Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 09:21

Πολυεθνική σπείρα εισέβαλε σε σπίτια - Έκλεβε ηλικιωμένους σε περιοχές Τριφυλίας και Πυλίας

 

Με ορμητήριο τα Φιλιατρά και τους Γαργαλιάνους μια πενταμελής ομάδα αποτελούμενη από δύο Έλληνες, 34 και 38 χρόνων, έναν 32χρονο Πακιστανό, μια 19χρονη Βουλγάρα και μια 43χρονη Αλβανίδα φέρεται να εισέβαλε σε σπίτια ηλικιωμένων και εξοχικές κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας και της Πυλίας σηκώνοντας από μέσα ό,τι πολύτιμο υπήρχε και μπορούσε εύκολα να πουληθεί.

Η εγκληματική ομάδα των 5 συνεργών και συντρόφων, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα συνδυαστικά στοιχεία αλλά και φυσικές και τεχνικές μεθόδους, έδρασε από τις 15 του περασμένου Ιανουαρίου έως και τις 12 του περασμένου Μαρτίου, οπότε διέπραξε συνολικά 8 κλοπές και απόπειρες κλοπής - ενώ το ζευγάρι των φερόμενων ως αρχηγικών μελών, ένας 30χρονος Έλληνας και μια 43χρονη Αλβανίδα, για να μην κινούν υποψίες συνήθιζαν να αλλάζουν συχνά σπίτια, τα οποία οι αστυνομικοί έχουν στοιχεία ότι χρησιμοποιούσαν ως χώρους μεταφοράς και απόκρυψης των κλοπιμαίων. Μάλιστα, στο τελευταίο σπίτι που νοίκιαζαν, οι αστυνομικοί βρήκαν μια γεννήτρια βενζίνης που είχε κλαπεί τον περασμένο Φεβρουάριο από σπίτι στο Μάραθο. Οι 5 κατηγορούμενοι ως μέλη της σπείρας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και αποπειρών αυτών, φέρονται ότι είχαν αποκομίσει από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.

 

ΤΟ MODUS OPERANDI ΤΗΣ ΣΠΕΙΡΑΣ

Στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης αστυνομικής διερεύνησης, που διεξήχθη από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, προκύπτει ότι ο 34χρονος Έλληνας μαζί με τον 32χρονο Πακιστανό, τον 38χρονο Έλληνα και την 19χρονη Βουλγάρα, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, διέπρατταν τις κλοπές. Ο 38χρονος Έλληνας και η 19χρονη Βουλγάρα φέρονται ότι ήταν αυτοί που επέλεγαν τους παθόντες, κυρίως ηλικιωμένα άτομα, κατοπτεύοντας τις οικίες τους προκειμένου να διαπιστώσουν την απουσία τους. Στη συνέχεια, η 43χρονη Αλβανίδα κατηγορείται ότι συμμετείχε στην απόκρυψη των κλοπιμαίων, στο κοινό τους σπίτι με τον 34χρονο Έλληνα σύντροφό της.

Ειδικότερα, διακριβώθηκε ότι οι 5 φερόμενοι ως μέλη της εγκληματικής ομάδας, φέτος κατά το χρονικό διάστημα από την 15η Ιανουαρίου έως και την 12η Μαρτίου, είχαν διαπράξει συνολικά 5 κλοπές και 3 απόπειρες κλοπής σε σπίτια από τα οποία είχαν αφαιρέσει, μεταξύ άλλων, χρυσαφικά, ηλεκτρικές συσκευές και εργαλεία. Από τα κλοπιμαία βρέθηκε μια γεννήτρια βενζίνης και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που φέρονται να είχαν αποκομίσει οι 5 κατηγορούμενοι ξεπερνά σύμφωνα με τους αστυνομικούς τις 10.000 ευρώ.

Επίσης, σε έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 κινητά τηλέφωνα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

 

ΟΙ 5 ΚΛΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 3 ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ

Σύμφωνα λοιπόν με τη δικογραφία οι 5 κατηγορούμενοι -με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση- φέρονται ότι διέπραξαν τις εξής κλοπές και απόπειρες:

  • Στις 23 Ιανουαρίου κατηγορούνται ότι απογευματινές ώρες διέρρηξαν παράθυρο και μπήκαν σε σπίτι στα Φιλιατρά, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τον ιδιοκτήτη και έτσι έφυγαν άπραγοι.
  • Στις 24 τα ξημερώματα του ίδιου μήνα, στα Φιλιατρά, κατηγορούνται ότι επιχείρησαν να διαρρήξουν την πόρτα σπιτιού, αλλά η ιδιοκτήτρια που κοιμόταν μέσα τους άκουσε και σηκώθηκε, οπότε οι επίδοξοι κλέφτες τράπηκαν σε φυγή.  
  • Το διάστημα από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου κατηγορούνται ότι έκλεψαν ένα εξοχικό σπίτι στη Χοχλαστή Γαργαλιάνων, σηκώνοντας από μέσα ένα μηχάνημα κοπής ξύλων, έναν αφυγραντήρα, εργαλεία και ελαιόλαδο, συνολικής αξίας 500 ευρώ.
  • Το διάστημα από τις 3 έως τις 8 Φεβρουαρίου κατηγορούνται ότι έκλεψαν από εξοχική κατοικία στο Μάραθο 7 τενεκέδες λάδι, ένα κονταροπρίονο, ένα ηλεκτρικό τρυπάνι, έναν ηλεκτρικό τροχό και μια γεννήτρια βενζίνης.
  • Το ίδιο χρονικό διάστημα (από τις 3 έως τις 8 Φεβρουαρίου), στο Μάραθο, κατηγορούνται ότι έκλεψαν από ένα ακόμα εξοχικό σπίτι διάφορα αντικείμενα, που οι ιδιοκτήτες δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το πλήθος και το είδος.
  • Στον Αγρίλη, 1 προς 2 Μαρτίου, κατηγορούνται ότι έκλεψαν από σπίτι 3 τηλεοράσεις, ένα αλυσοπρίονο, έναν τροχό, 100 κιλά ελαιόλαδο, ηχεία, ένα φούρνο μικροκυμάτων, ένα ηλεκτρικό φουρνάκι και κλινοσκεπάσματα.
  • Το διάστημα από τις 8 έως τις 12 Μαρτίου κατηγορούνται ότι διέπραξαν μια ακόμα απόπειρα κλοπής στη Χώρα, όπου μπήκαν σε σπίτι, το έψαξαν κάνοντας τα πάντα άνω κάτω, αλλά δεν πήραν τίποτα.
  • Τέλος, από τις 9 έως τις 12 Μαρτίου κατηγορούνται ότι έκλεψαν από σπίτι στη Χώρα κοσμήματα, χρήματα και χρυσαφικά, που ξεπερνούν σε αξία τα 4.000 ευρώ.