Πέμπτη, 24 Μαϊος 2018 18:50

Καλαμάτα: Ξεκίνησε η δίκη γιατρού για θάνατο γυναίκας από περιτονίτιδα

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Ξεκίνησε η δίκη γιατρού για θάνατο γυναίκας από περιτονίτιδα

 

Ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας η δίκη ενός χειρουργού του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο οποίος κατηγορείται για το θάνατο γυναίκας από περιτονίτιδα που της προκάλεσε πολυοργανική ανεπάρκεια, ένα μήνα και κάτι μέρες μετά από μια επέμβαση ρουτίνας για κήλη.

Συγκεκριμένα, ο χειρουργός βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά ενέργειας και διά παραλείψεων τελεσθείσα.

Σύμφωνα λοιπόν με το κατηγορητήριο, ο χειρουργός του Νοσοκομείου Καλαμάτας στις 19 Φεβρουαρίου του 2013 εγχείρησε για κήλη την 71χρονη ασθενή, αλλά στη διάρκεια της επέμβασης τρύπησε με ράμμα κατά λάθος το λεπτό έντερο και δεν το αποκατέστησε. Στο εδώλιο κάθισε μετά από μήνυση που κατέθεσε ο σύζυγός της τον Ιανουάριο του 2014, όπου αναφέρει πως οι ιατροί οι οποίοι την χειρούργησαν στο “Σωτηρία” βρήκαν το έντερο κομμένο και με ράμματα και την κοιλιά της γεμάτη με περιττώματα.

Χθες, πρώτη μέρα εκδίκασης της υπόθεσης, κατέθεσαν οι ιατροί οι οποίοι χειρούργησαν τη γυναίκα στο “Σωτηρία”, ο σύζυγος και η κόρη της. Η δίκη διεκόπη για την Τετάρτη 30 του μήνα.   

 

ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΑΠΟ ΠΟΛΥΟΡΓΑΝΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Ως αποτέλεσμα αυτού η γυναίκα έπαθε πολυοργανική ανεπάρκεια από την περιτονίτιδα που προέκυψε και προσέβαλε όλα τα ζωτικά της όργανα, με συνέπεια να πεθάνει στις 25 Μαρτίου του 2013. Στο κατηγορητήριο μάλιστα αναφέρεται ότι τις επόμενες ημέρες μετά το χειρουργείο στην Καλαμάτα η γυναίκα άρχισε να αισθάνεται δυσφορία, να έχει πόνους και δύσπνοια, ενώ έκανε εμετούς και ανέβασε πυρετό. Ομως -σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο- ο κατηγορούμενος αμέλησε να κάνει κάποιο διαγνωστικό έλεγχο καθησυχάζοντας την ασθενή. Ο ίδιος πάντως αρνείται κάτι τέτοιο και υποστηρίζει πως έγινε αξονική και υπέρηχος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και όλα έδειχναν καλά. Εν τω μεταξύ, ο συνήγορος υπεράσπισης μέσα από τις ερωτήσεις του στους μάρτυρες ιατρούς τού “Σωτηρία” ζήτησε να πουν στο δικαστήριο γιατί, αφού η κατάστασή της έχρηζε άμεσης επέμβασης, καθυστέρησαν να την βάλουν στο χειρουργείο –αφού διακομίστηκε στις 4 Μαρτίου και η χειρουργική επέμβαση έγινε στις 10 Μαρτίου. Ο χειρουργός και ο ειδικευόμενος τότε βοηθός του, οι οποίοι έκαναν την επέμβαση στο “Σωτηρία”, απάντησαν ότι ήταν τόσο χάλια η κατάστασή της και τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό της, που έπρεπε πρώτα να την σταθεροποιήσουν για να αποφύγουν τον κίνδυνο να πεθάνει στη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Κανένας πάντως από τους μάρτυρες -κατέθεσαν επίσης η αναισθησιολόγος και ο πνευμονολόγος ο οποίος την είδε πρώτος στο “Σωτηρία”, καθώς νοσηλεύτηκε αρχικά στην Πνευμονολογική Κλινική γιατί είχε υγρό στον πνεύμονα-, δεν μπόρεσαν να απαντήσουν τι απέγινε ο ιατρικός φάκελος της θανούσας, ο οποίος ενώ έφυγε από το Νοσοκομείο Καλαμάτας και αρχειοθετήθηκε στο “Σωτηρία”, μετά το θάνατο της ασθενούς χάθηκε!

