Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 23:46

Σε εμπόρευμα πολυτελείας μετατρέπεται η δικαιοσύνη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Σε εμπόρευμα πολυτελείας μετατρέπεται η δικαιοσύνη σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Σε εμπόρευμα πολυτελείας μετατρέπεται η δικαιοσύνη με τα μέτρα του νέου μνημονίου. Οι δικηγόροι, ειδικά οι νέοι, οδηγούνται στην ανεργία και τον αφανισμό, ενώ ανοίγει το δρόμο στις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες που θα υπαλληλοποιήσουν το σύνολο της δικηγορίας. Αυτά είναι μερικά από τα αδιέξοδα, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη, θα φέρει η υπογραφή του νέου μνημονίου στο κλάδο τους. Ο Κώστας Μαργέλης ενημέρωσε χθες τα μέλη για τους λόγους που οι δικηγόροι απεργούν μέχρι το τέλος του μήνα. «Οι δικηγόροι οφείλουμε να αντιδράσουμε. Μόνο η αποχή δεν αρκεί», τόνισε και κάλεσε τους δικηγόρους να συμμετάσχουν στα προγραμματισμένα από το κλάδο τους συλλαλητήρια, καθώς και σε καταλήψεις δικαστικών μεγάρων. Αναφερόμενος στα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο είπε ότι ως στόχο έχουν «αφενός την κατάργηση του ρόλου του δικηγόρου ως υπερασπιστή του αδύναμου πολίτη, αφετέρου δε η προσφυγή στη δικαιοσύνη να είναι προνόμιο των πλουσίων».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι «οι "απαιτήσεις" του μνημονίου 2 για την κατάργηση των παραστάσεων στα συμβόλαια και των νομίμων δικηγορικών αμοιβών, όπως ορίζονται στο ν. 3919/2011 επιβάλλονται από εσωτερικά, εξωθεσμικά, οικονομικά κέντρα που στο όνομα δήθεν του ελεύθερου ανταγωνισμού, επιχειρούν για άλλη μια φορά να αλλοιώσουν το χαρακτήρα του δικηγορικού λειτουργήματος προς το δικό τους αποκλειστικά οικονομικό όφελος». Και πρόσθεσε ότι «με την κατάργηση της παράστασης των δικηγόρων στα συμβόλαια, σε μια χώρα που δεν υπάρχει κτηματολόγιο, δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου στις μεταβιβάσεις των ακινήτων». Είπε ακόμα ότι με την κατάργηση «των νομίμων αμοιβών και των παρακρατήσεων που γίνονται μέσω αυτών, δυναμιτίζονται τα ασφαλιστικά μας ταμεία και ουσιαστικά καταργούνται οι Δικηγορικοί Σύλλογοι».

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

Σε άλλο σημείο ο Κώστας Μαργέλης σημείωσε ότι το νέο μνημόνιο οδηγεί στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας. Τόνισε δε ότι η εξαθλίωση των πολιτών σημαίνει και την εξαθλίωση των δικηγόρων, «γιατί τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο μετατρέπουν ακόμα περισσότερο τη δικαιοσύνη σε εμπόρευμα πολυτελείας», είπε χαρακτηριστικά. «Στα δικαστήρια θα μπορούν να προσφεύγουν μόνο όσοι αντέχουν το διογκούμενο οικονομικό κόστος, καθώς πέρα από την επιβολή ΦΠΑ που αύξησε το κόστος των δικηγορικών υπηρεσιών κατά 23%, το εισαχθέν προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης καθιερώνει νέα αυξημένα παράβολα υπέρ του Δημοσίου, ενώ ήδη το μεγαρόσημο αυξήθηκε από 0,5 ή 1 ή 2 ευρώ σε 3,5 και 15 ευρώ αντίστοιχα!».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΔΣΚ αναφέρθηκε στα μέτρα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης λέγοντας: «Φαλκιδεύονται βασικά δικαιώματα του κατηγορουμένου με την ίδρυση Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων, ενώ και η ταχύτητα και ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης αναμένεται να χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο αφού η πλειονότητα των υποθέσεων μεταφέρεται στα Ειρηνοδικεία χωρίς όμως να ενισχύονται οι πόροι για αίθουσες και προσωπικό».


NEWSLETTER