Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 15:31

Kαλαμάτα: Από 74 χρόνια σε δυο Ρώσους για τη μεταφορά μεταναστών

Γράφτηκε από την

Σε 74 χρόνια φυλάκιση ο καθένας (εκτιτέα τα 10), με τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και των μη ταπεινών αιτίων, καταδικάστηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο Ρώσοι που κατηγορούνταν για τη μεταφορά 36 παράτυπων μεταναστών από το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε 148 χρόνια κάθειρξη ο καθένας με εκτιτέα τα 25.

Οσον αφορά την υπόθεση, τον Αύγουστο του 2016 στήθηκε μεγάλη επιχείρηση από το Λιμενικό, όταν δόθηκε σήμα από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας για ένα ιστιοφόρο με μετανάστες, οι οποίοι κινδύνευαν. Το ιστιοφόρο που τους μετέφερε από την Τουρκία στην Ιταλία έμεινε ακυβέρνητο μετά από βλάβη στη μηχανή, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του όρμου Πόρτο Κάγιο, ανάμεσα στη Λακωνία και τα Κύθηρα.

Οπως κατέθεσε λιμενικός πρωτόδικα στο δικαστήριο (σ.σ. η κατάθεσή του καθώς και του συναδέλφου του διαβάστηκαν χθες από την έδρα), όταν το περιπολικό σκάφος του Γυθείου έφτασε στην περιοχή, ήδη οι μετανάστες μετεπιβιβάζονταν σε ένα αλιευτικό σκάφος που έσπευσε μετά το σήμα του υπουργείου γιατί βρισκόταν κοντά. Από την ενημέρωση που είχαν επί τόπου οι λιμενικοί, έμαθαν ότι ο ένας Ρώσος διακινητής πήρε το βοηθητικό φουσκωτό του ιστιοφόρου και έφυγε, ενώ ο άλλος παρίστανε τον μετανάστη και ήταν από τους πρώτους που μετεπιβιβάστηκαν στο αλιευτικό. Δεν άργησαν να τους συλλάβουν και τους δύο, ενώ στις έρευνες συνέδραμε και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Χθες οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους πως ήταν άνεργοι ναύτες και βρήκαν μια νόμιμη, όπως νόμιζαν, δουλειά μέσω αγγελίας στο Διαδίκτυο. Υποστήριξαν μάλιστα ότι αυτό που ήξεραν οι ίδιοι ήταν πως θα πήγαιναν στην Κωνσταντινούπολη κι από εκεί θα οδηγούσαν ένα σκάφος σε λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, παίρνοντας αμοιβή 1.000 δολάρια ο ένας και 1.500 δολάρια ο καπετάνιος. Φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη ανακάλυψαν -όπως υποστήριξαν οι ίδιοι- τι δουλειά θα έκαναν, αλλά τους έπεισαν ότι δεν είναι παρά "μια μικρή παράβαση", κι αφού δεν είχαν τα χρήματα για να γυρίσουν πίσω στη Ρωσία ενέδωσαν.

Ν.Κ.