Τετάρτη, 05 Σεπτεμβρίου 2018 19:42

Μεσσηνία: "Καμπάνα" σε Ουκρανούς για μεταφορά μεταναστών

Μεσσηνία: "Καμπάνα" σε Ουκρανούς για μεταφορά μεταναστών

Ενοχοι κρίθηκαν δύο Ουκρανοί για το έγκλημα της διευκόλυνσης μεταφοράς πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος -συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Πύλου-, με την επιβαρυντική περίσταση της ενέργειας από κοινού και από κερδοσκοπία. Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 8 ετών στον καθένα, με την αναγνώριση του ελαφρυντικού των μη ταπεινών αιτίων.

Οι δύο Ουκρανοί είχαν συλληφθεί από τις λιμενικές αρχές της Πύλου στη θαλάσσια περιοχή Μαράθι, όταν το Δεκέμβριο του 2017 προσπάθησαν να μεταφέρουν με ιστιοφόρο τρεις μετανάστες ιρανικής και ιρακινής καταγωγής. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο πρώτος ενεργούσε ως κυβερνήτης, ενώ ο δεύτερος ως άμεσος συνεργός, καθώς ήταν βοηθητικό προσωπικό του πληρώματος

Στα ίχνη του σκάφους έφτασαν οι λιμενικοί μετά από ειδοποίηση της Αστυνομίας της Πύλου, καθώς την ίδια νύχτα σε κοντινή απόσταση είχαν εντοπιστεί 35 ακόμη μετανάστες στην επαρχιακή οδό Φοινικούντα - Μεθώνη. Οπως αποδείχθηκε οι αλλοδαποί -μεταξύ των οποίων και παιδιά- δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν στο σκάφος λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. 

Οι δύο κατηγορούμενοι στην απολογία τους ισχυρίστηκαν πως πίστευαν ότι πρόκειται για τουρίστες, ωστόσο δεν έπεισαν το δικαστήριο, το οποίο δέχτηκε ότι οι δυο τους ανήκουν σε κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών. Το κύκλωμα δρούσε με αφετηρία την πλατεία Ομονοίας στην Αθήνα, από όπου οι μετανάστες επιβιβάζονταν σε λεωφορείο με κατεύθυνση την πλησιέστερη ακτή, για θαλάσσιο ταξίδι με τελικό προορισμό τις ιταλικές ακτές.

Οι δύο καταδικασθέντες οδηγήθηκαν πίσω στις φυλακές Ναυπλίου, όπου ήδη ήταν προφυλακισμένοι.

 

Σ.Μ.