Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2012 09:18

Προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Καλαμάτας απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα

Γράφτηκε από την

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε καταναλώτρια που κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της Επιχείρησης αξιώνοντας να μην πληρώσει τη χρέωση "υπηρεσίες κοινής ωφέλειας" ύψους 149,97 ευρώ στο λογαριασμό της.
Η καταναλώτρια επικαλείται ότι η εν λόγω χρέωση εισπράττεται κατά παράβαση της νομοθεσίας, δηλαδή παράνομα, εδώ και πάνω από έξι μήνες. Υποστηρίζει λοιπόν ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να εισπράττει τέλος που έχει καταργηθεί. Χθες, το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αίτηση της προσωρινής διαταγής μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων την ερχόμενη Τρίτη, 27 Μαρτίου.
Η καταναλώτρια στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε αναφέρει ότι η χρέωση "υπηρεσίες κοινής ωφέλειας" στον εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ έχει καταργηθεί όπως προκύπτει από το άρθρο 195 με τις καταργούμενες διατάξεις, του νόμου 4001 ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 22 Αυγούστου του 2011. Η πληρεξούσια δικηγόρος της, Ελενα Γιαννοπούλου, μιλώντας στην "Ε" ανέφερε:
«Η ΔΕΗ, τουλάχιστον από τον Αύγουστο 2011 και μέχρι και σήμερα, χρεώνει όλους τους καταναλωτές της και εισπράττει δαπάνες που έχουν καταργηθεί με νόμο! Το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας εξέδωσε χθες την πρώτη προσωρινή διαταγή πανελληνίως περί απαγόρευσης της διακοπής ηλεκτροδότησης καταναλώτριας, κατοίκου της Καλαμάτας, η οποία προσέβαλε με σχετική αίτηση αναστολής την νομιμότητα της εν λόγω χρέωσης, αρνούμενη να καταβάλει το ποσό του λογαριασμού της, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν παράνομα χρέωση ποσού 149,97 ευρώ για τις καταργημένες ΥΚΩ.
Η απόφαση - προσωρινή διαταγή που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο καθίσταται "απόφαση - οδηγός" για την περαιτέρω εφαρμογή του νόμου και είναι βέβαιο ότι θα υποχρεώσει τη ΔΕΗ στην επιστροφή των μέχρι σήμερα αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τους καταναλωτές».
Για το θέμα αυτό κατέθεσε ερώτηση η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου.