Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021 09:53

Μάσκες FFP2 ή KN95: Ελλείψεις και αύξηση τιμής πάνω από 40% (βίντεο)

Μάσκες FFP2 ή KN95: Ελλείψεις και αύξηση τιμής πάνω από 40% (βίντεο)

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του ΦΕΚ με τα νέα μέτρα που αφορούν στη χρήση της μάσκας αυξημένης προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, η τιμή της εκτινάχθηκε κατά 42% - 43%, μέσα σε λίγες ώρες.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει το Mega, παρατηρούνται ελλείψεις του συγκεκριμένου τύπου μάσκας στα φαρμακεία, με την κυβέρνηση να δέχεται σφοδρή κριτική, επειδή προχώρησε στην εφαρμογή των νέων μέτρων δίχως να έχει προβλέψει μέτρα και για τις δύο αναμενόμενες συνέπειες: Την αισχροκέρδεια και τις ελλείψεις.

Έτσι, η διαδικτυακή έρευνα αγοράς αποκάλυψε, ότι:

10 τεμάχια Famex Μάσκα Προστασίας FFP2 Particle Filtering Half NR Midnight Blue, που μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου πωλούνταν προς 2,1 ευρώ, από τις 24/12 η τιμή ανέβηκε στα 3 ευρώ (αύξηση 42,85%).
10 τεμάχια Famex Μάσκα Προστασίας FFP2 NR για Παιδιά Lilac, από 2,18 ευρώ, πωλείται 2,40 ευρώ (αύξηση 10,09%)
25 τεμάχια FFP2 NR Face Mask KADI-100 Λευκό, από 14 ευρώ πωλείται 15,2 ευρώ
10 τεμάχια Welooo FFP2 Μάσκα Προστασίας BFE >98% γαλάζια, από 2,9 ευρώ, πωλείται σήμερα 3,45 ευρώ.

Οι δε φαρμακοποιοί προειδοποιούν, ότι λόγω της έλλειψης ενισχυμένων μασκών, αναμένεται να αυξηθεί και άλλο η τιμή τους τις επόμενες ημέρες.

Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτήν την πραγματικότητα, είναι οι «προειδοποιήσεις» του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη, ότι αυτές οι ανατιμήσεις συνιστούν αδίκημα και επιβάλλονται πρόστιμα, καλώντας συγκεκριμένο επιχειρηματία να «διορθώσει» τις υψηλές τιμές.

«Το πρόστιμο που θα μπει δε θα το έχετε ξαναδεί. Τόλμησε να πάει Χριστουγεννιάτικα, επειδή ήρθε η Όμικρον, να γδάρει τον κόσμο. Του συστήνω να προλάβει, γιατί έρχεται Δευτέρα που οι υπηρεσίες δουλεύουν και το πρόστιμο θα κατοχυρωθεί. Μη νομίζουν ότι εγώ θα επιτρέψω εν μέσω αυτής πανδημίας να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του κόσμου», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) να έχει κάποιος μεγαλύτερο από 20% περιθώριο κέρδους από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν την έναρξη της πανδημίας».

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις δεν περιορίζονται μόνο στους επιχειρηματίες που έχει υπόψην ο υπουργός, αλλά είναι οριζόντιες και αφορούν στο σύνολο της αγοράς, ως αποτέλεσμα ακριβώς του γεγονότος ότι η αισχροκέρδεια φαίνεται να έπιασε απροετοίμαστη την κυβέρνηση, έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών, που καταγγέλουν το «ράλι» των τιμών στις μάσκες ενισχυμένης προστασίας.

Πηγή: tvxs.gr