Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 11:29

Συχνές ερωτήσεις για το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το είχες κι εσύ απορία;

Γράφτηκε από την

 

Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και συχνά δημιουργούνται παρανοήσεις από άτομα που είτε το ξεκίνησαν πρόσφατα είτε το σκέφτονται ως μια εναλλακτική λύση ενάντια στο κάπνισμα.

Η μεγάλη εξάπλωση του ξεκίνησε το 2014 - αν και είχε εμφανιστεί στο εμπόριο νωρίτερα. Μπορείς να λύσεις τις βασικές απορίες σου, διαβάζοντας παρακάτω. Έτσι, θα είσαι σε θέση να καταλάβεις γιατί σήμερα έχει γίνει μια τάση ή καλύτερα, μια συνήθεια:

1. Πως λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Μπορεί να αναρωτιέσαι πως λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο. Η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική συσκευή που λειτουργεί με μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Περιλαμβάνει και έναν κάδο – πλαστικό ή γυάλινο όπου το γεμίζεις με υγρό αναπλήρωσης, ενώ η αντίσταση του είναι εκείνη που εξυπηρετεί στην θέρμανση του. Η διαδικασία γίνεται ως εξής: Η μπαταρία στέλνει ρεύμα στην αντίσταση, η οποία είναι τυλιγμένη συνήθως με βαμβάκι ή φιτίλι. Μετά αυτό, θερμαίνει το υγρό αναπλήρωσης σταδιακά. Έτσι το ειδικό υγρό, που ανήκει στα προϊόντα ατμίσματος, μετατρέπεται σε ατμό. Αν απορείς το πόσο κρατάει το υγρό, αυτό εξαρτάται από το πόσο συχνά ατμίζεις. Λάβε υπόψιν πως 1 ml διαρκεί για περίπου 100 τζούρες. Επίσης, όσον αφορά τα συστατικά του, περιέχουν αρώματα και νικοτίνη. Υπάρχει όμως, η δυνατότητα να επιλέξεις κάποιο με 0% περιεκτικότητα νικοτίνης που μπορείς να βρεις σε κάθε vape store.

2.  Βοηθά το άτμισμα στην διακοπή του καπνίσματος;

Αν και το ηλεκτρονικό τσιγάρο ανήκει στα εναλλακτικά προϊόντα καπνού, μέχρι στιγμής δεν έχει πιστοποιηθεί επίσημα ως μια μέθοδος διακοπής του καπνίσματος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μελέτες είναι ακόμα ελλιπείς. Μην ξεχνάς πως βγήκε στις παγκόσμιες αγορές το 2006, οπότε χρειάζονται ακόμα επαρκή επιστημονικά δεδομένα. Παρόλα αυτά, η κοινότητα των ατμιστών αυξάνεται ραγδαία σε πολλές χώρες. Αυτό αποδεικνύει έως έναν βαθμό πως πράγματι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν και έκοψαν το τσιγάρο με τη βοήθεια του.

3. Είναι το vaping ασφαλές; Υπάρχει κίνδυνος παθητικού καπνίσματος;

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% περισσότερο ασφαλές από το κοινό τσιγάρο, το οποίο περιέχει περίπου 7.000 τοξικές ουσίες. Αποτελεί μια από τις πρώτες αιτίες θνησιμότητας και εδώ, το vaping ήρθε να αντικαταστήσει μια βλαβερή συνήθεια με μια άλλη περισσότερο ασφαλή. Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα ηλεκτρονικά  τσιγάρα στο alterego.gr - ηλεκτρονικό τσιγάρο, διάβασε μια πρόσφατη μελέτη για το άτμισμα και γύρω από τις επιπτώσεις του στην υγεία. Όσον αφορά την ερώτηση, κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος παθητικού “καπνίσματος” σε κλειστό χώρο, η απάντηση είναι όχι. Η εξήγηση είναι πως κατά τη διάρκεια του ατμίσματος, τα μόρια που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα διαλύονται γρήγορα και δεν υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει θέματα υγείας στους παρευρισκόμενους.

5. Ποια τα πλεονεκτήματα του ατμίσματος έναντι του καπνίσματος

Ένα από τα υπέρ του ατμίσματος είναι οι λόγοι υγείας. Έχει αποδειχτεί πως επιδρά στις φυσικές λειτουργίες του οργανισμού με έναν πολύ πιο ήπιο τρόπο συγκριτικά με το κάπνισμα. Ακόμη και αθλητές που διέκοψαν το κοινό τσιγάρο και στράφηκαν σε αυτό, βελτίωσαν τις επιδόσεις τους μετά την πάροδο μερικών μηνών. Επίσης, ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι το κόστος του. Είναι κατά μεγάλο βαθμό πιο οικονομικό, σχεδόν το 1/3 έναντι του καπνίσματος. Μπορείς να πάρεις ιδέες, εάν επισκεφτείς φυσικά καταστήματα ή ένα eshop. Το μόνο κατά ή μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να προκαλέσει κάποια συμπτώματα, όπως αλλεργίες, ζάλη – εάν γίνει υπερβολική χρήση ή το φαινόμενο ‘vaper ’s tongue”. Σαφώς, αυτές οι παρενέργειες μπορεί να συμβούν σε ένα μικρό ποσοστό ατμιστών και όχι σε όλους.

Παραπάνω είδες τι είναι, πως λειτουργεί, αλλά και χρήσιμες πληροφορίες για το ατμικό τσιγάρο. Τα προγνωστικά δείχνουν πως μέσα στην επόμενη 3ετία, το κάπνισμα θα τείνει να μειωθεί δραματικά, ενώ το vaping, θα συνεχίσει να εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς. Το μόνο που μένει είναι να βρεις και εσύ αυτό που σου ταιριάζει. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και μάρκες, ενώ με την συμβουλή ενός εξειδικευμένου προσωπικού, θα καταλήξεις στο πιο κατάλληλο μοντέλο.