεδα (δημόσια νοσοκομεία, στρατιωτικά, ιδιωτικά θεραπευτήρια)".

Επισημάνσεις Γκάγκα

Την ίδια στιγμή όμως η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα μιλώντας στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90,1 σημείωνε ότι "Έχουμε περισσότερες εισαγωγές, δεν είναι ο ρυθμός που ήταν το Φθινόπωρο ή την Άνοιξη φέτος αλλά είναι ένας ρυθμός που αυξάνεται συνεχώς και αυξάνεται εν μέσω διακοπών. Άρα είναι ένα καμπανάκι για το πώς θα πάμε από εδώ και πέρα η αύξηση των εισαγωγών".

Για την αύξηση των διασωληνωμένων, η κ, Γκάγκα επισήμανε: "Ένας αριθμός θα χρειαστεί να διασωληνωθεί και ενώ στις κλινικές η διακίνηση είναι σχετικά γρήγορη στις μονάδες η διακίνηση δεν μπορεί να είναι γρήγορη, οι άνθρωποι παραμένουν πολύ καιρό άρα αυτό θα οδηγήσει μοιραία κάποια στιγμή σε πολύ μεγάλα νούμερα στις μονάδες".

Ακόμη τόνισε ότι "Γενικά στις κλινικές έχουμε μη εμβολιασμένους, έχουμε πάρα πολλά νέα παιδιά πολύ περισσότερα από ότι είχαμε ως τώρα γιατί προφανώς η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πολύ περισσότερο και επηρεάζει και νεότερους ανθρώπους και παιδιά που στην αρχή δεν το πολύ βλέπαμε".

Πηγή: news247.gr