 

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ

Από το Νοσοκομείο Καλαμάτας τελικά η γυναίκα μεταφέρθηκε από τους οικείους της στην Αθήνα στις 4 Μαρτίου και συγκεκριμένα μετά από την επιμονή της κόρης της διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”, όπου και μπήκε εσπευσμένα στο χειρουργείο στις 10 Μαρτίου. Εκεί άλλωστε διαπιστώθηκε η ρήξη του εντέρου και ότι η κοιλιά της είχε γεμίσει με υγρό. Η κατάληξη για την ασθενή ήταν να υποστεί πολυοργανική ανεπάρκεια από περιτονίτιδα εξαιτίας της διάτρησης του εντέρου, που είχε ως αποτέλεσμα να προσβληθούν όλα τα ζωτικά της όργανα και αυτό να γίνει η αιτία του θανάτου της στις 25 Μαρτίου του 2013. Οταν έφυγε ωστόσο από την Καλαμάτα εισήχθη στην Πνευμονολογική Κλινική του “Σωτηρία” γιατί σε μια ακτινογραφία είχε φανεί πως υπάρχει υγρό στον πνεύμονα. Ο πνευμονολόγος κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ότι είδε την ασθενή την επόμενη ημέρα. Την εξέτασε και αφού δεν βρήκε άλλο πιθανό αίτιο για τον υγρό στον πνεύμονα, έκρινε από το ιστορικό της πως πρέπει να προέρχεται από την κοιλιά, όπου πρόσφατα είχε χειρουργηθεί. Είπε ακόμα ότι ο ίδιος εξέτασε μια ασθενή με κακή κλινική εικόνα, η οποία είχε λοίμωξη από φλεγμονή και έκανε πυρετούς. Κάλεσε, λοιπόν, συνάδελφό του χειρουργό για να την εξετάσει και αυτός και την επομένη, 6 του μήνα, μεταφέρθηκε στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου.

 

Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ

Ο χειρουργός του “Σωτηρία” κατέθεσε χθες στο δικαστήριο πως στο χειρουργείο έκοψε 20 εκατοστά από το έντερο της ασθενούς. Εξήγησε ότι ένα ράμμα τρύπησε το λεπτό έντερο της γυναίκας όταν την έκλειναν μετά την επέμβαση στην Καλαμάτα και μίλησε για ένα ατύχημα το οποίο εύκολα μπορεί να συμβεί σε κάθε χειρουργό (σ.σ. να τρυπήσει το έντερο με το βελόνι που κάνει τα ράμματα). Ερωτώμενος από τον συνήγορο πολιτικής αγωγής απάντησε πως ναι, ήταν αμέλεια του συναδέλφου του του Νοσοκομείου Καλαμάτας το ότι δεν είδε τα σημάδια (πυρετό, εμετούς και κλινική εικόνα, που σύμφωνα με τον μάρτυρα θα έπρεπε να ενεργοποιήσει τον κατηγορούμενο για το ενδεχόμενο περιτονίτιδας) για να βάλει ξανά στο χειρουργείο την γυναίκα, ώστε να αποκαταστήσει το τρύπιο λεπτό έντερο. Και πρόσθεσε, σε ερώτηση της έδρας, πως θα μπορούσε να σωθεί η ασθενής αν την άνοιγαν νωρίτερα στην Καλαμάτα και έβλεπαν στην κοιλιά της το υγρό που γέμισε η διαρροή από την τρύπα στο έντερο.

Εν τω μεταξύ νωρίτερα οι συγγενείς της θανούσας κατέθεσαν ότι ο μάρτυρας χειρουργός είπε μετά την επέμβαση στην Αθήνα πως βρήκε έναν βόθρο -ωστόσο χθες ο χειρουργός δεν θυμόταν να ξεστόμισε κάτι τέτοιο. Είπε, όμως, ότι αυτό το οποίο αντίκρισε όταν ο ίδιος την άνοιξε, αλλά και βλέποντας τα αποτελέσματα της αξονικής και των εργαστηριακών εξετάσεων, έλεγες “παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο”.


NEWSLETTER