Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 23:52

Φυλάκιση 3 ετών για οφειλές 6,2 εκατ. ευρώ επέβαλε το δικαστήριο στον 85χρονο Καλαματιανό

Γράφτηκε από την

Σε 3 χρόνια εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης για οφειλές 6,2 εκατομμυρίων ευρώ στο Δημόσιο καταδικάστηκε χθες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο 85χρονος Καλαματιανός που συνέλαβε το ΣΔΟΕ στις 8 του μήνα.

Η κατηγορία που αντιμετώπιζε ο κατηγορούμενος ήταν πλημμεληματικού χαρακτήρα και αφορούσε χρέη εξαγωγικής εταιρείας εμπορίας και τυποποίησης ελαιόλαδου, η οποία, όπως είπε ο συνήγορός του Βασίλης Αμανατίδης, έπεσε έξω μετά το κραχ στις τιμές του λαδιού το 1992, και το 1998 έκλεισε. Τα ποσά των οφειλών, σύμφωνα με τον συνήγορο, δεν είναι υπαρκτά, αλλά όλα είναι από εξωλογιστικούς προσδιορισμούς, αφού όταν έγινε ο έλεγχος δεν υπήρχαν βιβλία της εταιρείας κι όσα υπήρχαν ήταν κατεστραμμένα. Είπε ακόμα ότι για κάποια ποσά έχουν ασκηθεί εφέσεις επί των πρωτόδικων αποφάσεων και εκκρεμούν.

Η μάρτυρας υπάλληλος του ΣΔΟΕ επιβεβαίωσε ότι έχουν ασκηθεί εφέσεις που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια, για τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό ποσό της οφειλής. Είπε, επίσης, ότι ήδη έχουν βγει στον πλειστηριασμό τα ακίνητα της εταιρείας από τα οποία το Δημόσιο εισέπραξε 70 εκατομμύρια - ενώ ο κατηγορούμενος, πέρα από ένα ακίνητο που του το έχει κατασχέσει η τράπεζα, δεν έχει άλλα περιουσιακά στοιχεία και το Δημόσιο κατάσχει κάθε μήνα ποσό 80 ευρώ από τη σύνταξή του.

Ο κατηγορούμενος στην απολογία του είπε ότι η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρυμένη και πως από το 1992 πάσχει από σοβαρή ασθένεια που τον ανάγκασε να αποσυρθεί. Υποστήριξε ότι το μόνο εισόδημα το οποίο εισπράττει είναι η σύνταξή του και αυτή κουτσουρεμένη κατά 25% λόγω του ποσού το οποίο κατάσχει κάθε μήνα το Δημόσιο.

Την αδυναμία του κατηγορούμενου να πληρώσει τις οφειλές του τόνισε στην αγόρευσή του και ο Βασίλης Αμανατίδης. Ο συνήγορος είπε ότι εκτός του ότι τα ποσά των οφειλών που βεβαίωσε η ΔΟΥ είναι εξωπραγματικά, ο κατηγορούμενος και να ήθελε να τα πληρώσει δεν θα μπορούσε στην οικονομική κατάσταση την οποία βρίσκεται. Ζήτησε, λοιπόν, από το δικαστήριο να αναγνωριστεί στον 85χρονο το ελαφρυντικό των μη ταπεινών αιτίων. Αίτημα το οποίο, ναι μεν έγινε δεκτό, ωστόσο το δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο την ανώτατη ποινή φυλάκισης.