Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021 22:02

Μέσω gov.gr η δήλωση απώλειας ταυτότητας

Γράφτηκε από την
Μέσω gov.gr η δήλωση απώλειας ταυτότητας

Εχασες την ταυτότητά σου; Δεν χρειάζεται να πας στο Αστυνομικό Τμήμα για να δηλώσεις την απώλειά της.

Ο καθένας μας πλέον μπορεί εύκολα και γρήγορα, από όπου και αν βρίσκεται, να δηλώσει την απώλεια του δελτίου ταυτότητάς του μέσω του gov.gr, ώστε να ακυρωθεί. Ωστόσο, παρά την ευκολία που προσφέρει η εν λόγω υπηρεσία γλιτώνοντας από μετακινήσεις και καθυστερήσεις τον πολίτη, δεν έχει ακόμη διαδοθεί στο ευρύ κοινό. Σύμφωνα με το Γραφείο Ενημέρωσης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης (ΓΕΠΑΔ) Πελοποννήσου, ελάχιστα άτομα έχουν κάνει χρήση της υπηρεσίας στη Μεσσηνία, ενώ σχεδόν κανένας στις Διευθύνσεις Αστυνομίας των υπόλοιπων νομών.

Η επικεφαλής του Γραφείου υπαστυνόμος Α’ Σοφία Μπιτσώνη λέει μιλώντας στην “Ε” ότι πρόκειται για ηλεκτρονική διαδικασία που αφορά μόνο στην απώλεια και όχι στην κλοπή ταυτότητας και ισχύει από τις 22 του περασμένου Μαρτίου: “Ο πολίτης μπορεί να μπει στην ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης gov.gr και με τους κωδικούς Taxisnet να δηλώσει την απώλεια. Αυτόματα, το gov.gr ενημερώνει την αρμόδια υπηρεσία που έχει εκδώσει την ταυτότητα”. Να διευκρινίσουμε ότι η δήλωση απώλειας μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά είτε στο Αστυνομικό Τμήμα που είχε εκδοθεί, είτε σ’ αυτό του τόπου κατοικίας μας.

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΛΟΠΗΣ

Ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι στις περιπτώσεις κλοπής χρειάζεται να κάνει μήνυση. Η εν λόγω υπηρεσία, μέσω του gov.gr, είναι μόνο για την απώλεια της ταυτότητας, ενώ σαν διαδικασία, λέει η Σοφία Μπιτσώνη, είναι άμεση και εύκολη. Αφού δηλωθεί η απώλεια της ταυτότητας, το αρμόδιο Τμήμα Ασφαλείας ενημερώνει μέσω του gov.gr τον πολίτη ότι έχει παραληφθεί η αίτησή του και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ακύρωσής της. Παράλληλα, τον ενημερώνει πως πρέπει να κανονίσει ραντεβού για την έκδοση νέας ταυτότητας, με φυσική παρουσία. Η κ. Μπιτσώνη διευκρινίζει επίσης ότι άσχετα από τις ώρες λειτουργίας του Γραφείου Ταυτοτήτων που θα προβεί στην ακύρωση, ο πολίτης καλύπτεται και με τη δήλωση απώλειας, η οποία γίνεται αυτόματα αποδεκτή από όλους τους φορείς. “Η δήλωση φέρει έναν μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και ηλεκτρονική σφραγίδα της ψηφιακής διακυβέρνησης, η οποία είναι εγκεκριμένη και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή από όλους τους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα”, εξηγεί καταλήγοντας η υπαστυνόμος.

ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η καταγγελία για κλοπή του δελτίου ταυτότητας γίνεται αποκλειστικά στο Τμήμα Ασφαλείας ή στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής που συνέβη ή στην πλησιέστερη αστυνομική Αρχή, και όχι ηλεκτρονικά.
Για την ηλεκτρονική δήλωση απώλειας αστυνομικού δελτίου ταυτότητας, θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Το δελτίο ταυτότητας ακυρώνεται άμεσα από το Αστυνομικό Τμήμα με την υποβολή της δήλωσης, την οποία μπορείτε να τη δείτε στο gov.gr στη θυρίδα πολίτη. Σε περίπτωση ανεύρεσης του χαμένου δελτίου, αυτό θα πρέπει να παραδοθεί στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.
Για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας απευθυνθείτε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του τόπου κατοικίας σας.

Ν.Κ. 

 


NEWSLETTER