Σάββατο, 09 Μαϊος 2020 08:57

Εξαρθρώθηκε από την Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας οργάνωση που πραγματοποιούσε λαθρανασκαφές

Γράφτηκε από την

Εξαρθρώθηκε την Πέμπτη εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε λαθρανασκαφές, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων και πολύτιμων αντικειμένων, σε απόκρημνες περιοχές όπου χρειαζόταν κανείς να... αναρριχηθεί με σκοινιά, στην Κανδήλα Αρκαδίας και στην ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου.

Παρόλο που κανένας από τους 5 συλληφθέντες ως μέλη (και τρεις ακόμη συνεργάτες τους που δεν συνελήφθησαν) δεν έχει σχέση με τη Μεσσηνία, η υπόθεση παρουσιάζει μεσσηνιακό ενδιαφέρον γιατί η σπείρα εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας.
Ως αρχηγός της οργάνωσης φέρεται ένας 51χρονος Κορίνθιος ο οποίος πλαισιωνόταν από έναν 66χρονο Πατρινό, έναν 54χρονο και έναν 50χρονο Κορίνθιους, καθώς και έναν 53χρονο Αρκά. Οι άλλοι τρεις οι οποίοι περιλαμβάνονται στην δικογραφία είναι ένας 46χρονος Κορίνθιος επιχειρηματίας, ένας 38χρονος Αλβανός υδραυλικός ο οποίος μένει στην Κόρινθο και ο 19χρονος γιος του φερόμενου ως αρχηγού. Τα μέλη στα οποία ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, σύμφωνα με την Αστυνομία, είτε συμμετείχαν ενεργά στις λαθρανασκαφές είτε παρείχαν τον εξοπλισμό και πληροφορίες για το πού να σκάψουν, είτε έκαναν τους τσιλιαδόρους.

ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΝΑ... ΣΠΑΣΟΥΝ ΠΛΑΚΑΚΙΑ

Η παρακολούθηση των συλληφθέντων ξεκίνησε με άρση του τηλεφωνικού απορρήτου τον περασμένο Φεβρουάριο και σύντομα οι αστυνομικοί άρχισαν να αποκωδικοποιούν τη συνθηματική γλώσσα την οποία χρησιμοποιούσαν. Για παράδειγμα, όταν πήγαιναν να σκάψουν, έλεγαν: “Πάμε να σπάσουμε πλακάκια”. Τα σκοινιά και τους ιμάντες που χρειάζονταν ώστε να φτάσουν στα δύσβατα μέρη όπου έσκαβαν τα αποκαλούσαν “κρεμασμένους αετούς”, ενώ όταν χρειάζονταν να πάρουν μαζί πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό, μιλούσαν στο τηλέφωνο για “planB”. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι περισσότεροι από τα μέλη (μαζί και ο αρχηγός) είναι άεργοι, εκτός του 46χρονου επιχειρηματία, του Αλβανού υδραυλικού και του 53χρονου Αρκά ο οποίος είναι κτηνοτρόφος.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Οι 5 συλλήψεις έγιναν την Πέμπτη σε ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις εκεί όπου κατοικούσαν οι συλληφθέντες: Αρχαία Νεμέα και ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου, Κανδήλα Αρκαδίας και Πάτρα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Οπως προαναφέρθηκε, η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, η οποία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Τρίπολης, περιλαμβάνει ακόμη τρία άτομα, επίσης μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Μέχρι στιγμής έχει ταυτοποιηθεί ότι τα μέλη της οργάνωσης ενέχονται από τα μέσα Φεβρουαρίου έως και 29 Απριλίου σε τουλάχιστον 26 περιπτώσεις λαθρανασκαφής και παράνομης αρχαιολογικής έρευνας στην Κόρινθο, κοντά στο Λουτράκι και το Κιάτο και στην Αρκαδία, στην περιοχή της Κανδήλας.
Οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Καλαμάτας και Πάτρας και των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης και Κορίνθου.

 

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων αστυνομικών ερευνών ερευνήθηκαν σπίτια, αποθήκες, οχήματα, αλλά και εξωτερικοί υπαίθριοι χώροι και αγροτεμάχια, όπου βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
9 ανιχνευτές μετάλλων, 3 παλμικά μηχανήματα εδάφους, 3 μηχανήματα ραβδοσκοπίας,
1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 1 φορητός ασύρματος επικοινωνίας, 1 πυξίδα,
1 φακός κεφαλής, 6 κινητά τηλέφωνα, διάφορα εξαρτήματα ανιχνευτών μετάλλων, όπως κεραίες, μπαταρίες, φορτιστές, ακουστικά, τηλεκοντρόλ, μεταλλικοί ράβδοι στήριξης, κ.ά.
ιδιόχειρες σημειώσεις με σύμβολα που παραπέμπουν σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς, καθώς και ιδιόχειρες σημειώσεις με επιλεγμένα σημεία για λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες.

ΜΕ ΟΡΕΙΒΑΤΕΣ ΒΡΗΚΑΝ  ΤΙΣ ΛΑΘΡΑΝΑΣΚΑΦΕΣ

Επιπλέον, στην Κανδήλα του Δήμου Τρίπολης Αρκαδίας, εντοπίστηκαν δύο χώροι σε απόκρημνη, δύσβατη και βραχώδη πλαγιά όπου είχαν πρόσφατα διενεργηθεί λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες. Η προσέγγιση των χώρων αυτών, λόγω της επικινδυνότητας τους, πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από σκαπτικά και οικοδομικά μηχανήματα, εξειδικευμένος ορειβατικός εξοπλισμός ατομικής και συλλογικής ασφάλειας (ιμάντες αναρρίχησης, γάντζοι, κρίκοι, ορειβατικά σχοινιά, κιάλια, σκάλες, μία βενζινοκίνητη γεννήτρια παραγωγής ρεύματος κ.ά.).
Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.