Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014 07:22

Μηνιάτικο έως 1.000 € η ταρίφα "προστασίας"

Γράφτηκε από την
Μηνιάτικο έως 1.000 € η ταρίφα "προστασίας"

Εως 1.000 ευρώ το μήνα πλήρωνε για "προστασία" το κάθε ένα από τα 8 νυχτερινά μαγαζιά της Καλαμάτας που οι ιδιοκτήτες τους εκβιάζονταν από τη σπείρα την οποία εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής. Ως βασικός "εισπράκτορας" φέρεται ένας 31χρονος από την Ανδρούσα, ο οποίος συνομιλούσε απευθείας με τον 52χρονο ισοβίτη Καλαματιανό, που κατηγορείται ως αρχηγός και έδινε τις εντολές μέσα από τη Φυλακή της Κέρκυρας όπου κρατείται. Συνολικά στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται 14 άτομα, ενώ μεταξύ τους είναι και ο γιος ενός από τους κατηγορούμενους για την μεγάλη κλοπή των 5,9 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες για "να πετύχουν τους στόχους τους, δηλαδή να εδραιώσουν και να διατηρήσουν την κυριαρχία και τη φήμη ότι «ελέγχουν» τη συγκεκριμένη περιοχή, προχωρούσαν σε «προπαρασκευαστικές ενέργειες», αναζητώντας πληροφορίες και στοιχεία για πρόσωπα και καταστήματα, ενώ προμηθεύονταν διάφορα μέσα (όπλα, πυρομαχικά, ναρκωτικά κ.λπ.) για την υποβοήθηση των εγκληματικών τους πράξεων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον τρόπο δραστηριοποίησής τους, επέλεγαν αρχικά το κατάστημα ή το πρόσωπο που τους «ενδιέφερε», ενώ στη συνέχεια προχωρούσαν σε επικοινωνία και προειδοποίηση για πληρωμή ή συνέχιση καταβολής χρημάτων. Επιπλέον, μέλη της ομάδας εμφανίζονταν στο κατάστημα που είχαν επιλέξει, ασκώντας παράλληλα ψυχολογική βία και απειλές σωματικής βίας. Επίσης, προέβαιναν σε σχεδιασμό αλλά και προειδοποιήσεις ότι θα βάλουν φωτιά στα καταστήματα ή θα βάλουν εκρηκτικό μηχανισμό για να τους ανατινάξουν, με στόχο πάντα την εκβιαστική είσπραξη των χρημάτων".

Οι αστυνομικοί έφτασαν στις συλλήψεις 8 Ελλήνων από τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων, που ξεκίνησαν πριν περίπου 25 ημέρες, μετά από καταγγελίες καταστηματαρχών της Καλαμάτας ότι δέχονται απειλές για "προστασία". Στο διάστημα αυτό το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής δούλευε την υπόθεση συγκεντρώνοντας και άλλα στοιχεία, πριν οδηγηθεί σε συλλήψεις. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι κλιμάκιο της εν λόγω υπηρεσίας είχε κατέβει τις προηγούμενες ημέρες στην Καλαμάτα για να πάρει καταθέσεις και να στηθεί και η επιχείρηση με τα προσημειωμένα . Ετσι προχθές τα ξημερώματα, αφού ο "εισπράκτορας" πληρώθηκε με προσημειωμένα χαρτονομίσματα από καταστηματάρχη ήταν το σωστό τάιμινγκ για να γίνουν οι επιχειρήσεις. Αυτό που επισημαίνουν αστυνομικές πηγές είναι ότι οι εκβιαστές ήταν έτοιμοι για όλα και είχαν ό,τι χρειάζεται για να περάσουν εύκολα από τις απειλές στις πράξεις. Δηλαδή, να ανατινάξουν ή να βάλουν φωτιά στα μαγαζιά που πούλαγαν προστασία, αν οι ιδιοκτήτες τους δεν πλήρωναν τα ποσά που τους ζητούσαν. 

Οι αστυνομικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν παράλληλα τα ξημερώματα Κυριακής σε Καλαμάτα, Ανδρούσα, Καλαμαρά, Αθήνα, Σαλαμίνα και άλλες περιοχές της Αττικής και της Μεσσηνίας, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά 8 μέλη της οργάνωσης, όλοι τους Ελληνες, ηλικίας από 23 έως 48 ετών. 

Ως «αρχηγός» της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται ο 52χρονος Καλαματιανός, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης δις ισόβια για ανθρωποκτονία, στο Κατάστημα Κράτησης Κέρκυρας. 

Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της εκβίασης, της νομοθεσίας για τα όπλα, τις εκρηκτικές ύλες, τα ναρκωτικά καθώς και για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

ΕΚΑΝΕ "ΔΟΥΛΕΙΕΣ" ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ

 

Χθες στην Αθήνα έδωσε συνέντευξη για την εξάρθρωση της σπείρας ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας. Οπως τόνισε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, διακριβώθηκε η ιεραρχική δομή της οργάνωσης, ταυτοποιήθηκε η δράση των μελών της, ενώ διαπιστώθηκαν οι επιμέρους ρόλοι του καθενός και οι μεταξύ τους σχέσεις και διασυνδέσεις. 

Οπως προέκυψε λοιπόν από την αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό υλικό, το αρχηγικό μέλος της ομάδας, ο 52χρονος ισοβίτης συντόνιζε την ομάδα μέσα από τη Φυλακή της Κέρκυρας ενώ τα υπόλοιπα μέλη δρούσαν υπό την καθοδήγησή του, διαθέτοντας ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi). Από τη μέχρι τώρα διερεύνηση της υπόθεσης έχει διαπιστωθεί ότι εισέπρατταν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από 150 έως 250 ευρώ την εβδομάδα, από τουλάχιστον 8 καταστήματα, στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, προχθές τα ξημερώματα πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθη ένα από τα μέλη της, ο 31χρονος Ανδρουσιανός, ο οποίος δρούσε ως βασικός «εισπράκτορας» της οργάνωσης. Ο συγκεκριμένος συνελήφθη αφού είχε «πληρωθεί» νωρίτερα με προσημειωμένα χαρτονομίσματα, μετά από εκβιασμό που έκανε σε ιδιοκτήτη καταστήματος και ο οποίος το είχε καταγγείλει.

Ακολούθησαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις και σε άλλα χωριά και στην Καλαμάτα, αλλά και στην Αθήνα, τη Σαλαμίνα και άλλες περιοχές της Αττικής (Καλλιθέα, Νέα Φιλαδέλφεια), στο πλαίσιο των οποίων εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης.  

Από τις σωματικές έρευνες στους συλληφθέντες, καθώς και από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: το

προσημειωμένο χρηματικό ποσό των 150 ευρώ, 31 κινητά τηλέφωνα, 6.130 ευρώ, 2 περίστροφα, εκ των οποίων το ένα replica, πιστόλι διαμετρήματος 9mm, πιστόλι replica και πιστόλι κρότου - λάμψης, διόπτρα όπλου και 4 γεμιστήρες, 124 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και 5 κάλυκες των 9mm, 3 σιδηρογροθιές, 2 μεταλλικά γκλομπ, ξύλινο ρόπαλο και στιλέτο, ζευγάρι χειροπέδες, εκκενωτής ηλεκτρικής ενέργειας (taser) και 26 κροτίδες, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, 2 σκληροί δίσκοι, 2 αυτοκίνητα και κλειδί αυτοκινήτου και 16 κάρτες SIM.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Καλαμάτας και τις επόμενες ημέρες θα απολογηθούν στον ανακριτή, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να εξεταστεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER