Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022 09:04

Ισόβια σε 3 Αλβανούς για 1,2 τόνους χασίς στο Ταίναρο

Ισόβια σε 3 Αλβανούς για 1,2 τόνους χασίς στο Ταίναρο

 

Ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς και χρηματική ποινή 200.000 ευρώ, επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας σε 3 Αλβανούς κατηγορούμενους, μέλη του πληρώματος ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε πάνω από έναν τόνο χασίς αξίας 6,7 εκατ. ευρώ, και μετά από καταδίωξη στις 8 Οκτωβρίου 2020 άδειασε το φορτίο του σε δύσβατη βραχώδη ακτή του Μεσσηνιακού Κόλπου, στον όρμο Βαθύ Αυλάκι κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο.

Οι 3 κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στο Μαρμάρι της Ανατολικής Μάνης, όπου ρυμούλκησε το σκάφος τους ένα αλιευτικό, που τους βρήκε να πλέουν χωρίς τη μια μηχανή.

Ένας τέταρτος ομοεθνής τους, ο οποίος κατηγορείτο για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία, αθωώθηκε. Οι 3 καταδικάστηκαν σε 1 χρόνο επιπλέον φυλάκιση για παράνομη είσοδο στη χώρα και 1.000 ευρώ χρηματική ποινή. Τα ισόβια τους επιβλήθηκαν λόγω της μεγάλης αξίας των μεταφερόμενων ναρκωτικών, αλλά και γιατί κρίθηκε ότι έκαναν διακίνηση ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης.    

 

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Το ταχύπλοο σκάφος είχε φορτωθεί με τα ναρκωτικά στον Αυλώνα της Αλβανίας, απ’ όπου ξεκίνησε το δρομολόγιό του, με προορισμό αρχικά άγνωστο στις αρχές. Ωστόσο, οι λιμενικές αρχές γνώριζαν για το σκάφος και είχαν οργανώσει επιχείρηση από τη Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου για τον εντοπισμό του. Όπως κατέθεσαν λιμενικοί στο δικαστήριο, ένας Αλβανός κατάδικος καθοδηγούσε από τις φυλακές της χώρας του τους 3 κατηγορούμενους για την πορεία που θα ακολουθούσαν. Ο ένας από αυτούς εκτελούσε χρέη κυβερνήτη, ενώ οι άλλοι δύο έπαιρναν οδηγίες μέσω δύο κινητών τηλεφώνων που, κατά τη σύλληψή τους και ενώ περιφέρονταν πεζοί επί 5 μέρες στη Μάνη, βρέθηκαν πάνω τους.

Συγκεκριμένα, στο ένα τηλέφωνο δέχονταν τις συντεταγμένες (κατά την προανάκριση φάνηκε πως ο τελικός προορισμός θα ήταν οι ακτές της Τουρκίας) για την πορεία του ταξιδιού τους, ενώ στο άλλο δέχονταν οδηγίες τηλεφωνικά. Οι κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν πως θα πληρώνονταν 5.000 ευρώ ο καθένας τους για τη μεταφορά του φορτίου, όμως οι δύο που είχαν τα κινητά τηλέφωνα αρνήθηκαν πως ήξεραν για τα ναρκωτικά και ισχυρίστηκαν ότι νόμιζαν πως οι σάκοι που μετέφεραν είχαν μέσα λαθραία τσιγάρα.

 

ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΣΕ ΣΑΚΟΥΣ

Η τεράστια ποσότητα χασίς βρέθηκε με τη συνδρομή και βατραχανθρώπων του Λιμενικού Σώματος, καθώς και στελεχών των Λιμεναρχείων Γυθείου και Καλαμάτας, στη βραχώδη ακτή, κρυμμένη σε 20 ταξιδιωτικούς σάκους και 8 συσκευασίες με 596 δέματα βάρους 810,350 κιλών και 32 συσκευασίες διαφόρων τύπων βάρους 374,960 κιλών, που ξεφορτώθηκαν στον ορμίσκο από το πλήρωμα του ταχύπλοου.

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα ξημερώματα της 8ης Οκτωβρίου, το πλωτό περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου Γυθείου είχε εντοπίσει το ταχύπλοο με τους τρεις κατηγορούμενους και το φορτίο του σκεπασμένο με μουσαμά, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα χωρίς αναμμένα τα φώτα ναυσιπλοΐας. Στην προσπάθεια των λιμενικών να προσεγγίσουν το ταχύπλοο για έλεγχο, ο χειριστής του ανέπτυξε ταχύτητα και εκμεταλλευόμενος τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη περιοχή, απέφυγε τον εγκλωβισμό και την ακινητοποίησή του και διέφυγε.

Στη συνέχεια έκρυψαν τα ναρκωτικά και αφού ξημέρωσε και ρυμουλκήθηκαν από ένα αλιευτικό, καθώς έχασαν τη μια μηχανή, εγκατέλειψαν το σκάφος στο Μαρμάρι αφήνοντας πάνω 8 μπιτόνια βενζίνης που είχαν για το ταξίδι. Εκεί το βρήκαν μισοβυθισμένο το μεσημέρι της 8ης Οκτωβρίου οι λιμενικοί.

 

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Ο κυβερνήτης του ταχύπλοου συνελήφθη στις 11 Οκτωβρίου. Είχε χωρίσει από τους άλλους δύο και κρυβόταν σε ένα εκκλησάκι στην κορφή ενός λόφου στο Μαρμάρι. Τη μέρα που συνελήφθη είχε καταφύγει σε ένα καφενείο της περιοχής, και όπως περιέγραψαν οι λιμενικοί, ήταν γδαρμένος με σκισμένα ρούχα και καμένος από τον ήλιο. Στο καφενείο τού έδωσαν καφέ και κάτι να φάει, ενώ ζήτησε να κάνει ένα τηλεφώνημα. Έτσι ενεπλάκη στην υπόθεση ο τέταρτος κατηγορούμενος, ο οποίος αθωώθηκε καθώς δεν προέκυψε ότι γνώριζε για τα ναρκωτικά. Ο κατηγορούμενος κάλεσε έναν κοινό με τον αθωωθέντα φίλο και ομοεθνή τους, που ζούσε στη Νορβηγία και ήξερε ότι έχει φίλους στην Ελλάδα, για να ζητήσει βοήθεια. Μέσω του κοινού τους φίλου, ο κατηγορούμενος που αθωώθηκε ξεκίνησε από την Αθήνα για να τον βρει αρχικά στην Καλαμάτα και να του δώσει 200 ευρώ. Όταν όμως εντοπίστηκε ο κατηγορούμενος κυβερνήτης και είπε όλα όσα είχαν προηγηθεί, οι λιμενικοί κατεύθυναν τον ομοεθνή του στην Αρεόπολη, όπου και τον συνέλαβαν.

Δύο μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 13 Οκτωβρίου, οι λιμενικοί που είχαν κατέβει για την επιχείρηση από τον Πειραιά βρήκαν τους άλλους δύο να περιφέρονται σε έναν επαρχιακό δρόμο κοντά στο Μαρμάρι.

Ν.Κ.