Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022 08:32

Απατεώνες παριστάνουν τον αρχηγό της Αστυνομίας

Γράφτηκε από την

 

Συνεχίζονται οι προσπάθειες επιτήδειων προκειμένου να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες με απατηλά μηνύματα email, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του αρχηγού της ΕΛΑΣ και αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι απατεώνες με μια δήθεν επιστολή του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Κώστα Σκούμα, η οποία φέρει μάλιστα τα λογότυπα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Europol (υπογραφή με στρογγυλή σφραγίδα και άλλα στοιχεία όπως email) δημιουργούν την εντύπωση ότι προέρχεται από την ΕΛΑΣ. Ως αποστολέας φαίνεται ο «Alanis Coelho Souza» με φερόμενο τίτλο «Επικεφαλής συστημάτων και ταυτοποίησης» προερχόμενος από την «Ομοσπονδιακή Αστυνομία».

Στην επιστολή, ο αποδέκτης του email υποτίθεται πως βρίσκεται υπό έρευνα για δήθεν υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων. Επιπλέον, το σχετικό κείμενο φέρει ελάχιστα έως καθόλου ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη και διακινείται με το ονοματεπώνυμο του αντιστράτηγου, την υπογραφή του και σφραγίδα με επιγραφή «Ελληνική Δημοκρατία – Ελληνική Αστυνομία». Σκοπός των απατεώνων είναι να αποκομίσουν χρήματα και οι πολίτες θα πρέπει να διαγράφουν το συγκεκριμένο ή άλλα παρόμοια μηνύματα καθώς και να μην ανοίγουν τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχει εντοπιστεί συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης με ανάλογα κείμενα - μηνύματα κάνοντας χρήση των στοιχείων αξιωματούχου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr και στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.hellenicpolice.gr