Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 17:30

Εφετείο Καλαμάτας: Δικάζεται 65χρονος εκπαιδευτικός για κλοπή μελισσοσμηνών

Γράφτηκε από την
Εφετείο Καλαμάτας: Δικάζεται 65χρονος εκπαιδευτικός για κλοπή μελισσοσμηνών

Φωτογραφία αρχείου

Ξεκίνησε χθες στο Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης ζωοκλοπών από 65χρονο εκπαιδευτικό (κατά συναυτουργία με αγνώστους) μελισσοσμηνών μαζί με τις κυψέλες τους.

Οι κλοπές είχαν γίνει από το 2004 έως και το 2012 σε βάρος 8 μελισσοκόμων, στη Μεσσηνία και την Αρκαδία.

Πρωτόδικα ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε 7 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ, ενώ και χθες μέσω των συνηγόρων του αρνήθηκε ότι έκλεψε μελισσοσμήνη. Η δίκη διεκόπη λόγω της στάσης εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, αφού προηγηθούν δύο άλλες υποθέσεις.

Ο πολιτικώς ενάγων στο πρωτόδικο δικαστήριο, ο οποίος ήταν και ο μόνος μάρτυρας που κατέθεσε χθες, ήταν ο μελισσοκόμος μετά την καταγγελία του οποίου στην Αστυνομία συνελήφθη ο κατηγορούμενος. Οπως κατέθεσε στο δικαστήριο, το μεσημέρι στις 24 Μαρτίου του 2012 κάποιοι έκλεψαν από τα μελίσσια του στην Τσακώνα 35-38 διπλές κυψέλες, μαζί με τον πληθυσμό. Επίσης, οι κλέφτες άρπαξαν και καμιά 20αριά τελάρα γεμάτα με μέλι και γόνο, καταστρέφοντας κάποιες άλλες κυψέλες και μαζί 60-70 μελίσσια, ενώ για την εκτίμηση της ζημιάς παρέπεμψε την έδρα στην πρωτόδικη κατάθεσή του. Είπε ακόμα ότι ένας γνωστός του πυροσβέστης και μελισσοκόμος είδε περνώντας με το πυροσβεστικό όχημα σε κτήμα του κατηγορούμενου στο Βασιλικό Οιχαλίας κάποια κουτιά, που τα αναγνώρισε από την κατασκευή τους αλλά και τον μοναδικό κωδικό τον οποίο χαράσσει ο κάθε μελισσοκόμος. Στο ίδιο κτήμα στο Βασιλικό αλλά και στο σπίτι του κατηγορούμενου, όπως επεσήμανε ο μάρτυρας, βρέθηκαν κυψέλες και τελάρα που ανήκαν στον ίδιο και σε άλλους μελισσοκόμους.

Ο κατηγορούμενος έμεινε ελεύθερος μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό, με την έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη και την καταβολή εγγύησης 3.000 ευρώ. Οπως αναφέρθηκε χθες κατά την εξέταση του μάρτυρα από τον έναν εκ των δύο συνηγόρων του, ο κατηγορούμενος έχει αποζημιώσει τον μελισσοκόμο μετά από αγωγή που κατέθεσε ο τελευταίος στα αστικά δικαστήρια. Συγκεκριμένα, του επιδικάστηκαν 2.500 ευρώ αποζημίωση για τη ζημιά και 3.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη, τα οποία και έχει καταβάλει ήδη ο κατηγορούμενος.

Ν.Κ.