Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 08:36

Κουκουλοφόροι ληστές τρομοκράτησαν το Γύθειο 

Γράφτηκε από την

 

Με πλήρη εξάρτηση, μαύρες στολές, κουκούλες, γάντια και όπλα, 4 Αλβανοί κατηγορούμενοι μπούκαραν το 2011 και το 2012 σε τρία σπίτια στο Μαυροβούνι και το Γύθειο Λακωνίας κρατώντας ομήρους τους ιδιοκτήτες και αξιώνοντας να τους δώσουν ό,τι πολύτιμο υπήρχε στο σπίτι - ενώ κατηγορούνται ότι λήστεψαν και κοσμηματοπωλείο σε ένα από τα πιο κεντρικά και γεμάτα με κόσμο σημεία του Γυθείου, χωρίς κανείς να τους ενοχλήσει.

Εκτός από αυτούς τους 4, κατηγορούμενοι είναι άλλοι δύο ομοεθνείς τους, οι οποίοι έμεναν μόνιμα στην πόλη του Γυθείου και φέρονται ότι έδιναν τις πληροφορίες για το πού άξιζε να χτυπήσει η τετράδα. 

Χθες, ωστόσο, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν μόνο οι δύο από τους έξι, καθώς οι υπόλοιποι φυγοδικούν. Ο ένας μάλιστα από τους δύο παρόντες κατηγορούμενους πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια και σήμερα, οπότε και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, πιθανόν δεν θα του επιβληθεί καταδικαστική ποινή λόγω της κατάστασής του. Ηδη άλλωστε, ο εισαγγελέας πρότεινε να του αναγνωριστεί το ακαταλόγιστο, ενώ για τον έτερο κατηγορούμενο πρότεινε την καταδίκη του χωρίς κανένα ελαφρυντικό. 

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Σοκαριστικές είναι οι μαρτυρίες των παθόντων για το πώς βρέθηκαν όμηροι μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Στη μια περίπτωση, δικηγόρος μαζί με την 10χρονη κόρη και τη μητέρα της αιφνιδιάστηκαν όταν, λίγο μετά τις 9 το βράδυ γυρίζοντας σπίτι τους μετά το μπάνιο, στις 29 Ιουλίου του 2012, βρήκαν τους ληστές μέσα. Τον έναν, η δικηγόρος τον αναγνώρισε τότε, αλλά και χθες στο δικαστήριο. Οπως είπε στην κατάθεσή της, στις 2,5 ώρες που έμεινε μαζί τους, αποτύπωνε στο μυαλό της κάθε λεπτομέρεια από τις κινήσεις και τις παρουσίες τους, ώστε όταν έρθει η ώρα να συλληφθούν να τους αναγνωρίσει. Ευτυχώς, ο σύζυγός της -και αυτός δικηγόρος- έλειπε από το σπίτι γιατί φοβήθηκε ότι θα τον σκότωναν, και οι ληστές έφυγαν όταν βεβαιώθηκαν πως το χρηματοκιβώτιο το οποίο έψαχναν δεν υπήρχε. Φεύγοντας πήραν κοσμήματα αξίας 12.000 ευρώ. 

Στην άλλη περίπτωση, η ιδιοκτήτρια του σπιτιού ξύπνησε όταν οι κουκουλοφόροι ληστές την σκούντηξαν στο κρεβάτι της και της είπαν «Ξύπνα, ληστεία!». Τρεις ώρες κράτησαν αυτήν και τη μητέρα της, ζητώντας τους επίμονα να τους δώσουν 200.000 ευρώ. Εφυγαν, παίρνοντας μαζί τους κοσμήματα. 

ΖΗΤΟΥΣΑΝ 200.000 ΕΥΡΩ

Μόνη της, να κοιμάται στο σπίτι της βρήκαν στις 5 Σεπτεμβρίου του 2011 μια συμβολαιογράφο. Στο σπίτι, το οποίο χρησιμοποιεί και ως επαγγελματικό γραφείο, εισέβαλαν λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα 4 άτομα· οι τρεις με κουκούλες και πλήρη εξάρτηση και ο ένας ακάλυπτος, ενώ χθες η παθούσα κατέθεσε ότι αυτός ο ένας έμοιαζε με τον ψυχιατρικά ασθενή. Η γυναίκα πέρασε μαρτυρικές στιγμές στα χέρια τους· δέχτηκε τέτοια πίεση σωματική και ψυχική, που τους παρακαλούσε να την αφήσουν να σηκωθεί από το στρώμα του κρεβατιού όπου την είχαν ακινητοποιήσει, για να πάρει ανάσα. Τελικά, την έδεσαν στο κάγκελο του κρεβατιού και διέλυσαν τα πάντα στο γραφείο και το νοικοκυριό της, ψάχνοντας επίμονα για 200.000 ευρώ. Εφυγαν λίγο πριν τις 5 το πρωί, παίρνοντας μαζί τους 1.200 ευρώ και χρυσαφικά αξίας. 

Τέλος, η ληστεία στο κοσμηματοπωλείο έγινε στις 7 Φεβρουαρίου του 2012. Οι 4 κουκουλοφόροι ληστές με όπλα στα χέρια έσπασαν το τζάμι και εισέβαλαν στο εσωτερικό. Οι δύο ξάπλωσαν κάτω τον ιδιοκτήτη και τον αδελφό του και οι άλλοι δύο περίμεναν στην πόρτα, κι αφού σάρωσαν ό,τι υπήρχε στις βιτρίνες και το εργαστήρι, έφυγαν ανενόχλητοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταυτοποίηση των 6 φερόμενων ως δραστών οι αστυνομικές αρχές της Λακωνίας έφτασαν από την άρση απορρήτου στις τηλεφωνικές συνδέσεις των δύο φυγόδικων οι οποίοι έμεναν στην περιοχή. 

Ν.Κ.