Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018 10:14

Καλαμάτα: 5 χρόνια φυλακή σε πρώην έμπορο γιατί δεν απέδιδε ΦΠΑ

Καλαμάτα: 5 χρόνια φυλακή σε πρώην έμπορο γιατί δεν απέδιδε ΦΠΑ

 

Σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 5 χρόνων καταδικάστηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων πρώην έμπορος αυτοκινήτων της Καλαμάτας για μη απόδοση ΦΠΑ 120.738 ευρώ.

Οπως κατέθεσε η αρμόδια επιθεωρήτρια στο δικαστήριο, το 2012 διαπίστωσαν σε έλεγχο ότι ο κατηγορούμενος τον προηγούμενο χρόνο είχε υποβάλει ανακριβή δήλωση ΦΠΑ. Προχώρησε λοιπόν σε ρύθμιση, με την προοπτική να πληρώσει τα χρήματα σε 7 δόσεις, όμως -σύμφωνα με όσα κατέθεσε η μάρτυρας- πλήρωσε την πρώτη 28.000 ευρώ και μόλις 6.000 ευρώ από τη δεύτερη και έκτοτε τίποτε.

Ο κατηγορούμενος πάντως στην απολογία του και νωρίτερα ο λογιστής του, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, υποστήριξαν ότι εκτός από το εμπόριο αυτοκινήτων ο κατηγορούμενος είχε δύο ακόμα εταιρείες (η μία εμπορίας γαλακτοκομικών) με μεγάλους τζίρους. Οταν όμως η κρίση χτύπησε την αγορά αναγκάστηκε να συγχωνεύσει τις τρεις εταιρείες σε μία και εκεί κάπου έγινε το λάθος με τη δήλωση του φόρου στην Εφορία. Στην πορεία δεν ήταν πως δεν ήθελε να πληρώσει -ισχυρίστηκε ο ίδιος στην απολογία του- αλλά οι δουλειές του πήγαν τόσο άσχημα που πλέον δουλεύει ως πωλητής και ό,τι ακίνητα είναι στο όνομά του, είναι κατασχεμένα από το Δημόσιο.

Το δικαστήριο αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ενώ έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ν.Κ.