Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 21:59

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Δωρεάν έλεγχος για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) το Πνευμονολογικό Εξωτερικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Καλαμάτας διοργανώνει ημέρα πρόληψης, δίνοντας την ευκαιρία την επόμενη Πέμπτη 23 του μήνα, σε όσους είναι άνω των 40 ετών και καπνιστές, να κλείσουν ραντεβού για δωρεάν προληπτικό έλεγχο που θα περιλαμβάνει α) σπιρομέτρηση και β) μέτρηση του κορεσμού σε οξυγόνο στο αίμα.

Για ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στο τηλ. 27210 46681 του Πνευμονολογικού Ιατρείου. Το Ιατρείο στελεχώνεται από τους υπεύθυνους ιατρούς Αθηνά Παλαιολόγου, Δανάη Ελευθερίου και Σταύρο Σταματόπουλο και τις επισκέπτριες υγείας Αθανασία Μανωλοπούλου και Ευαγγελία Τσουλάκου.

Κάθε χρόνο η τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ήμερα για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η ΧΑΠ είναι νόσος των πνευμόνων που προκαλεί στένωση των βρόγχων με συνέπεια τη δυσκολία στην αναπνοή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  αποτελεί διεθνώς την τέταρτη αιτία θανάτου και είναι μια σύγχρονη, συνεχιζόμενη πανδημία που οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα ενεργητικό και παθητικό. Είναι υπεύθυνη για 3.000.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι έως το 2030 θα αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου και την πέμπτη αιτία αναπηρίας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάσχουν από ΧΑΠ περί τα 700.000 άτομα, τα μισά από τα οποία αγνοούν ότι νοσούν.

Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου, άλλα και η έγκαιρη ανακάλυψη των περιπτώσεων που βρίσκονται σε κίνδυνο να την αναπτύξουν, έχει κομβική σημασία στη διαχείριση και πρόγνωση της νόσου στο μέλλον.