Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 11:45

Υπέρταση: Μία ύπουλη νόσος που προδιαθέτει για την εκδήλωση άνοιας

Η υπέρταση έχει συνδεθεί με πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας και οι ειδικοί συστήνουν να ελέγχουμε πάντα τα επίπεδά της, μέσω κατάλληλης διατροφής και άσκησης.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρκο Ανδρόνογλου, Ειδικό παθολόγο και Υπερτασιολόγο, η πίεση δεν αφορά μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τους νέους, ακόμη και τα παιδιά. Επιπλέον, όπως τόνισε, με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, μία εγκεφαλική βλάβη μπορεί να δημιουργήσει την προδιάθεση για την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η αρτηριακή πίεση εκδηλώνει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, με τις χαμηλότερες τιμές να σημειώνονται την νύχτα που κοιμόμαστε, ενώ κάποιος με υψηλή πίεση μπορεί να είναι τελείως ασυμπτωματική. Όπως συνιστά ο γιατρός, χρειάζεται υγιεινή διατροφή και άσκηση, ενώ αν δεν μπορεί να ελεγχθεί είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αντιμετώπιση.

Η νύχτα αποτελεί μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την υγεία του εγκεφάλου και την εύρυθμη λειτουργία του. Οι γιατροί αποκαλούν αυτή τη νυκτερινή πτώση της αρτηριακής πίεσης «εμβάπτιση». Ωστόσο, σε μερικούς ανθρώπους, αυτό το πρότυπο αντιστρέφεται και τότε η αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι υψηλότερη σε σχέση με τις τιμές που παρουσιάζει την ημέρα. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «αντίστροφη εμβάπτιση» και συνδέεται με τον κίνδυνο για τις γνωστικές λειτουργίες.

Πηγή: ertnews.gr