Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2014 07:45

Στη… φάκα 4 Αλβανοί "ποντικοί" στην Πυλία

Γράφτηκε από την

Στη φάκα της Ασφάλειας Καλαμάτας πιάστηκαν οι Αλβανοί "ποντικοί" που τρύπωναν σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και εξοχικά σπίτια στην ευρύτερη περιοχή της Πυλίας και συνελήφθησαν προχθές το πρωί στην Καλαμάτα.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 14 περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών και έχουν συλληφθεί 4 Αλβανοί, ηλικίας 35, 20, 48 και 28 ετών, οι δύο από αυτούς πεθερός και γαμπρός που μένουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα μαζί με τις οικογένειές τους. Στα σπίτια τους οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας βρήκαν χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, εργαλεία, μηχανήματα, μέχρι και... γυαλιά ηλίου που η αξία τους ξεπερνά τα 13.000 ευρώ. Μάλιστα, για να κρύβουν τα εργαλεία είχαν διαμορφώσει έναν ειδικό χώρο κάτω από ένα κρεβάτι, στην κρεβατοκάμαρα του σπιτιού.  

Να σημειωθεί ότι η Ασφάλεια Καλαμάτας έχει στα χέρια της στοιχεία και για συνεργούς των 4 Αλβανών και η έρευνα συνεχίζεται χωρίς να αποκλείονται νέες συλλήψεις. Η ομάδα των 4 Αλβανών που έπιασαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας για 14 κλοπές και διαρρήξεις, είχε ξεκινήσει τη δράση της τουλάχιστον από τον περασμένο Απρίλιο και είχε δικτυωθεί καλά στα κόλπα, βρίσκοντας τρόπους να "σπρώχνει" εκτός νομού χρυσαφικά, ηλεκτρονικές συσκευές και εργαλεία που βουτούσε ακόμα και όταν οι πελάτες βρίσκονταν μέσα στα δωμάτιά τους ή κοιμόντουσαν στα σπίτια τους. Οι στόχοι που επέλεγαν δεν ήταν τυχαίοι και σύμφωνα με τον διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, αστυνομικό υποδιευθυντή Βασίλη Τσιγαρίδη, παρακολουθούσαν όσους ήθελαν να κλέψουν και επέλεγαν πάντα ξένους τουρίστες που φαίνονταν να έχουν οικονομική άνεση. 

Πιο αναλυτικά ο διοικητής Ασφαλείας, σε συνέντευξη που έδωσε χθες, ξεκαθάρισε πως τα κλοπιμαία που βρήκαν στα σπίτια πεθερού και γαμπρού ήταν μόνο ένα μέρος, καθώς «τόσο από πληροφορίες που είχαμε όσο και από τα στοιχεία που συλλέξαμε κατά τις έρευνες, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι το μεγαλύτερο μέρος των κλοπιμαίων έχει πουληθεί». Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια από τα χρυσαφικά και τα κινητά τηλέφωνα, τα είχαν κρατήσει για πάρτη τους και είχαν δωρίσει κλοπιμαία σε όλα τα μέλη των οικογενειών τους.

«Οι έρευνες έγιναν σε δύο σπίτια και βρήκαμε και στα δύο πλήθος κλοπιμαίων -κάποια από αυτά τα είχαν επιμελώς αποκρύψει, όπως τα γεωργικά εργαλεία, σε ειδική κρύπτη σε δωμάτιο», είπε ο διοικητής. Και πρόσθεσε πως «από αυτό συνάγεται ότι και τα άλλα κλοπιμαία τα απέκρυπταν, μέχρι να έρθει η κατάλληλη στιγμή γι' αυτούς να τα πουλήσουν».  

Αλλά και οι στόχοι που επέλεγαν δεν ήταν τυχαίοι είπε ο Βασ. Τσιγαρίδης, «γινόταν επιλογή μετά από κατόπτευση του χώρου και επιλογή συγκεκριμένων τουριστών -η προτίμησή τους ήταν σε αλλοδαπούς ευρωπαϊκών χωρών». Οι Αλβανοί "ποντικοί" έμπαιναν μέσα όταν έλειπαν ή και όταν κοιμόντουσαν, είτε από ανασφάλιστες πόρτες, είτε από ανοιχτά παράθυρα σκίζοντας τις σήτες και σε δύο περιπτώσεις παραβίασαν τις πόρτες, όμως κυρίως τρύπωναν από ανοιχτά παράθυρα. Μάλιστα ήταν τόσο καλοί στη... δουλειά τους που δεν υπήρξε κανένας «που να ξυπνήσει εν ώρα διάρρηξης από τους παθόντες, κινούνταν τόσο επαγγελματικά και επιδέξια που έμεναν απαρατήρητοι», σημείωσε ο διοικητής. 

