Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 08:28

Η εύκολη πρόσβαση σε ναρκωτικές ουσίες αυξάνει τη χρήση, σύμφωνα με τον διοικητή της Δίωξης Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Η εύκολη πρόσβαση σε ναρκωτικές ουσίες αυξάνει τη χρήση, σύμφωνα με τον διοικητή της Δίωξης Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

Η εύκολη πρόσβαση σε ναρκωτικές ουσίες ακόμα και από το Διαδίκτυο αυξάνει τη (μικρο)χρήση τους. Οπως διαπιστώνει ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας αστυνόμος Β’ Τάσος Δεληγιάννης, στη Μεσσηνία τα τρία τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις ατόμων με μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, όπως και οι κατασχέσεις χασίς που σχετίζονται με τη μικροχρήση, κάτι το οποίο αποδίδει και σε κοινωνικούς παράγοντες, αλλά και στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την πανδημία.

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών γενικότερα, παρατηρεί, είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο με κοινωνικές προεκτάσεις. Σε αυτό φαίνεται να συμβάλουν σημαντικά η ανεργία, η κοινωνική αποστασιοποίηση ως αποτέλεσμα της πανδημίας Covid, αλλά και η χαλάρωση των κοινωνικών αρμών, οι αντίξοες επαγγελματικές και οικογενειακές σχέσεις. Επίσης, ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ διαπιστώνει πως τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ευνοεί και ότι “τα ναρκωτικά βρίσκονται εύκολα στο σκοτεινό Διαδίκτυο, όπου μπορεί κανείς εύκολα να παραγγείλει και να πληρώσει με κρυπτονομίσματα”.

 

ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας και ο αξιωματικός στο Τμήμα υπαστυνόμος Α’ Νίκος Γεωργακόπουλος παρατηρούν πως χρόνο με το χρόνο η τάση είναι αυξητική. Οι συλλήψεις άλλωστε για μικροποσότητες ναρκωτικών δεν γίνονται μόνο από τη Δίωξη, αλλά και από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες, όπως η ΟΠΚΕ και η ΔΙΑΣ. “Οι συλλήψεις ακολουθούν μια ανοδική πορεία γιατί προφανώς έχουν να κάνουν με τη διαθεσιμότητα των ναρκωτικών και παραγόντων που σχετίζονται με τη χρήση τους: ανεργία, περιέργεια, περιθωριοποίηση ιδίως στην Covid εποχή, κοινωνική αποστασιοποίηση, προβλήματα στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή”, διαπιστώνουν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ. Και εξηγούν πως η περιέργεια για τα ναρκωτικά ξεκινά με τη… διαφήμισή τους στις ταινίες, τις σειρές και το Διαδίκτυο, αλλά και με ποιους κάνει κανείς παρέα και τον κοινωνικό του περίγυρο.

 

“ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ 7 ΝΕΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ”

Η έννοια της μικροποσότητας δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τα γραμμάρια και όπως εξηγεί ο διοικητής του Τμήματος Δίωξης κάθε σύλληψη κρίνεται κατά περίπτωση: Αν ο συλληφθείς έχει απασχολήσει ξανά τις διωκτικές αρχές, αλλά και πώς είναι συσκευασμένα τα ναρκωτικά και αν είναι έτοιμα προς διάθεση ή συσκευασμένα για να τα μεταφέρει αλλού. Κυρίως όμως εξετάζουν ποιος τα κατέχει και τι άλλα πειστήρια θα βρεθούν στην κατοχή του ατόμου. Συνήθως ένας στους 2 που συλλαμβάνεται με μικροποσότητα ναρκωτικών είναι άνεργος, ενώ 1 στους 4 δεν έχει σταθερή δουλειά -ένας κρίσιμος παράγοντας, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Δίωξης, γιατί ο κάθε χρήστης ναρκωτικών ουσιών “δημιουργεί κάτω από αυτόν 7 νέους χρήστες κι αν σκοπεύει να βγάλει χρήματα, τότε έχουμε παραπάνω αύξηση”.

