Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2013 07:46

Καθημερινά κάνουν "φτερά" ποδήλατα στην Καλαμάτα

Καθημερινά κάνουν "φτερά" ποδήλατα στην Καλαμάτα

Καθημερινά κάνουν "φτερά" ποδήλατα στην πόλη του.... ποδηλάτου. Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγγελθεί στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας 7 - 8 κλοπές ποδηλάτων κι έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος ενός ανήλικου Ρουμάνου και των γονιών του. Μάλιστα, έχουν βρεθεί 5 - 6 ποδήλατα που φυλάσσονται στην αστυνομία μέχρι να αναγνωριστούν από τους ιδιοκτήτες τους.

Η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια γέμισε ποδήλατα και όλο και περισσότεροι τα προτιμούν είτε λόγω ποδηλατοδρόμου, είτε λόγω οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός ποδηλάτων έχει κλαπεί τους τελευταίους μήνες ακόμα και από εισόδους πολυκατοικιών μέρα μεσημέρι, με συνέπεια αρκετός κόσμος να έχει αγανακτήσει. Υπάρχουν μάλιστα οικογένειες που τους έχουν κλέψει 4 ή 5 ποδήλατα. Οπως μας περιγράφουν πολίτες που έχουν πέσει θύματα κλοπής, οι κλέφτες προτιμούν το πιο καινούργιο και το πιο ακριβό από τα ποδήλατα που κλειδώνονται στις εισόδους των πολυκατοικιών ή σε άλλα σημεία σε γειτονιές και πλατείες.

Οσο για την αστυνομία, το παράπονο ορισμένων θυμάτων είναι πως δεν τους παίρνουν σοβαρά, κυρίως γιατί δεν είναι εύκολο σε όλες τις περιπτώσεις να βεβαιωθεί αν το... κλεμμένο ποδήλατο είναι όντως κλεμμένο. Οπως λένε, οι δράστες καταφέρνουν και αλλάζουν γρήγορα τα χαρακτηριστικά τους και τα πουλάνε σε τρίτους, με συνέπεια να μη μπορεί να αποδειχθεί η κλοπή σε πολλές περιπτώσεις. Οπως χαρακτηριστικά μας λέει ο Γιάννης Βασιλόγιαννης, όταν έκλεψαν για πρώτη φορά το ποδήλατο του γιου του, λίγες ημέρες αργότερα το εντόπισαν και το αναγνώρισαν. Ακινητοποίησαν το μετανάστη που το οδηγούσε στην περιοχή του κολυμβητηρίου, του το πήραν και ειδοποίησαν την αστυνομία, ενώ εκείνος φώναζε πως το ποδήλατο του ανήκει και ότι το είχε αγοράσει έναντι 40 ευρώ. Και όπως επισημαίνει: "Δε φτάνει που δε συνελήφθη ο δράστης, κινδύνευα να βρεθώ εγώ στο αυτόφωρο αν μου έκανε καταγγελία. Οταν το ξανάκλεψαν, δεν ασχοληθήκαμε να το βρούμε". Σχολιάζει δε πως έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα, "πλέον σκεφτόμαστε μόνο πως θα μας γράψει η αστυνομία και όχι ότι θα μας βοηθήσει".

Στην περιοχή της οδού Φιλελλήνων έχουν γίνει τουλάχιστον 7 - 8 κλοπές ποδηλάτων το τελευταίο διάσημα, από πιλοτές, εισόδους πολυκατοικιών και φροντιστήρια.

Η Βάσω Βαβαρούτσου δεν έχει ποδήλατο από την 28η Οκτωβρίου, αφού άγνωστος της το έκλεψε ενώ η ίδια το είχε κλειδώσει στην είσοδο της πολυκατοικίας και είχε πάει να παρακολουθήσει την παρέλαση. Εκείνη την ημέρα λέει έκλεψαν 2 ποδήλατα από την ίδια πολυκατοικία, κόβοντας τις αλυσίδες. Τώρα η κόρη της δεν έχει τρόπο να μετακινηθεί και η ίδια χρησιμοποιεί καθημερινά το αυτοκίνητο. Οπως λέει, φοβάται να αγοράσει καινούργιο ποδήλατο για να μην το κλέψουν ξανά. Η ίδια ωστόσο δηλώνει διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται από άποψη νομιμότητας (άδειες κυκλοφορίας κ.λπ.) ώστε να είναι διασφαλισμένη πως αν της κλέψουν το επόμενο ποδήλατο, η αστυνομία να ασχοληθεί να το βρει.

Η Αννα Βασιλοπούλου σχολιάζει διάφορες περιπτώσεις που έχει διαπιστώσει στην περιοχή του κολυμβητηρίου, όπως έχει δει σκελετούς ποδηλάτων χωρίς ρόδες έχει βρει σπασμένες αλυσίδας κ.λπ.  Πρόσφατα λέει, άγνωστοι έκλεψαν το ποδήλατο ενός νεαρού που μπήκε για λίγο στο σούπερ μάρκετ.

Η Γεωργία Κλείδωνα έχασε δύο ποδήλατα. Εκλεψαν και της κόρης της και του γιου της το ποδήλατο μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Μόνο του γιου της βρέθηκε όμως, γιατί όπως είπε, είχε σειριακό αριθμό και το παιδί είχε γνωριμίες. Και τα δυο ποδήλατα ήταν πανάκριβα, το πρώτο είχε αγοραστεί έναντι 650 ευρώ και το δεύτερο έναντι 350 ευρώ. Οπως επισημαίνει "όσο πιο καλό είναι το ποδήλατο τόσο περισσότερο κινδυνεύει".

Η Ελένη Μπουραγάνη έπεσε θύμα κλοπής στην οδό Αθηνών. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα της έχουν κλέψει ένα ποδήλατο κι ένα μηχανάκι. Για το μηχανάκι λέει πως κάποιος την παρακολούθησε, ενώ το ποδήλατο το έκλεψαν δεμένο όπως ήταν με την αλυσίδα. Το είχε δέσει σε κολόνα από STOP, αλλά οι κλέφτες διαπίστωσαν πως έλειπε το σήμα και το σήκωσαν για να το βγάλουν μαζί με την αλυσίδα.

Από την οικογένεια του Γιώργου Μπουραγάνη έχουν κλέψει 5 ποδήλατα. Δύο δικά του, 2 του ενός γιου του κι ένα του δεύτερου. Οι κλοπές έχουν γίνει από δημόσια υπηρεσία, φροντιστήρια, από την παραλία και από την είσοδο πολυκατοικίας στην οδό Φαρών. Σε κάθε περίπτωση από τα ποδήλατα που υπήρχαν συγκεντρωμένα και κλειδωμένα στο σημείο, οι δράστες διάλεγαν τα πιο καινούργια.

 

Ούτε ο ίδιος έχει βγάλει άκρη. Παρατηρεί όμως πως το φαινόμενο εντείνεται και πως υπάρχει ανάγκη οι κάτοχοι ποδηλάτων να προστατευθούν.