Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 09:03

Πυργιώτης εξαπάτησε Καλαματιανό επιχειρηματία με λεία... 120.000 δολάρια

Γράφτηκε από την

 

Ποινή φυλάκισης 3 χρόνων με αναστολή επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας σε έναν Ελληνα από τον Πύργο Ηλείας για απάτη σε βάρος Καλαματιανού επιχειρηματία.

Αντίθετα το δικαστήριο αθώωσε τους δύο Κύπριους κατηγορούμενους ως συνεργούς του στην απάτη. Ο καταδικασθείς κρίθηκε ένοχος και σε δεύτερο βαθμό ότι εξαπάτησε τον Καλαματιανό επιχειρηματία υποσχόμενος ότι αν καταθέσει σε λογαριασμό διευθυντή ιταλικής τράπεζας 120.000 δολάρια θα εξασφαλίσει δάνειο 5 εκατομμυρίων ευρώ από αμερικανική τράπεζα.

Οι δύο Κύπριοι αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών για το βαθμό συμμετοχής τους στην απάτη - ενώ παράλληλα ο επιχειρηματίας παραιτήθηκε από την αγωγή του και δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν επιθυμεί πλέον την ποινική τους δίωξη, καθώς και οι τρεις κατηγορούμενοι του έχουν δώσει πίσω περίπου 70.000 σε ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ελληνας από τον Πύργο Ηλείας υποσχέθηκε στον Καλαματιανό πως καταθέτοντας το ποσό των 120.000 δολαρίων στο λογαριασμό του διευθυντή της ιταλικής τράπεζας Rolo Banca του Μιλάνου, η ιταλική τράπεζα θα έστελνε μια εγγυητική επιστολή στην Bank of America για να του χορηγηθεί το δάνειο των 5 εκατ. δολαρίων.

Ο Καλαματιανός, ο οποίος ασχολείται με οικοδομικές επιχειρήσεις, το 2001 αναζητούσε χαμηλότοκο δάνειο για να χτίσει ξενοδοχειακή μονάδα στον Ταΰγετο. Προσωπικός του φίλος τραπεζικός τον έφερε σε επαφή με τον Πυργιώτη, ο οποίος υποσχέθηκε ότι οι Κύπριοι κατηγορούμενοι, ένας επιχειρηματίας και ένας τραπεζικός, μπορούν να μεσολαβήσουν για να εκδοθεί από την αμερικάνικη τράπεζα δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την κατάθεση του Καλαματιανού επιχειρηματία, για να βγει το δάνειο τον έπεισαν ότι θα έπρεπε να καταθέσει ποσό 120.000 δολαρίων στην ιταλική τράπεζα, προκειμένου να εκδώσει πιστοποιητικό φερεγγυότητας ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, για να πάρει ο επιχειρηματίας το δάνειο από την αμερικάνικη τράπεζα. 

Πρωτόδικα ο Ελληνας από τον Πύργο είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 ετών για απάτη, επειδή το δικαστήριο του είχε αναγνωρίσει ως ελαφρυντικό ότι επέστρεψε μέρος του ποσού στον εξαπατηθέντα. Οι δύο άλλοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση απάτης σε βάρος του Καλαματιανού επιχειρηματία είχαν καταδικαστεί, ο ένας σε 8 χρόνια κάθειρξη (ο Κύπριος επιχειρηματίας, που τα χρήματα κατατέθηκαν σε λογαριασμό του) και ο άλλος Κύπριος, ταμίας τράπεζας, σε 6 χρόνια κάθειρξη.

Ν.Κ.