 

“ΠΑΡΕΞΗΓΗΜΕΝΗ” ΟΥΣΙΑ

Το χασίς είναι μια… παρεξηγημένη ουσία, με την έννοια ότι θεωρείται ακίνδυνη γιατί προέρχεται από τη φύση. Ωστόσο, όπως λέει ο Τ. Δεληγιάννης, έχουν ανιχνευθεί επιστημονικά 400 χημικές ουσίες στο τσιγάρο χασίς, όλες καρκινογόνες, ενώ βλάπτει περισσότερο και από το κοινό τσιγάρο παραμένοντας στον οργανισμό μέχρι 30 μέρες. Επίσης, διαταράσσει την πρόσφατη μνήμη και την πνευματική δραστηριότητα (χασισική μέθη) και ο χρήστης είναι ανίκανος να οδηγήσει, ακόμα και να περπατήσει σε ευθεία γραμμή. Επιπλέον, το χασίς είναι η κύρια ουσία γνωριμίας με τα ναρκωτικά. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει κατέβει στα 14 έτη, που κυρίως αγόρια κάνουν το πρώτο τους τσιγαριλίκι, ενώ στα 18 έτη ξεκινούν την κύρια ουσία. Ενας στους 5 στην ηλικία των 18 έχει εμπειρία χασίς. Παρατηρεί ακόμα πως όταν ο χρήστης κατανοεί ότι κάτι δεν πάει καλά, πρώτα ζητάει βοήθεια στο κοινωνικό και οικογενειακό του περιβάλλον και λίγοι θα στραφούν σε κέντρα απεξάρτησης, ενώ 5-6% θα απευθυνθεί στην Αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

 

ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πιστεύουν στην ανάγκη για πρόληψη, που ξεκινά μέσα από την οικογένεια και το σχολείο, αλλά αφορά όλη την κοινωνία. “Ο κοινωνικός περίγυρος έχει μεγάλο ρόλο στην πρόληψη, και εκεί πρέπει να εστιάσουμε” επισημαίνει ο Τ. Δεληγιάννης και προσθέτει ότι χρειάζεται “και να ενταθεί η καταστολή, καθώς πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό και πολυποίκιλο φαινόμενο, που δεν αντιμετωπίζεται από τη δράση ενός φορέα”. Αλλωστε, σημειώνει, τα ναρκωτικά συνδέονται και με τη μικροπαραβατικότητα: κλοπές, ληστείες, βιασμούς. Επίσης, στατιστικά προκύπτει ότι το 75% όσων έχουν ζητήσει βοήθεια σε προγράμματα απεξάρτησης έχει συλληφθεί τουλάχιστον μια φορά, ενώ το 40% έχει μια καταδίκη για ναρκωτικά. Το 30-40% έχει καταδικαστεί και έχει κάνει φυλακή και το 30% έχει δικαστικές εκκρεμότητες.

 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Είναι ενδεικτικό ότι φέτος το πρώτο 8μηνο του τρέχοντος έτους έγιναν συνολικά 147 συλλήψεις ατόμων οι οποίοι κατείχαν μικροποσότητες χασίς, όταν όλο το 2020 έγιναν συνολικά 149 και 189 το 2019.

Πιο αναλυτικά, μόνο τα τελευταία τρία χρόνια στη Μεσσηνία έχουν γίνει περισσότερες από 500 συλλήψεις για κατοχή μικροποσότητας χασίς και έχουν κατασχεθεί πάνω από 100 τσιγαριλίκια και 2.344,6 γραμ. χασίς που σχετίζονται με τη μικροχρήση. Η υπηρεσία στη διάρκεια της τρέχουσας τριετίας έχει διαχειριστεί περισσότερες από 400 υποθέσεις ατόμων που κατείχαν μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, ενώ από τις αρχές του 2019 έως και τον Αύγουστο 2021 κατασχέθηκαν ποσότητες ακατέργαστου χασίς 85.702,8 γραμ., κατεργασμένου χασίς 47,9 γραμ., ηρωίνης 4.405,55 γραμ. και 1,35 ml και κοκαΐνης 1.132,6 γραμ., καθώς και 2.032 ναρκωτικά χάπια, ποσότητες κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, MDMA, LSD και παραισθησιογόνα μανιτάρια. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των φυτών χασίς που εκριζώθηκαν, ο οποίος ξεπερνά τα 4.500 δέντρα.   


NEWSLETTER