Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018 09:18

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με μεθόδους… CSI: Καλλιεργούσαν και πωλούσαν χασίς σε όλη την Πελοπόννησο

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα με μεθόδους… CSI: Καλλιεργούσαν και πωλούσαν χασίς σε όλη την Πελοπόννησο

 

Με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και μεθόδους που θυμίζουν την αμερικάνικη σειρά CSI, οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας εξάρθρωσαν 10μελή εγκληματική οργάνωση, που καλλιεργούσε και πωλούσε χασίς σε όλη την Περιφέρεια.

Ως αρχηγός της οργάνωσης κατηγορείται ένας 49χρονος Γαργαλιανιώτης ο οποίος, σύμφωνα με αστυνομικούς, έχει... γράψει ιστορία ως χασισοκαλλιεργητής - ενώ και τα δύο φερόμενα ως πρωτοκλασσάτα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ένας 61χρονος από τους Γαργαλιάνους και ένας 53χρονος Χωραΐτης, έχουν επίσης ένα "ζηλευτό" ποινικό παρελθόν.

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Στους τρεις τους οι αστυνομικοί χρεώνουν δύο από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες φυτείες χασίς: αυτή στην αγροτοδασική περιοχή "Κοκκινοχώραφα" των Γαργαλιάνων, με 1.142 δέντρα μέχρι 4,5 μέτρα, πέρυσι στις 4 Σεπτεμβρίου (η απόδοση που θα είχαν τα δέντρα εκτιμάται ότι θα απέφερε κέρδη πάνω από 3 εκατ. ευρώ!) και της φυτείας με 2.071 δενδρύλλια χασίς τον περασμένο Αύγουστο, σε μια έκταση 2,5 στρεμμάτων, πάνω από απόκρημνη παραλία στο Βρωμονέρι Γαργαλιάνων. 

Οι υπόλοιποι 7 κατηγορούμενοι ως μέλη έχουν επίσης απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές, και φαίνεται ότι είχαν επωμιστεί τη φροντίδα των δέντρων αλλά και το να βρίσκουν την πελατεία, να αποθηκεύουν τα ναρκωτικά και να προμηθεύονται ποσότητες όταν χρειαζόταν.

Πρόκειται για έναν 39χρονο Νησιώτη, έναν 59χρονο από το Κεφαλληνού, έναν 40χρονο φερόμενο ως αποθηκάριο της οργάνωσης -ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο στο Αβραμιού του Δήμου Μεσσήνης με περισσότερα από 2 κιλά χασίς-, ένας 41χρονος επίσης από τη Μεσσήνη, ένας 58χρονος Κυπαρίσσιος, ένας 49χρονος Καλαματιανός και ένας 52χρονος από το Χανδρινού.

ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Εκτός από τους 10, συνελήφθησαν προχθές και 3 ακόμη Ελληνες για κατοχή μικροποσοτήτων ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή και αρχαιοκαπηλία. Και οι τρεις τους (ένας 30χρονος από την Ανάληψη, αδερφός του 40χρονου "αποθηκάριου", ένας 46χρονος Γαργαλιανιώτης και ένας 66χρονος από τη Μαγούλα Λακωνίας) οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στους 10 της φερόμενης ως εγκληματικής ομάδας ασκήθηκε από την εισαγγελέα ποινική δίωξη, και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τμηματικά στον ανακριτή Καλαμάτας αύριο Σάββατο, μεθαύριο Κυριακή και τη Δευτέρα.

ΕΞΑΡΘΡΩΣΗ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΕΣΑ

Οι τεχνολογίες αυτή τη φορά δεν βοήθησαν μόνο στην παρακολούθηση και καταγραφή των συνομιλιών μεταξύ των κατηγορουμένων. Οι αστυνομικοί εκμεταλλεύτηκαν σύγχρονες μεθόδους εντοπισμού και κατέγραψαν με μεγάλη ακρίβεια το γεωγραφικό στίγμα των φυτειών, αναλύοντας συγκεκριμένα πράγματα και στοιχεία από τις συνομιλίες που άκουγαν.

Οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων ξεκίνησαν πέρυσι τέτοια εποχή περίπου, όταν από τα εργαστήρια της ΕΛΑΣ ήρθαν απαντήσεις για την πιθανή ταυτότητα των καλλιεργητών της φυτείας στα "Κοκκινοχώραφα".

Στη διάρκεια των παρακολουθήσεων και όσο περνούσε ο χρόνος οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να αναλύουν κάποια τεχνικά στοιχεία που τελικά οδήγησαν στον εντοπισμό της φυτείας στο Βρωμονέρι.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Οι 13 συνολικά κατηγορούμενοι συνελήφθησαν την Τετάρτη σε ευρείας κλίμακας αστυνομικές επιχειρήσεις. Για τους 10 που κατηγορούνται ως μέλη της φερόμενης εγκληματικής ομάδας διακίνησης χασίς σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις των νομοθεσιών περί ναρκωτικών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα - ενώ 2 εξ αυτών (ο 61χρονος Γαργαλιανιώτης και ο 59χρονος από το Κεφαλληνού) κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων. 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών, με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- ποσότητες χασίς, χρήματα, οχήματα, όπλα, αρχαία νομίσματα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, υπολογίζεται πως τα μέλη της οργάνωσης στο πλαίσιο της εκληματικής τους δράσης αποκόμισαν περιουσιακό όφελος που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο κομμάτι που αφορά τις κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, η δικογραφία αναφέρεται στην εξασφάλιση των αναγκών διαβίωσης των κατηγορουμένων με λεφτά από τη διακίνηση χασίς.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συμμετοχή αστυνομικών της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, της ομάδας ΔΙΑΣ Μεσσηνίας, του Αστυνομικού Τμήματος Γαργαλιάνων, της Ομάδας Ασφαλείας του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας, του Τμήματος Ασφαλείας Σπάρτης και του Αστυνομικού Τμήματος Ευρώτα.

Στις έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες, αποθήκες, υπαίθριους χώρους και οχήματα, στους τόπους κατοικίας των συλληφθέντων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: Ποσότητες χασίς, συνολικού βάρους 202,4 γραμμαρίων, τσιγαριλίκι χασίς, 14 ναρκωτικά δισκία, πιστόλι κρότου, 24 φυσίγγια κρότου, 3 κυνηγετικά όπλα, τα οποία κατείχαν παράνομα, το χρηματικό ποσό των 665 ευρώ ως προερχόμενο από την τέλεση αξιόποινων πράξεων, 3 οχήματα, 3 ζυγαριές ακριβείας, 10 κινητά τηλέφωνα, 2 ανιχνευτές μετάλλων, 23 χάλκινα νομίσματα ελληνιστικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και νεότερης περιόδου, τμήμα λίθινης πλάκας με εγχάρακτη επιγραφή νεότερης περιόδου, ένας μεσαιωνικός χάρτης και 2 βιβλία σχετικά με την αρχαιοκαπηλία.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών για την αποδόμηση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, είχαν κατασχεθεί σε προγενέστερο χρόνο  συνολικά 3.219 δενδρύλλια χασίς, ποσότητες χασίς συνολικού βάρους 2.172,5 γραμμαρίων κ.ά.