Σάββατο, 30 Ιουνίου 2018 08:48

Καλαμάτα: Ενοχή 16 κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας για το κύκλωμα ναρκωτικών

Καλαμάτα: Ενοχή 16 κατηγορουμένων ζήτησε ο εισαγγελέας για το κύκλωμα ναρκωτικών

Την ενοχή των 16 εκ των 17 κατηγορουμένων και την αθώωση μιας γυναίκας που κατηγορείτο για μια μεταφορά ναρκωτικών πρότεινε η εισαγγελέας χθες, τρίτη μέρα της δίκης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης, που διακινούσε χασίς, ηρωίνη και κοκαΐνη και εξάρθρωσε η Δίωξη Ναρκωτικών Καλαμάτας πέρυσι στις 8 Νοεμβρίου, μετά την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών των κατηγορουμένων, από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι την εξάρθρωση του κυκλώματος.

Χθες η δίκη συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις της εισαγγελέα και κάποιων εκ των συνηγόρων υπεράσπισης και διακόπηκε το μεσημέρι για την Τετάρτη 18 Ιουλίου, οπότε αναμένεται να ολοκληρώσουν οι συνήγοροι τις αγορεύσεις τους και να βγει και η απόφαση του δικαστηρίου.

ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΗ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ

Για τον γνωστό 56χρονο ποινικό, κατηγορούμενο ως αρχηγό της εγκληματικής ομάδας και τη σύζυγό του η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη τους για διακίνηση ναρκωτικών, με την επιβαρυντική περίσταση ότι επεδίωκαν να αποκομίσουν όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ και επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Επίσης, ζήτησε την τιμωρία τους και γιατί “αξιοποιούσαν” το 10χρονο γιο τους για να κάνουν τις... δουλειές τους, όπως να συνεννοείται με μέλη του κυκλώματος μεταφέροντάς τους εντολές του πατέρα του και να συμμετέχει στις μεταφορές των ναρκωτικών από την Αθήνα συνοδεύοντας τη μητέρα του –αλλά και για να αποκρύπτει ναρκωτικά. Επιπρόσθετα, η εισαγγελέας ζήτησε να τιμωρηθεί ο γνωστός ποινικός και για την παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του -καθώς είχε αποφυλακιστεί υπό όρους τον Ιανουάριο του 2016 με το νόμο Παρασκευόπουλου. 

9 ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή για τους 9 από τους 17 για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Ειδικότερα για τους 3 από τους 9 (τον φερόμενο ως αρχηγό και τη σύζυγό του, καθώς και έναν ακόμα κατηγορούμενο ως “δεξί χέρι” του 56χρονου) ζήτησε την καταδίκη τους για διακίνηση ναρκωτικών στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, με την επιβαρυντική περίσταση ότι επεδίωκαν να αποκομίσουν όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ. Ως μέλη του κυκλώματος διακίνησης των ναρκωτικών πρότεινε να καταδικαστούν επίσης ο ιδιοκτήτης του ταξί (η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του συγκεκριμένου και για παράνομη μεταφορά λαθρομεταναστών), με το οποίο η οργάνωση μετέφερε τα ναρκωτικά από την Αθήνα, καθώς και η σύζυγος του αυτοκινητιστή η οποία το οδηγούσε, ένας σιδεράς και η πρώην σύζυγος του 56χρονου, ένας πρώην αστυνομικός και ένας κρατούμενος με ισόβια κάθειρξη (για άλλη αιτία) -ο οποίος κατηγορείται ότι κανόνιζε αγοραπωλησίες ναρκωτικών με τον γνωστό ποινικό μέσα από τις φυλακές.

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

Για τους υπόλοιπους 6 κατηγορούμενους η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη τους για διακίνηση ναρκωτικών, όχι όμως στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης και πρότεινε να κριθούν ως εξαρτημένοι χρήστες ναρκωτικών. Οσο για τον συνάδελφο του αυτοκινητιστή ο οποίος μετέφερε με το ταξί του και αυτός παράτυπους μετανάστες, η εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του για διευκόλυνση στη μεταφορά των μεταναστών. Τέλος, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση της αρραβωνιαστικιάς ενός εκ των κατηγορουμένων λόγω ελάχιστων αμφιβολιών όπως είπε, καθώς δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι συμμετείχε σε μια μεταφορά ποσότητας κοκαΐνης.

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ

Εν τω μεταξύ το πρωί πριν ξεκινήσει η διαδικασία, η υπεράσπιση του 56χρονου διάβασε επιστολή του (ο ίδιος έχει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και δυσκολεύεται στην ομιλία), στην οποία έλεγε ότι εκτιμά και σέβεται το δικαστήριο και θεωρεί ότι θα τον δικάσουν δίκαια και όχι σύμφωνα με το υπερβολικό, κατά τον ίδιο, κατηγορητήριο που έχουν οι δικαστές στη διάθεσή τους. Στην ίδια επιστολή εξηγούσε ότι μετά την αποφυλάκισή του προσπάθησε να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του έχουν εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Επίσης, ζητούσε συγγνώμη για την ανάρμοστη συμπεριφορά του στη διάρκεια της απολογίας του.

Λίγο αργότερα πάντως επειδή αντέδρασε σε σημείο της αγόρευσης της εισαγγελέα, η πρόεδρος ζήτησε από τους αστυνομικούς να μεταφερθεί εκτός της αίθουσας, επέστρεψε όμως μετά τη διακοπή για τις αγορεύσεις των συνηγόρων.

Ν.Κ.