Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019 09:22

Εμπρηστής έβαλε 10 φωτιές στη Μεσσηνία: Συνελήφθη και “έφαγε” 4 χρόνια

Γράφτηκε από την
Εμπρηστής έβαλε 10 φωτιές στη Μεσσηνία: Συνελήφθη και “έφαγε” 4 χρόνια

Μεγάλη ζημιά λίγο έλειψε να γίνει τα ξημερώματα του Δεκαπενταύγουστου στη Μεσσηνία, καθώς συνελήφθη ένας 52χρονος, που με άγνωστα κίνητρα είχε βάλει φωτιά δημιουργώντας περίπου 10 πύρινες εστίες γύρω από την παλιά Εθνικής Οδού Καλαμάτας – Τρίπολης και από το δρόμο Τσακώνα – Καλό Νερό στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας.

Ηταν γύρω στις 00:50 τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας μετά από ειδοποίηση κατοίκων έσπευσε στην περιοχή για μικρές πυρκαγιές, που ξεκινούσαν από δασική έκταση στα όρια Μεσσηνίας – Αρκαδίας και επεκτείνονταν δυτικότερα κατά μήκος του δρόμου Τσακώνα – Καλό Νερό, σε ξερά χόρτα στα πρανή.

Παράλληλα με το έργο της κατάσβεσης η Πυροσβεστική με την συνδρομή αστυνομικών από το Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας και δυνάμεις της ΟΠΚΕ ερεύνησαν την περιοχή για ύποπτες κινήσεις. Εντοπίστηκε ο 52χρονος να περιφέρεται στην περιοχή, έχοντας μεταξύ άλλων στην κατοχή του και αναπτήρα. Προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Οιχαλίας, όπου μετά από λίγο ομολόγησε τις πράξεις του και συνελήφθη, ως υπαίτιος πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση.

Όπως προέκυψε κατά την προανάκριση, που ανέλαβε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, ο συλληφθείς κατάγεται από χωριό της ευρύτερης περιοχής και είναι τοξικομανής. Χθες δικάστηκε με την διαδικασία του Αυτοφώρου στην Καλαμάτα και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών. Κατόπιν αυτού οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ διατάχθηκε επιπλέον ψυχιατρική εξέταση.

 

Σύλληψη για εμπρησμό και στην Ηλεία

Πάντως το παραπάνω περιστατικό δεν ήταν το μοναδικό κρούσμα εμπρησμού από πρόθεση στην Πελοπόννησο. Την Τετάρτη στην  Παλαιοβαρβάσαινα Ηλείας συνελήφθη 58χρονος για πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση. Η σύλληψη έγινε από την Πυροσβεστική Υπηρεσίας Πύργου, με την συνδρομή κλιμακίου Κ.Α.Ε.Ε Δυτικής Ελλάδας.

 

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα στη Μεσσηνία

Ανάμεσα στις περιοχές υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς σήμερα είναι η Μεσσηνία σύμφωνα με την ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε κίτρινο συναγερμό σήμερα λοιπόν βρίσκονται Μεσσηνία, Αττική, Ανατολική Στερεά, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Θάσος, Σάμος, Ικαρία, Δωδεκάνησα, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος και νησιά Ιονίου.

 

Τόσο από την Γ.Γ.Π.Π., όσο και από το Πυροσβεστικό Σώμα για μία ακόμα φορά επισημαίνονται οι ακόλουθες οδηγίες για την μείωση του κινδύνου και την αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων κατά την αντιπυρική περίοδο: 

- Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις - ηλεκτροσυγκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)

- Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο

- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα

- Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα στην ύπαιθρο

- Επισημαίνεται, ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά

- Η πρόκληση πυρκαγιάς αποτελεί ποινικό αδίκημα.


NEWSLETTER