Είπε ακόμα ότι το μεγαλύτερο μέρος των κλοπιμαίων το έδιωξαν εκτός νομού, ενώ υπάρχουν και συνεργοί τους οποίους αναζητούν. «Εχουμε πληροφορίες και έχουμε και στοιχεία γι' αυτό, άλλωστε σε τέτοιου είδους εγκληματικές δράσεις πάντα οι ομάδες δεν περιορίζονται στον αριθμό των συλληφθέντων», παρατήρησε. Και είπε πως «εμείς έχουμε αυτή τη στιγμή 4, όμως τα στοιχεία και οι πληροφορίες που έχουμε μας δίνουν τις ενδείξεις ότι υπάρχουν κι άλλοι». Οσο για τους συλληφθέντες, η μία οικογένεια ζει σε χωριό της Πυλίας και βρίσκονται 14 χρόνια στην Ελλάδα. Ο άλλος δράστης είναι στην Ελλάδα 5 χρόνια και παντρεμένος με την κόρη του προαναφερόμενου, ενώ ζει εδώ χωρίς χαρτιά και άδεια διαμονής, και είχε συλληφθεί στο παρελθόν γι' αυτό και τώρα χρησιμοποιούσε ψεύτικα στοιχεία. 

Οι συλλήψεις έγιναν μετά από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προχθές τις πρωινές ώρες. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και παράβαση της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας προηγήθηκε συστηματική  διερεύνηση, στο πλαίσιο της οποίας υπήρχε κατάλληλη αξιοποίηση όλων των φυσικών, τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων αστυνομικής έρευνας και προανάκρισης, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο της Αστυνομίας.

Οπως προέκυψε τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, τουλάχιστον από τις αρχές Απριλίου του τρέχοντος έτους, μέχρι και τη σύλληψή τους και με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, είχαν διαπράξει τις ακόλουθες περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών: 

- Στις 8 Απριλίου πρώτες πρωινές ώρες, στο Πετροχώρι, διέρρηξαν εξοχική κατοικία αλλοδαπού και αφαίρεσαν ηλεκτρονικές συσκευές.

- Στις 2 προς 3 Μαΐου, τις νυχτερινές ώρες, στη Γιάλοβα, διέπραξαν συνολικά 4 διαρρήξεις-κλοπές σε κατοικίες ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όπου διέμεναν αλλοδαποί και αφαίρεσαν χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.

- Στις 17 Μαΐου πρωινές ώρες, στο Πετροχώρι, μπήκαν σε σπίτι όπου διέμεναν αλλοδαποί και αφαίρεσαν χρήματα, καθώς επίσης και ηλεκτρονικές συσκευές, από σταθμευμένο αυτοκίνητο.

- Στις 5 Ιουνίου πρωινές ώρες, στη Γιάλοβα, διέρρηξαν κατοικία σε συγκρότημα ενοικιαζόμενων κατοικιών, όπου διέμεναν αλλοδαποί και αφαίρεσαν χρήματα και κόσμημα.

- Στις 17 Ιουνίου πρώτες πρωινές ώρες, στη Γιάλοβα, μπήκαν σε δωμάτιο τουριστικού καταλύματος, όπου διέμενε αλλοδαπή και αφαίρεσαν κοσμήματα.

- Στις 3 Ιουλίου πρώτες πρωινές ώρες, στο Πετροχώρι, μπήκαν σε ενοικιαζόμενη κατοικία, όπου διέμεναν αλλοδαποί και αφαίρεσαν κινητό τηλέφωνο.

- Στις 4 Αυγούστου πρωινές ώρες, στη Γιάλοβα, διέπραξαν συνολικά 2 κλοπές σε δωμάτια ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όπου διέμεναν Ελληνες και αφαίρεσαν χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και προσωπικά αντικείμενα.

- Την ίδια μέρα επίσης πρωινές ώρες, στη Γιάλοβα, μπήκαν σε δωμάτιο ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όπου διέμενε αλλοδαπή και αφαίρεσαν χρήματα.

- Την ίδια μέρα πρωινές ώρες, επίσης στη Γιάλοβα, μπήκαν σε δωμάτιο ξενοδοχειακού συγκροτήματος, όπου διέμεναν αλλοδαποί και αφαίρεσαν χρήματα και κινητό τηλέφωνο.

Επιπλέον, όπως προέκυψε ο 28χρονος είχε διαπράξει ακόμη μία κλοπή σε αποθήκη στη Χώρα, απ' όπου είχε αφαιρέσει διάφορα μηχανήματα, τα οποία βρέθηκαν και επιστράφηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατάσχεσαν, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, μηχανήματα, εργαλεία και διάφορα αντικείμενα, μέρος των οποίων επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους.

Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία, καθώς και το χρηματικό ποσό των 385 ευρώ.  

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας. 

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται το προανακριτικό έργο από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την εξακρίβωση της τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη και άλλων παρόμοιων αδικημάτων. 

Ν.Κ.